RETRO

Retro: Michael en Nico Koel zorgen voor Nederlands podiumsucces in extreem winterse Planai Classic

190105 Planai Classic Koel
Michael en Nico Koel eindigden met hun Alfa Romeo Giulia Super in de zware sneeuw als tweede

Oostenrijkers willen nog wel eens wat lacherig doen over de rijkwaliteiten van Nederlanders onder winterse omstandigheden. Natuurlijk komt het rijden op ijs en sneeuw in onze contreien ook niet zoveel voor, maar sommigen kunnen toch ook heel goed met de auto bij winters weer uit de voeten. Dat bewezen bijvoorbeeld Michael en Nico Koel, die met hun Alfa Romeo Giulia Super heel verdienstelijk op de tweede plaats van de in totaal 48 deelnemende teams bij de Planai Classic eindigden. Daarmee gaven ze het overgrote deel van de voornamelijk Duitse en Oostenrijkse concurrentie het nakijken: de Koels moesten alleen hun meerdere erkennen in het Oostenrijkse duo Alexander en Florian Deopito, eveneens vader en zoon, met een Mercedes-Benz 350 SLC.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Planai Classic/Martin Huber en Daniel Reinhard

190106 Planai Sneeuw 2


De winterse omstandigheden waren met name vandaag in Oostenrijk en het zuiden van Duitsland extreem, wat heel wat terugkerende vakantiegangers aan den lijve ondervonden. Je kunt echter ook heel veel plezier hebben in de sneeuw, en de Planai Classic is daar al jarenlang een goed voorbeeld van. In totaal moesten er ditmaal in de prachtige Dachstein-Tauern-regio rondom Schladming en Gröbming 21 klassementsproeven worden afgewerkt, ondermeer op een paardenrenbaan en in het Planai-stadion, ook bekend van het WK Alpineskiën van 2013 in Schladming en de jaarlijkse wereldbeker-slalom. Hans-Joachim Stuck, een van de prominentere deelnemers in het veld, verklaarde over de zware winterse omstandigheden: "Ik heb al heel wat gereden, maar zoiets heb ik nog nooit beleefd." Ook winnaar Alexander Deopito zei: "Deze Planai Classic was het zwaarste evenement dat ik ooit gereden heb. We kwamen allemaal aan onze grenzen met het uithoudingsvermogen en de concentratie. De voortdurende stress met het winterse weer was slopend!"

190105 Planai Sieger
Vader en zoon Deopito schreven met hun Mercedes-Benz 350 SLC het evenement op hun naam

Het Nederlandse duo Koel scoorde op drie klassementsproeven beter dan de uiteindelijke winnaars, maar moest op diverse andere proeven het nodige op de zeer ervaren Deopito's toegeven. Zo eindigden de Nederlanders met hun Alfa Romeo op de tweede plaats, niettemin een meer dan uitstekend resultaat, waarmee ze diverse routiniers uit Beierse en Oostenrijkse klassiekerkringen voorbleven. Dat kon helaas niet worden gezegd van het andere Nederlandse duo in het veld, Ronny Groeneveld en Martin Utberg met hun Porsche 356, want zij vielen voortijdig uit en kregen daardoor op de laatste proeven het maximale aantal punten.

190105 Planai sneeuw

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet