Diversen

Div: Terugblik 2018 René de Boer

IMG 1873

Op 28 april was er de doorkomst van de historische rit Parijs-Amsterdam in het Noord-Limburgse Gennep, op slechts enkele kilometers van mijn Duitse woonplaats. Daar moest ik natuurlijk even bij zijn en het was een geweldige besteding van die zaterdagochtend met prachtige auto's, heerlijk voorjaarsweer en een enorme publieke belangstelling. Op 1 mei bezocht ik voor het eerst het jaarlijkse Porsche-treffen op de paardenrenbaan in Dinslaken, ook een leuk evenement.

En toen begon het Europese seizoen, met begin mei als ieder jaar de samenvallende FIA WEC-race op Spa-Francorchamps en de seizoensstart van de DTM op Hockenheim. Net als in voorgaande jaren was ik op donderdag en vrijdag in Spa en op zaterdag en zondag in Hockenheim. De strijd om de zege in de DTM-race met het rondenlange deurkrukkenduel tussen Timo Glock en Gary Paffett behoort tot de onbetwiste hoogtepunten van het seizoen.

Overzicht Pau mei staand
Vertaling op een terras met wifi in Pau

Een week later ging het seizoen in het FIA EK Formule 3 van start in het Zuid-Franse Pau, voor uw verslaggever altijd een van zijn favoriete evenementen. De editie van dit jaar vormde daarop geen uitzondering, inclusief een bezoek aan Lourdes dat vanwege een lekke band met de huurauto wat langer werd dan oorspronkelijk gepland. Tegelijkertijd vond de 24-uursrace op de Nürburgring plaats, waarvoor ook de nodige persberichten vertaald moesten worden, maar dat kan in Pau ook heel goed ergens vanaf een terras met wifi met een gekoeld glas witte wijn bij de hand! Het ziet er wel naar uit dat dit voorlopig mijn laatste bezoek aan Pau was, want voor 2019 staat de klassieker niet op de kalender van de European Formula Masters, de opvolger van het FIA EK F3, dat tijdens het Pau-weekeinde samen met de DTM op Zolder rijdt.


Overzicht juni Zurich
Indrukwekkend wat er in Zürich voor de eerste internationale autorace in Zwitserland sinds 1955 allemaal was gerealiseerd

Nog een week later was er op vrijdag een bezoek aan de Formule E in Berlijn, gevolgd door DTM op de Lausitzring op zaterdag en zondag. Een goed besteed weekeinde, gevolgd door een weekeinde thuis, wat natuurlijk ook erg prettig was. Begin juni waren DTM en F3 op de Hungaroring, waar het aanvankelijk als altijd erg warm was, maar de ontlading kwam in de vorm van een hoosbui tijdens de DTM-race op zondag, die niet zonder gevolgen bleef, inclusief incidenten in de spiegelgladde pitstraat. In juni was er een druk elfdaags programma met Kitzbüheler Alpenrallye, het 70-jarig jubileum van Porsche in Stuttgart, de Formule E in Zürich en de 24 Uur van Le Mans. Aardig wat kilometers, maar wederom leuke ervaringen. Kitzbühel is altijd goed, het was leuk om bij de jubileumfestiviteit van Porsche en de opening van de speciale expositie in het museum te kunnen zijn en de eerste internationale autorace in Zwitserland sinds 1955 was natuurlijk een bijzonder evenement. Indrukwekkend was het om te zien wat de organisatie er allemaal had gerealiseerd, inclusief houten bouwwerken in twee etages over de baan!

Overzicht juni Bell
Met Derek Bell in het 'Hôtel de France' in La Chartre-sur-le-Loir

Le Mans was natuurlijk geweldig als altijd: er is immers meer dan alleen de strijd om de algehele zege in de LMP1-klasse. De eerste dagen was het Hotel de France in La Chartre-sur-le-Loir ons onderkomen, waar je dan ook zomaar Jacky Ickx aan het ontbijt of Derek Bell bij het diner treft. Vanaf donderdag verbleef ik in een camper op het circuit, ook een prettige oplossing. De lunch van Gulf ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de overwinning voor de Gulf-Ford GT40 op Le Mans was een hoogtepunt tijdens de week en we kijken nu al uit naar wat Gulf voor 2019 in petto heeft, want dan is het een halve eeuw geleden dat Jacky Ickx en Jackie Oliver er wonnen, eveneens met een GT40 in Gulf-kleuren.

Overzicht juni Camper LM
Camper op Le Mans

Overzicht Dempsey
Patrick Dempsey signeert mijn auteursexemplaar van het boek 'Porsche Victory 2017', waarvoor hij het voorwoord schreef

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet