Diversen

Div: Boekbesprekingen autosport 2018 deel 2

En dan stellen we, zoals beloofd, aan het eind van dit overzicht ook nog de nodige jaarboeken voor. Een uitstervend fenomeen, want na het sneuvelen van Martin Holmes' onvolprezen 'World Rallying'-reeks en de Duitstalige 'Story'-boeken (toerwagens, formulewagens, sportscars en rally) verscheen er dit jaar voor het eerst sinds 2004 ook geen DTM-jaarboek meer. En de ervaring leert dat als zo'n reeks eenmaal ten einde komt, die ook nooit meer wordt hervat. Dan mag je alleen nog maar hopen dat iemand over, pak 'm beet, 25 of 30 jaar de handschoen oppakt en met terugwerkende kracht zo'n jaarboek samenstelt, zoals McKlein deed voor het rallyjaar 1977, waarmee we deze besprekingen begonnen. Maar goed, laten we blij zijn met de uitgaven die nog wel verschenen, en daarbij is er met het jaarboek van de ADAC GT Masters ook weer een nieuwe reeks gestart. Een overzicht, waarbij we afzien van de gebruikelijke sterren, want of een jaarboek interessant is of niet, hangt natuurlijk vooral van je interesse voor de betreffende serie of het betreffende onderwerp af.

2 Boeken Rallying2018 cover

Allereerst 'Rallying 2018 – Moving moments'. Dit is het officiële jaarboek van het FIA WK Rally en daarmee komen natuurlijk alle 13 verreden WK-ronden uitgebreid aan bod. Per rally zijn er foto's van de eerste 24 geklasseerde auto's afgebeeld, plus natuurlijk tal van andere spectaculaire opnames en volledige uitslagen. De Engelstalige teksten zijn van Anthony Peacock, met Duitse vertalingen van rallyjournalisten Markus Stier en Jürgen Hahn, het fotowerk komt van het team van McKlein, aangevoerd door Colin McMaster en Reinhard Klein. Ook WRC2 en JWRC/WRC3, het EK Rally en het Duits en Brits kampioenschap zijn vertegenwoordigd met eigen seizoenssamenvattingen. Daarnaast zijn er bijdragen onder de titel 'Moving moments' die verschillende aspecten belichten, waaronder het einde van 'Rally Radio', het afscheid van Hayley Gallagher als 'media delegate' in het WK, het overlijden van fotograaf Hugh Bishop en oud-rijder Åke Anderson, het Eifel Rallye Festival en de recordrun van Romain Dumas op Pikes Peak. Al met al een bijzonder afwisselend geheel en een uitstekende documentatie van het voorbije seizoen.

2 Boeken Rallying2018 inside

Anthony Peacock, Reinhard Klein, Colin McMaster: Rallying 2018 – Moving moments. McKlein, Engelstalig, 270 pagina's, gebonden in hardcover, ISBN 978-3-947156-03-0.

2 Boeken Audi cover


Dat bij Audi het fenomeen 'klantensport' naast de fabrieksactiviteiten in DTM en Formule E een steeds belangrijker rol speelt, blijkt wel uit het boek 'Audi Sport Customer Racing', dat voor de achtste keer verschijnt. Met de RS 3 LMS voor de TCR-toerwagenklasse en de GT3- en GT4-versies van de R8 LMS heeft Audi voor tal van privéteams en -rijders een propositie in huis. Daarmee wordt wereldwijd geracet, en met succes, zoals blijkt uit het voorliggende boek. Ook Robin Frijns en Niels Langeveld komen we tegen. Het geheel is als altijd keurig verzorgd, ingedeeld naar series en kampioenschappen, inclusief uitgebreide uitslagen, statistieken en specificaties.

2 Boeken Audi Inside

Alexander von Wegner: Audi Sport Customer Racing 2018. Adrenalin Verlag, Duits- en Engelstalig, 224 pagina's, gebonden in hardcover, ISBN 978-3-943861-42-6.

2 Boeken PorscheSport coiver

'Porsche Sport 2018' is de 26e editie van het jaarlijkse boek van de Duitse uitgever Gruppe C. Na het stopzetten van het LMP1-project bij het merk uit Stuttgart lag bij Porsche de nadruk dit jaar op de GT-racerij en twee van de succesvolste exponenten sieren de cover: de 911 RSR in de 'Pink Pig'-uitmonstering, waarmee Porsche dit jaar de GTE-Pro-klasse tijdens de 24 Uur van Le Mans won, en de groen-gele Manthey-911 GT3 R, alias 'Grello', waarmee de overwinning in de etmaalrace op de Nürburgring behaald werd. Die successen zijn uiteraard in het boek opgenomen, evenals zo ongeveer elke serie en elk kampioenschap waarin met Porsches gereden wordt, van de Supercup tot de P9 Challenge, van de GT3 Cup Challenge Benelux tot aan de Creventic-series en van Belcar tot aan de Aziatische Carrera Cup. Speciale features zijn er over de 'Rennsport Reunion', de '919 Tribute Tour' en de nieuwe 911 GT3 R, die in 2019 zijn opwachting maakt.

2 Boeken Porsche Sport Inside

Tim Upietz (uitgever): Porsche Sport 2018. Gruppe C, Duits- en Engelstalig, 304 pagina's, gebonden in hardcover, ISBN 978-3-928540-97-1.

2 Boeken Nurburgring cover

Ook het jaarboek over de 24-uursrace op de Nürburgring kent een traditie die al teruggaat tot 2001. Aanvankelijk alleen in het Duits omvat het boek sinds 2009 ook samenvattingen van de tekst in het Engels. Het concept is bekend: teksten van de bijzonder goed ingevoerde Jörg Ufer, eerst chronologisch en dan per klasse, waarin vrijwel alle teams aan bod komen. Ook bij de foto's, ongeveer duizend, is elk deelnemend team tenminste eenmaal afgebeeld. Naast de 24-uursrace zelf komen ook de klassen in het voorprogramma aan bod, daarnaast zijn er citaten van tal van rijders en door fans ingezonden foto's opgenomen.

2 Boeken Nurburgring inside

Jörg Ufer: 24-Stunden Nürburgring 2018. Gruppe C, Duits- en Engelstalig, 272 pagina's, gebonden in hardcover, ISBN 978-3-928540-95-7.

2 Boeken ADAC cover

Met 'ADAC GT Masters 2018' is er een nieuw jaarboek op de markt gekomen, een positieve ontwikkeling die past bij het aanhoudende succes van de serie, die zich tot het toonaangevende nationale GT-kampioenschap van Europa opgewerkt heeft. De coverfoto toont het indrukwekkende GT3-veld op Circuit Zandvoort, op weg naar de Tarzanbocht met de uiteindelijke kampioensauto, de Herberth-Porsche van het duo Robert Renauer en Mathieu Jaminet op kop en Indy Dontje met een spectaculaire 'slide' in de Mann Filter-Mercedes. Op 224 pagina's volgt een uitgebreide beschrijving van het seizoensverloop in woord – afkomstig van sportwagen- en GT-expert Oliver Runschke – en beeld, waarbij de vaak op groot formaat afgedrukte foto's goed tot hun recht komen. Ook de andere ADAC-series TCR en Formule 4 komen summier aan bod.

2 Boeken ADAC inside

Oliver Runschke: ADAC GT Masters 2018. Gruppe C, Duitstalig, 224 pagina's, gebonden in hardcover, ISBN 978-3-928540-98-8.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet