Diversen

Div: Boekbesprekingen autosport 2018 deel 2

2 Boeken Smailes cover

John Smailes: Race across the world *****

Dit jaar (of vorig jaar, als u dit na 31 december 2018 leest) is het precies een halve eeuw geleden dat de London-Sydney Marathon verreden werd, wellicht een van de grootste avonturen uit de geschiedenis van de autosport. We gingen er eind november al op in met ons verslag van de opening van de expositie over deze rit in het DAF Museum in Eindhoven, die nog tot en met februari aanstaande te bezoeken is.

Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de monstertocht verscheen bij de Australische uitgever Allen & Unwin een boek onder de titel 'Race across the World', geschreven door de Australiër John Smailes. Die was er destijds als jonge verslaggever voor het dagblad 'The Daily Telegraph' uit Sydney bij, dus hij is bij uitstek geschikt om het verhaal van de rally in detail na te vertellen. Voor de recente boekpublicatie sprak hij echter in de afgelopen jaren ook uitgebreid met diverse betrokkenen, waaronder veel rijders, van wie er diversen inmiddels al niet meer in leven zijn.

Het resultaat is een lijvig boek van ruim 300 pagina's tekst, aangevuld met een volledige inschrijflijst, een gedetailleerde uitslag met voor elk deelnemend team een overzicht van alle opgelopen strafpunten per etappe, en een uitvoerig personen- en zakenregister. Heel klassiek zijn er twee fotokaternen opgenomen, elk van 16 pagina's en voor het overgrote deel voorzien van zwart-witfoto's: kleurenfoto's waren in die tijd duidelijk nog een zeldzaamheid.

Het boek begint met een interview met de Fransman Jean-Claude Ogier, die destijds samen met Lucien Bianchi in de fabrieks-Citroën DS comfortabel op weg was naar de overwinning, totdat er, met slechts enkele honderden kilometers resterend tot aan de finish in Sydney, ergens in Australië een Mini van de andere kant kwam en het Citroënduo in het zicht van de zege door een frontale botsing werd uitgeschakeld. Ogier maakt duidelijk dat het volgens hem opzet was, wellicht in verband met belangen die op het spel stonden als gevolg van afgesloten weddenschappen op een Britse overwinning – de rally was immers mede opgezet als mogelijkheid om de kwaliteiten van de Britse autoindustrie onder de aandacht te brengen.

Als spannende afsluiting laat Smailes Allan Chilcott aan het woord. Samen met de inmiddels overleden Greg Stanton was Chilcott een van de twee inzittenden van de Mini, die frontaal botste met de Citroën van Bianchi en Ogier. Stanton zat aan het stuur, Chilcott op de passagiersstoel, wat bij een rechtsgestuurde Australische auto betekende: aan de linkerkant. Na het ongeval hadden beide beloofd, niet in de openbaarheid te treden. Nu, een halve eeuw later, doet Chilcott voor het eerst zijn verhaal, wat een interessant licht werpt op de situatie.

Tussen de beide passages over het ongeval is een gedetailleerd verslag van de rally opgenomen, met volop aandacht voor het wel en wee van alle betrokkenen. Ook het DAF-team komt met enige regelmaat aan bod. Het boek is een zeer lezenswaardig werk over een uniek evenement in de autosport, dat vanwege allerlei geopolitieke verwikkelingen in de vorm van toen nu volstrekt onmogelijk is.

John Smailes: Race across the world, Allen & Unwin, Engelstalig, 352 pagina's, paperback, ISBN 978-1-76963-253-3.

2 Boeken Smailes inside
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet