Diversen

Div: Boekbesprekingen autosport 2018 deel 2

Boeken opening
AUTOSPORT.NL-redacteur René de Boer blijft genieten van mooie boeken

Zoals afgelopen maandag al beloofd in het eerste deel van de besprekingen van in 2018 verschenen autosportboeken, zetten we bij deze de besprekingen voort met deel 2, waarin ook opgenomen diverse autosportjaarboeken. Afgaand op het aantal 'hits' op deel één (en overigens ook de besprekingen in voorgaande jaren) is dit een onderwerp dat bij veel bezoekers van deze site in de smaak valt. Mooi gedrukt op papier en online kunnen immers heel goed naast elkaar bestaan. Wilt u vragen of opmerkingen kwijt, of heeft u suggesties voor in de toekomst te bespreken boeken, dan staat daarvoor uiteraard de commentaarfunctie onderaan deze bijdrage open.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Kevin van Burken, Rebocar

2 Boeken Rallying1977 cover

John Davenport/Reinhard Klein: Rallying 1977 *****


Met terugwerkende kracht, ruim vier decennia later, een jaarboek publiceren gebeurt niet zo heel vaak. Maar het is een feit dat er over het jaar 1977 geen fatsoenlijk rally-jaaroverzicht bestond: de reeks van Martin Holmes startte pas een jaar later en aan de kleine serie van de Oostenrijker Herbert Völker werd na 1976 geen vervolg meer gegeven. Die omissie maken John Davenport en Reinhard Klein met hun boek 'Rallying 1977' nu goed, nadat ze vorig jaar al het rallyseizoen 1967 in retrospectief plaatsten.

In 1977 was het wereldkampioenschap, vier jaar eerder ingesteld door de FIA, nog steeds slechts voorbehouden aan fabrikanten, voor rijders was er alleen de zogeheten 'FIA Cup' zonder WK-status. Het eerste echte rijders-WK zou pas twee jaar later worden uitgeschreven. De WK-wedstrijden vormen uiteraard een belangrijk onderdeel van dit boek, aangevuld met de rondes van het Europees kampioenschap, het Brits en Duits kampioenschap en andere relevante evenementen. De opbouw van het werk is chronologisch, beginnend met de Britse Shellsport Rally, die al op 2 januari verreden werd, gevolgd door de Oostenrijkse Jänner Rallye als seizoensstart van het EK en de Rallye Monte Carlo, de openingsronde van het EK.

Per evenement is de top tien in actiefoto's weergegeven, maar voor zover voorhanden zijn ook de originele startlijsten en/of uitslagen afgedrukt. Dat is echt geweldig: uitdraaien van matrixprinters uit het oertijdperk van de computer – alleen de afscheurranden met gaatjes aan weerszijden ontbreken... Bij WK-rondes gaat de documentatie nog veel verder, met talloze actiefoto's, portretten en sfeerbeelden uit het rijke archief van McKlein.

De eerste Nederlander vinden we, paginagroot, op bladzijde 85: Bob de Jong als bijrijder van Lars Carlsson in de Opel Kadett GT/E van het Opel Dealer Team Holland tijdens de Boucles de Spa. Later komen ook Jan van der Marel/Jan Berkhof in beeld (24 Uur van Ieper, Hunsrück-Rallye) met de Kadett, voorzien van sponsoring van Tuca Carpet en de Amersfoortse Opel-dealer Nefkens. Bij het verslag van de Safarirally is er een uitgebreid gedeelte van een pagina of 20 met interieurfoto's van de deelnemende auto's, tussen de rallyverslagen door zijn er ook foto's en teksten over bezoeken bij diverse prominente teams. Zelfs een exotisch evenement als London-Sydney komt aan bod in dit boek, dat echt weinig te wensen overlaat. 'Rallying 1977' is een heerlijk bladerboek: je komt telkens weer interessante en onbekende auto's tegen, leuke tijdsdocumenten en wetenswaardigheden. Met een prijs van 120 Euro bepaald niet goedkoop, maar o zo leuk en het bedrag zonder meer waard.

John Davenport/Reinhard Klein: Rallying 1977, McKlein, Engels- en Duitstalig, 512 pagina's, gebonden in hardcover, ISBN 978-3-947156-10-8.

2 Boeken Rallying1977 inside
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet