Diversen

Div: Drivestyle - waarmee we in 2018 onderweg waren

Autos Insignia Russelsheim
Twee keer GSi: Insignia uit 2018 en Kadett-rallyauto uit de tachtiger jaren

Traditioneel stond een week na Le Mans de DTM-race op de Norisring in Neurenberg op het programma, gecombineerd met een opdracht in Oostenrijk, dus dat was weer een leuke roadtrip. Bovendien een bijzonder jubileum, want het was voor uw verslaggever precies 25 jaar geleden dat hij, eveneens op de Norisring, zijn eerste DTM-evenement live beleefde. Alfa Romeo won destijds met Nicola Larini beide DTM-wedstrijden op het stratencircuit, dus het lag voor de hand een Alfa Romeo Giulia mee te vragen voor deze trip, maar de Nederlandse importeur toonde geen interesse.

Een uitstekend alternatief was er echter in de vorm van Opel, want dat vierde dat weekeinde in 1993 op de Norisring ook successen in de vorm van twee overwinningen voor Jos Verstappen in het toenmalig Duits Formule 3-kampioenschap. "Ik weet er zelf niet al teveel meer van: een kort circuitje, vier bochten", zei Jos Verstappen toen we hem belden voor wat herinneringen aan dat weekeinde. "Ja, ik heb daar gewonnen, dus het was wel mooi om er in 2014 weer terug te keren toen Max daar ook won, maar voor de rest kan ik me er echt niks meer van herinneren."

Bij het Opel-hoofdkwartier in Rüsselsheim stond een fraaie rode Insignia GSi klaar. Voor wie een beetje op de hoogte is van de historie van het merk is GSi een bekende afkorting voor sportievere modellen van Opel. De Kadett GSi vierde in de jaren tachtig successen in de rallysport, ook in Nederland met Paul Maaskant onder de vlag van het Opel Dealer Team Holland. Voor de gelegenheid had men bij Opel ook een rally-Kadett GSi van destijds voor de deur gezet en die kans was natuurlijk te mooi om de beide auto's niet samen te fotograferen.

Autos Insignia Norisring
Insignia op de Norisring met de Audi R8 van de Amerikaan Erik Dietz


Op de Norisring was er aan het eind van de donderdag een ontmoeting met een Amerikaanse kennis, Erik Dietz, die met zijn nardogrijze Audi R8 een roadtrip door Europa maakte. Die dag had hij doorgebracht bij Audi Sport in Neuburg en bij het Audi-hoofdkantoor in Ingolstadt, en die avond moest hij nog door naar Zandvoort, waar hij de volgende dag een 'track day' had. Maar niet nadat ik voor hem de mogelijkheid had gerealiseerd om ook op de Norisring een ronde te rijden, zodat hij ook dat circuit aan zijn lijstje kon toevoegen. Voordat de officiële activiteiten rondom het DTM-weekeinde zouden beginnen, mocht hij een ronde rijden, en omdat niemand verder iets vroeg, nam ik de Insignia ook maar mee voor de tour van 2,3 kilometer tussen Grundigkehre en Dutzendteich.

Autos Insignia VAR
Ook bij Van Amersfoort Racing heeft men goede herinneringen aan Opel

Ook bij de trailers en tent van Van Amersfoort Racing in de Formule 3-paddock zette ik de Opel op de foto. "Geen probleem, zet maar neer. We hebben goede herinneringen aan Opel", lachte teambaas Frits van Amersfoort, toen ik hem om toestemming vroeg. De volgende ochtend waren we in Ingolstadt bij de start van de klassiekerrally 'Donau Classic', waarvoor we op donderdagavond nog even het startterrein verkenden, en omdat we er toch waren, de Insignia ook maar even voor een foto op het startpodium zetten.

Autos Insignia Donau Classic
Op het startpodium van de 'Donau Classic'

Na het als altijd drukke Norisring-raceweekeinde werd de reis voortgezet naar Oostenrijk voor een afspraak aldaar in het Zillertal, waar ook de nodige mooie opnamen konden worden gemaakt. Daags erna werd de thuisreis weer aanvaard en de auto teruggebracht naar Rüsselsheim. Vanwege de verbruiks- en uitstootperikelen zijn de activiteiten met de OPC-modellen bij Opel tot een minimum gereduceerd, maar de zeer prettige GSi-variant – met dieselmotor ook nog eens behoorlijk zuinig – houdt het sportieve karakter levend.

Autos Insignia Zillertal1
In het Zillertal

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet