Diversen

Div: Boekbesprekingen autosport 2018 deel 1

Boeken Glavitza cover

Dr. Erich Glavitza: Vollgas oder Nix! ****

Een lijvige autobiografie van tegen de 300 pagina's, van iemand met een naam waarvan de meeste mensen zullen vragen: 'Wie?'. De ondertitel van het boek luidt 'Meine wilden 60er mit Rindt, McQueen, James Bond', en dat werpt al wat meer licht op de zaak. De Oostenrijker Erich Glavitza was in de jaren zestig actief als coureur en is daarmee generatiegenoot van ondermeer Jochen Rindt en Helmut Marko, terwijl hij ook de begintijd van Niki Lauda in de autosport meemaakte.

Glavitza onderscheidt zich duidelijk van de Oostenrijkse generatie ervoor, de Weense 'jeunesse dorée' van eind jaren vijftig en begin jaren zestig, die van huis uit veel geld had, maar liever in de lokale wijnbars ('Heurigen') opschepte over geleverde prestaties dan echt op zoek was naar een internationale carrière. Glavitza zoekt het al snel internationaal, legt contacten in Engeland en wint ondermeer het vertrouwen van Ford-sportdirecteur Walter Hayes. Naast zijn eigen raceactiviteiten is hij ook als verslaggever actief, volgt de prestaties van Jochen Rindt en leert ook generatiegenoten als Jack Brabham en Bruce McLaren kennen.

Via-via komt hij in contact met de producenten van de James Bond-film 'On her Majesty's Secret Service', voor wie hij in de dik besneeuwde Zwitserse Alpen de autostunts organiseert. Ford ziet wel wat in de PR-mogelijkheden van dit project en stelt een flink aantal Escorts ter beschikking. Later krijgt Glavitza de opdracht om voor de Oostenrijkse Ford-importeur een nationale Formule Ford-serie op poten te zetten.

In 1970 wordt hij aangetrokken als stuntrijder voor de opnamen van de film 'Le Mans' van Steve McQueen, opnieuw een mijlpaal in zijn loopbaan. In zijn boek beschrijft Glavitza uitgebreid de gang van zaken tijdens de opnamen, van dagenlang ingesneeuwd zijn in Zwitserland tijdens de James Bond-film tot wekenlang wachten op regen in Le Mans, terwijl de zomerse omstandigheden van geen wijken weten. Daarbij neemt de auteur geen blad voor de mond: de nukken en grillen van Steve McQueen, al dan niet onder invloed van drank en drugs, worden net zozeer beschreven als de notoire klaploperij van diverse mensen die graag mee wilden profiteren van de rijkdom van Oostenrijkse 'gentlemen-drivers' als Otto Stuppacher. Zonder opsmuk beschrijft Glavitza ook Stuppachers tragische einde.

Ook de eeuwige twijfel waaronder Rindt en Clark te lijden hadden, heeft Glavitza op treffende wijze vastgelegd. Het boek eindigt met de dood van Jochen Rindt op Monza in 1970, gevolgd door een 'in memoriam', geschreven naar aanleiding van Rindts 40e sterfdag. Daarin rekent de auteur af met al diegenen die zich er naderhand op lieten voorstaan, 'goede vrienden' van Rindt geweest te zijn. 'Jochen Rindt was vriend van niemand, niet eens van zichzelf', schrijft Glavitza, een beeld dat uit zijn boek duidelijk wordt.

Wie een beetje geïnteresseerd is in de autosportwereld van de jaren zestig en het Duits machtig is, heeft met 'Vollgas oder nix!' een boek in handen dat heerlijk wegleest, vol interessante anekdotes en blikken achter de schermen. Voor uw redacteur, die ook Glavitza's column in het Oostenrijkse maandblad 'Auto Revue' altijd met veel plezier leest, leverde het boek ettelijke uren leesplezier op. Ietwat irritant is de voortdurende poging om Oostenrijkse dialecten fonetisch weer te geven, gevolgd door een Duitse vertaling tussen haakjes. Ook een wat zorgvuldiger eindredactie ('Hans Hermann' waar het 'Hans Herrmann' moet zijn, 'Jackie Ickx' in plaats van 'Jacky Ickx' en 'commentatore' in plaats van 'commendatore' zijn slechts enkele, regelmatig terugkerende voorbeelden) was goed geweest. Verder wekken de diverse advertentiepagina's als onderbreking van de tekst wat verwondering op, maar natuurlijk moet zo'n publicatie ook gefinancierd worden. Het boek zal geen bestseller worden, maar is voor liefhebbers meer dan aanbevolen!

Dr. Erich Glavitza: Vollgas oder Nix!, McKlein, Duitstalig, 288 pagina's, gebonden in hardcover, ISBN 978-3-947156-11-5.

Boeken Glavitza binnenwerk
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet