Diversen

Div: Boekbesprekingen autosport 2018 deel 1

Boeken Pruller cover

Heinz Prüller: Grand Prix Story 2018 ***

Terwijl de verschijning van de Engelstalige klassieker 'Autocourse' pas voor februari (!) aanstaande is aangekondigd, lag 'Grand Prix Story 2018' van de Oostenrijkse journalist Heinz Prüller al begin december, slechts twee weken na de seizoensafsluiting in Abu Dhabi, in de boekhandel. Het concept van het Duitstalige jaarboek is al sinds de eerste uitgave in 1971 ongewijzigd: een teksthoofdstuk per Grand Prix, een uitgebreid gedeelte met de resultaten van alle trainingen en races aan het einde, het geheel af en toe onderbroken door enkele fotopagina's.

Het is onder insiders bepaald geen nieuws dat Prüllers gezondheidstoestand de laatste jaren na een herseninfarct ernstig te wensen overlaat. Zo'n veertig jaar lang was hij, zeker in Oostenrijk, dankzij zijn positie als Formule 1-commentator bij de nationale omroep ORF en verslaggever voor boulevardblad 'Neue Kronen Zeitung', het grootste dagblad in de Alpenrepubliek, een instituut. Hij zat vol verhalen en anekdotes, maar miste ook vaak dingen en versprak zich regelmatig, wat voor imitatoren heel wat hilarisch materiaal opleverde. Hoe groot het daadwerkelijke aandeel van Prüller aan de meest recente 'Grand Prix Story' is, blijft een goed bewaard geheim, maar feit is dat hij al jaren nauwelijks meer naar races komt. 'Mitarbeit Karin Sturm', staat er dan ook op de eerste pagina van het binnenwerk, dus het mag worden aangenomen dat zij het merendeel van het schrijfwerk voor haar rekening genomen heeft.

Was het vroeger steevast de regerend wereldkampioen, of in het uiterste geval een invloedrijke persoon als Bernie Ecclestone of Max Mosley, die het voorwoord voor Prüllers boeken schreef, ditmaal stamt het voorwoord, slechts twee alinea's kort, van de auteur zelf. En het klinkt als een afscheid: "Ook ik heb in de laatste 47 jaar triomf en drama meebeleefd. Nu wil ik dan ook alle fans danken, vooral mijn vrouw Barbara. Uw Heinz Prüller." Het zou ons niet verbazen, als de editie 2018 de laatste is. Waarmee er na 47 jaar een einde komt aan een goede traditie. De verzameling compleet houden was de laatste jaren eigenlijk ook de voornaamste reden om het boek nog aan te schaffen, want echt veel nieuws vind je er niet in. Maar het zou toch jammer zijn als zo'n reeks wegvalt.

Heinz Prüller: Grand Prix Story 2018, Residenz Verlag, Duitstalig, 320 pagina's, gebonden in hardcover met stofomslag, ISBN 978-3-7017-3476-4.

Boeken Pruller binnenwerk
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet