Diversen

Div: Boekbesprekingen autosport 2018 deel 1

Boeken Formel E cover

Edwin Baaske, Jörg Walz, Mark Schneider, Stefan Pajung, Jörg Weusthoff: Formel E – The Story *****

Vorige week begon in Saoedi-Arabië het seizoen 2018-2019 van het ABB FIA Formule E-kampioenschap, tevens de start van de tweede generatie van de elektrisch aangedreven formuleauto's. Vrijwel tegelijkertijd kwam de Duitse uitgever Delius-Klasing met een boek op de markt dat de eerste vier jaar van de serie documenteert.

Al bij het uitpakken boezemt het boek ontzag in: 304 pagina's dik en met een formaat van 29,4 x 37,1 cm bijna op A3-grootte. Bovendien is het uitgevoerd in een aparte vorm: omslag en binnenwerk vormen één blok, de cover staat niet over. Eerder zagen we zoiets al bij het 70-jaar-Porsche-boek van dezelfde uitgever, maar bij een hardcover is het een ongebruikelijke uitvoering. De paginaranden zijn groen gekleurd, de huiskleur van techniekconcern Schaeffler, en dat blijkt niet toevallig, want het concern, partner van het Abt-Audi-Formule E-team, is initiator van deze uitgave.

Het boek begint met acht spreads, foto's die dankzij het grote formaat natuurlijk extra krachtig tot uiting komen. Na een voorwoord van prof. Schaeffler gaat het verder met spreads, gevolgd door een tekstportret van seriepromotor Alejandro Agag. Vervolgens is er, in totaal op 75 pagina's, een overzicht van alle steden waarin tot nu toe geracet is, inclusief geweldige foto's, Dan zijn er fotopagina's met als thema's logistiek, techniek, spannende zwart-witportretten van vele coureurs, van wie er sommigen ook een eigen tekst krijgen. Hilarisch is het volledige transcript van een poging tot een TV-interview met Sébastien Buemi na afloop van de slotrace van het seizoen 2016-2017 in Montréal, waarin hij definitief de titel verspeelde. In plaats van de verslaggever te woord te staan, zoekt Buemi, met lopende camera en al, ruzie met het halve veld: eerst moet António Félix da Costa het ontgelden, vervolgens Robin Frijns, dan Daniel Abt. Allemaal haarfijn na te lezen.

Daarna is er een overzicht van alle 57 rijders, die in de eerste vier seizoenen van de Formule E tijdens een of meer races in actie kwamen, compleet met statistische gegevens. Dan is er een hoofdstuk getiteld '60 Minuten', waarin momentopnames zien zijn van wat er voor de start, tijdens de race en na de finish gebeurt, van de spanning en concentratie voor de startopstelling via de laatste momenten op de grid, de start, de wedstrijd, de pitstops met autowissel, de finish en de uitgelaten emoties bij de huldiging. Het slotdeel omvat de eindstanden van de vier verreden seizoenen, foto's van de prijsuitreikingen van de 45 verreden races, een blik op de 'Gen2'-auto's en een epiloog onder de titel 'Fun & Fans', met diverse impressies.

'Formel E – The Story' is geen leesboek, want het bevat in verhouding weinig tekst. Ook het 'Schaeffler-aandeel' blijft prettig gering, wat we van eerdere dusdanig gesponsorde boeken niet echt konden zeggen. Het resultaat is een heerlijk bladerboek, waarin je ook zomaar middenin ergens kunt beginnen en het ook telkens weer ter hand kan nemen, want vaak ontdek je weer iets nieuws. Het fotowerk is grotendeels afkomstig van Shivraj Gohil, met het bureau Spacesuit Media een van de officiële fotografen van de Formule E, en Michael Kunkel, de huisfotograaf van Audi. De teksten zijn van Jörg Walz, tot voor kort directeur communicatie bij Schaeffler, alsmede Mark Schneider en Stefan Pajung van het bureau Speedpool uit Hamburg, die de PR voor Audi, Abt en Schaeffler voor hun rekening nemen. De vormgeving was in handen van Jörg Weusthoff, die al veel mooie boeken voor Delius-Klasing maakte. Dit is naar onze mening echter een nieuwe maatstaf, een absolute aanwinst voor iedere autosport-boekcollectie!

Edwin Baaske (uitg.): Formel E – The Story, Delius-Klasing, Duitstalig, 304 pagina's, gebonden in hardcover, ISBN 978-3-667-11442-6.

Boeken Formel E Binnenwerk
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet