GT

GT: Kessel voor vierde keer op rij succesvol in Gulf 12 Hours

IMG 0639

Voor het vierde jaar op rij heeft het Zwitserse Kessel Racing de Gulf 12 Hours in Abu Dhabi gewonnen. Na twee keer een wedstrijd van zes uur waren het Michael Broniszewski, Davide Rigon en Alessandro Pier Guidi die met hun Ferrari 488 GT3 als eerste over de streep kwamen. Het drietal legde in totaal 313 ronden af. De Car Collection Motorsport Audi R8 LMS GT3 Evo van Dimitri Parhofer, Christopher Haase en Markus Winkelhock eindigde op 27,714 seconden van de winnende Ferrari als tweede, voor de Attempto Racing Audi R8 LMS GT3 Evo van Sean Walkinshaw, Giorgio Roda en Clemens Schmid. Voor Ferrari was het de zevende algemene overwinning op het Yas Marina Circuit. De Nederlander Fons Scheltema wist samen met teamgenoten Murat Cuhadaroglu, Rick Lovat en Niki Cadei de overwinning te pakken in de GT3 Gentlemen-klasse.


Tekst: Marcel ten Caat (vanuit Abu Dhabi, Twitter: @marceltencaat)
Foto: Marcel ten Caat

De Graff Racing Norma M30s die de vrije trainingen en de kwalificatie domineerden hadden in de race door de gewijzigde Balance of Performance en problemen geen schijn van kans tegen de GT3 auto's. Na het eerste deel van de wedstrijd was de top zeven in handen van GT3 teams, waarbij de Car Collection Motorsport Audi R8 LMS GT3 Evo een voorsprong van 26,665 seconden had op de nieuwe McLaren 720S GT3 van Ben Barnicoat, Alvaro Parente en Shane Van Gisbergen. Van Gisbergen wist kort na de start van het tweede deel van de race wist de McLaren de leiding over te nemen en een gat te slaan naar de rest van het veld. Met nog iets minder dan twee uur te gaan besliste het lot echter anders: de McLaren vertraagde plots met een kapotte ophanging. De nieuwe GT3 werd in de pits gerepareerd maar verloor hierdoor meerdere ronden, waardoor de kans op de overwinning in rook opging.IMG 0520

De Kessel Racing Ferrari 488 GT3 schoof daarna al snel door naar de leiding, terwijl Christopher Haase met zijn Audi R8 LMS GT3 Evo die van Giorgio Roda bij wist te halen en zodoende Car Collection Motorsport de tweede plaats weer opeiste. Haase's teamgenoot Markus Winkelhock leek in het laatste uur nog even de druk op te gaan voeren op Davide Rigon, maar uiteindelijk liep de voorsprong toch weer op en wist Rigon zijn vijfde opeenvolgende zege in de Gulf 12 Hours te pakken, waarvan vier met Kessel Racing en één met AF Corse. De nieuwe, door Oman Racing by TF Sport ingezette, Aston Martin Vantage GT3 eindigde de race als vierde in de algemene rangschikking en de GT3 Pro klasse. De vijfde plaats in de GT3 Pro en achtste plaats in de uitslag ging naar de McLaren 720S GT3.In de GT3 Pro Am klasse ging de overwinning naar de Daiko Lazarus Racing Lamborghini Huracan GT3 van Ramos/de Marco/Onidi. Als tweede eindigde de Kessel Racing Ferrari 488 GT3 met een volledig vrouwelijke bezetting (Gostner/Frey/Gatting) als tweede, voor Beechdean AMR met een nieuwe Aston Martin Vantage GT3 (Howard/Al-Masaood/Dyson/Gunn). De eerste LMP3 eindigde de wedstrijd als negende. Hoewel het aangepaste reglement de prototypes absoluut benadeelde, zorgden straffen en pech ook voor een zeer teleurstellend vertoon van de LMP3s. De Graff Norma van James Winslow, Neale Muston en Jake Parsons won de klasse, maar eindigde slechts als negende algemeen. De Ligier JS P3s van Scuderia Villorba Corse (Calamia/Pampanini/Stuerzinger) en Graff (Garcia/Page/San Juan) eindigden als tweede en derde.

IMG 0534

Voor het uit Spanje afkomstige Bullitt Racing was de Gulf 12 Hours een wedstrijd met twee verhalen. De eerste Mercedes-AMG GT4 van het team reed in de eerste ronde tegen de nieuwe Aston Martin Vantage GT4 aan, wat resulteerde in flinke schade en een hoop tijdverlies. Nadat de auto was teruggekeerd raakte vervolgens teameigenaar Stephen Pattrick betrokken bij een aanrijding tussen de #8 Car Collection Audi en de #51 Spirit of Race Ferrari, waardoor alle drie de auto's uitvielen en de safety car voor de eerste keer in de race de baan op moest. Meer succes was er voor de tweede Mercedes van het team. Caldwell/Loggie/Kharuk wonnen de wedstrijd, voor de twee Scuderia Villorba Corse Maserati GranTurismo MC GT4s. In de GT Cup-klasse tenslotte was het volledige podium voor GDL Racing. Veel tegenstand had het team niet. De enige andere finisher was de PSC Motorsport Lamborghini, nadat de Slidesports Porsche hard van de baan ging en de safety car voor de tweede keer naar buiten moest komen.

De volgende editie van de Gulf 12 Hours staat op de planning voor 14 december 2019. Die datum kan nog voor wat problemen zorgen aangezien in hetzelfde weekeinde de 8 uur van Bahrein, de vierde ronde van het FIA World Endurance Championship seizoen 2019-20 op het programma staat. Een andere datum lijkt echter gezien de Formule 1 en de feestdagen niet mogelijk.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet