Formula E

Formule E: Nieuws voorafgaand aan de eerste race van het seizoen

181215 FE Costa
António Félix da Costa is de eerste pole-sitter van het nieuwe Formule E-seizoen

Vanmiddag om 13.05 uur start het seizoen 2018-2019 ('Season five', zoals dat tegenwoordig in televisietermen heet) in het ABB FIA Formule E-kampioenschap op het stratencircuit in Ad Diryiah nabij de Saoedische hoofdstad Riad. De race is live te zien op Eurosport, voorafgaand aan de wedstrijd zet AUTOSPORT.NL het nodige nieuws op een rij.

- Regen is zo ongeveer wel het laatste wat je verwacht als je naar Saoedi-Arabië gaat om te racen, maar toch was Pluvius vannacht en vanmorgen volop actief. Dat leidde ertoe dat de geplande twee vrije trainingen geschrapt werden. In de plaats daarvan kwam een enkele sessie van 35 minuten, die ook nog werd onderbroken nadat Edoardo Mortara, ogenschijnlijk met een remprobleem, rechtdoor de bandenstapels in gereden was. In plaats van de vier kwalificatieheats en de Superpole besloot de organisatie nu twee kwalificatieheats van elk 15 minuten door te voeren, telkens voor de helft van het veld. De startopstelling wordt dan bepaald door de resultaten van beide sessies bij elkaar op te tellen.

- Formule E-debutant Stoffel Vandoorne was het snelst in de enkele vrije training. Tegen het einde van de 35 minuten reed de Belgische coureur van het HWA-team een tijd van 1:18,868 minuten en voerde daarmee de ranglijst aan. Daarachter volgden Sam Bird namens Envision Virgin Racing en de beide Nissan-e.dams-coureurs Sébastien Buemi en Oliver Rowland. Onze landgenoot Robin Frijns, die ook voor Envision Virgin Racing uitkomt, sloot de training als elfde af.

- In de kwalificatie eindigde António Félix da Costa (zie foto boven) op de eerste plaats. De rijder van het BMW-Andretti-team reed in de eerste van de beide kwalificatieheats een tijd van 1:17,728 minuten, die de snelste tijd van de dag bleek te zijn. Tom Dillman eindigde als tweede, maar krijgt naar alle waarschijnlijkheid een straf, waadoor José María López naast Félix da Costa vanaf de eerste rij start, voor Stoffel Vandoorne en Sam Bird. In de tweede heat waren er twee incidenten: eenmaal werd de rode vlag getoond toen Maxi Günther op de baan tot stilstand was gekomen, eenmaal crashte Felix Rosenqvist, waarop enkele overijverige baanposten ook de rode vlag toonden, echter zonder dat hiervoor de instructie was gegeven vanuit de wedstrijdleiding.

- Daags voor de start van de activiteiten in Ad Diryiah kondigde Porsche de eerste rijder voor het nieuwe Formule E-team van het merk aan. Hierbij gaat het om de Zwitser Neel Jani, die vorig jaar al één weekeinde lang uitkwam voor het Dragon-team, maar na de dramatisch verlopen seizoensstart in Hongkong de benen nam en werd vervangen door José María López.

- In het voorprogramma van de Formule E in Ad Diryiah beleeft ook de Jaguar I-Pace Trophy als officiële supportserie zijn première. Met slechts een dozijn auto's, net iets meer dan de helft van de ooit aangekondigde twintig, is de omvang van het veld matig te noemen, maar zoals voor steeds meer series in de autosport geldt: 'Twaalf is het nieuwe 18'.

- Ook de Jaguar-klasse had te maken met het slechte weer, waardoor de kwalificatie moest komen te vervallen. De startopstelling werd vervolgens bepaald aan de hand van de uitslag van de vrije training, die gisteren onder zonnige omstandigheden wel normaal doorgang kon vinden. De pole-position ging daarmee naar de Nieuw-Zeelander Simon Evans, de broer van Formule E-coureur Mitch, voor de Amerikaan Bryan Sellers en de beide Brazilianen Sergío Jimenez en Cacá Bueno.

- Voorafgaand aan het evenement kwam ook de aankondiging dat Alejandro Agag, tot dusver CEO van de Formule E-organisatie, promoveert naar de rol van bestuursvoorzitter van Formula E Holdings Ltd, de taak die tot nu toe werd ingenomen door Simon Freer. Een nieuwe CEO wordt gezocht en zal binnen enkele maanden worden benoemd.

181215 FE Vergne
Jean-Eric Vergne, gisteren tijdens een PR-activiteit met een valk op zijn hand

- Het DS Techeetah-team kondigde aan, het contract met regerend Formule E-kampioen Jean-Eric Vergne met 'meerdere jaren' te hebben verlengd. Dat nieuws komt niet echt als een verrassing, mede gezien het feit dat Vergne een van de aandeelhouders van het team is. Het Venturi-team presenteerde het prestigieuze horlogemerk Richard Mille als nieuwe sponsor.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Bildagentur Kräling
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet