DTM

DTM: Veertien kandidaten in actie tijdens 'Young Driver Test' in Jerez, verrassende overstap Habsburg van Audi naar Mercedes

181210 DTM
De Audi en BMW in 2019-versie met turbomotor komen deze week opnieuw in actie

Nog drie dagen lang komen deze week DTM-auto's in actie tijdens de 'Young Driver Test' op het circuit in het Zuid-Spaanse Jerez de la Frontera. Audi en BMW testen ook met de nieuwe 2019-versie met turbomotor, maar het belangrijkste oogmerk van de test is, zoals de naam ook al aangeeft, om jonge rijders de kans te bieden om ervaring op te doen met een DTM-auto. Daarbij is ook Mercedes-AMG nog een keer van de partij bij wat echt het allerlaatste optreden van de C 63 DTM wordt, omdat het merk zich zoals bekend met het einde van het afgelopen seizoen officieel uit de DTM heeft teruggetrokken. Verrassend genoeg is de Oostenrijker Ferdinand Habsburg een van de rijders die voor Mercedes tijdens de test in actie komt, en dat terwijl de kleinzoon van de laatste Oostenrijkse keizer door Audi al officieel was aangemeld en aangekondigd. Vanuit Nederlands perspectief is natuurlijk vooral de vorige week al gemelde deelname van Nicky Catsburg met BMW interessant. Bij het merk uit München is er na het vertrek van Augusto Farfus uit de DTM nog sprake van één vacature. Tijdens de 'BMW Motorsport Season Review' van afgelopen vrijdag in München kondigde BMW-sportdirecteur Jens Marquardt aan, dat die open plek mogelijk door één van de vier rijders die deze week voor BMW testen zou kunnen worden ingevuld.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

Bij Audi testen zoals al aangekondigd rallycross-rijder Andreas Bakkerud, drievoudig Le Mans-winnaar en voormalig Japans Super GT-kampioen Benoît Tréluyer, WTCR-rijder Frédéric Vervisch, de uit de GT3-racerij afkomstige Mattia Drudi en de Formule 3-rijders Jonathan Aberdein en Sacha Fenestraz. Laatstgenoemde werd als vervanger voor Habsburg aangemeld. De beide F3-junioren rijden voor het Belgische WRT, dat komend seizoen als klantenteam voor Audi in de DTM in actie komt.

De BMW-rijders Nicky Catsburg, Nick Yelloly, Mikkel Jensen en Sheldon van der Linde werden eveneens vorige week al aangekondigd. Naast dit viertal, die dus bij gebleken geschiktheid ook in aanmerking komen voor een zitje bij BMW voor het komende DTM-seizoen, rijden Marco Wittmann en Bruno Spengler deze week voor BMW in Jerez met de nieuwe M4 met turbomotor volgens het 'Class 1'-reglement.

Mercedes-AMG heeft voor het allerlaatste DTM-optreden Daniel Juncadella als referentierijder aangemeld. Daarnaast komen de jonge Britse rijders Jake Dennis en Jake Hughes in actie, alsmede de beide Oostenrijkers Thomas Preining en Ferdinand Habsburg. Preining heeft zijn tweede seizoen als Porsche-fabrieksjunior achter de rug en overtuigde door met overmacht de kampioenstitel in de Duitse Carrera Cup op zijn naam te schrijven. Ook in de Supercup behaalde hij tal van overwinningen. Het testen van jonge rijders door HWA, dat de opbouw en de inzet van de Mercedes-DTM-auto's voor de fabriek voor zijn rekening nam, zou ook interessant kunnen zijn met het oog op de rijdersbezetting van Aston Martin, dat via R-Motorsport in 2019 in de DTM actief zal zijn. HWA ontwikkelt in een joint-venture met het Zwitserse AF Racing de Aston Martin-DTM-auto's. De rijders zijn hier nog niet bekend.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet