TCR Series

WTCR: Ook in 2019 op Circuit Zandvoort, maximaal vier auto's per merk en twee per team

181206 WTCR Zandvoort
Net als dit jaar komt het FIA WTCR ook in 2019 op Circuit Zandvoort in actie

Zoals AUTOSPORT.NL in de analyse van het slotweekeinde van het FIA WTCR-seizoen 2018 in Macau al meldde, gaat volgend jaar in het FIA WTCR een maximum van vier auto's per merk en twee auto's per team gelden. Dat besloot de FIA World Motor Sport Council gisteren tijdens zijn vergadering in de Russische stad St. Petersburg. Tevens werden er wijzigingen aangebracht in het puntensysteem van de serie, en werd de kalender voor het komende seizoen vastgesteld. Daarop staat ook Circuit Zandvoort, dat voor het weekeinde van 17-19 mei is aangekondigd. De seizoensfinale van volgend jaar is niet meer in Macau, maar op een nog te bepalen datum in december op het circuit van Sepang in Maleisië.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Evenals dit jaar staan er tien evenementen van elk drie wedstrijden op de kalender voor het FIA WTCR 2019. Ooit was er sprake van dat het TCR-reglement voor de mondiale toerwagenserie in 2018 slechts voor een overgangsjaar gebruikt zou worden, om dan in 2019 over te stappen op het 'Class One'-reglement van DTM en de Japanse Super GT's, maar van dat voornemen is blijkbaar stilzwijgend afscheid genomen, ook al omdat de betrokken fabrikanten heel verklaarbaar vast willen houden aan hun eigen nationale series, die uit marketingtechnisch oogpunt van groot belang zijn.

Bovendien is de TCR-formule ook op mondiaal niveau uiterst succesvol, zodat er geen reden is om het concept te veranderen. Met Alfa Romeo, Audi, Cupra, Honda, Hyundai, Peugeot en Volkswagen op de grid in 2018 en de komst van het Chinese Lynk & Co. in het vooruitzicht voor 2019 kent het FIA WTCR bovendien een grote diversiteit van merken. Om een te grote dominantie van één merk in het deelnemersveld te voorkomen, wordt nu een maximum van vier auto's per merk en twee auto's per team ingesteld. Voor teams als Allinkl.com-Münnich Motorsport of Boutsen Ginion Racing, die dit jaar al dan niet tijdelijk drie auto's aan de start brachten, betekent dit een reductie. Constructies als bijvoorbeeld bij het Belgische team Comtoyou, dat als Audi Sport Team Comtoyou en als Comtoyou Racing telkens twee auto's aan de start bracht, blijven wel mogelijk, al zou dat bijvoorbeeld wel consequenties hebben voor het andere Belgische Audi-team WTR, vanwege de limiet van vier auto's per merk.

181206 Vila Real
Het team Yvan Muller Racing verdwijnt uit het WTCR, want dit gaat op in Cyan Racing, dat het fabrieksteam voor Lynk & Co. runt

Bij andere merken is het juist de vraag of ze wel aan vier auto's komen, zoals bijvoorbeeld bij Alfa Romeo, waar het team van Romeo Ferraris de auto's op eigen initiatief zonder fabriekssteun ontwikkelde, bouwde en inzet. Ook Peugeot is een vraagteken: aanvankelijk werd verwacht dat de ondersteuning voor het team DG Sport volledig zou worden stopgezet, maar nu zou er toch weer wat ruimte zijn als gevolg van het plotseling beëindigen van de fabrieksdeelname aan het WK Rallycross.

Voor wat betreft de kalender zijn er weinig wijzigingen. Het seizoen begint tijdens het eerste weekeinde van april op het stratencircuit van Marrakesj, waarna er Europese rondes op de Hungaroring, Slovakia Ring, Circuit Zandvoort, Nürburgring-Nordschleife en Vila Real op het programma staan. Na de zomerpauze is Ningbo de locatie voor het eerste Aziatische evenement, de ronde in Sjanghai kwam te vervallen. De overige evenementen zijn op Suzuka, Macau en de finale op het circuit van Sepang in Maleisië.

Reacties

  • 2
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 06 december 2018 13:02

  Het Max Verstappen weekend dus ?

  • 0
  • 0
   
  Racing-Fan 06 december 2018 16:01

  Dat lijkt me wel. Ook TCR Europe komt opnieuw in hetzelfde weekend naar Nederland.

  • 0
  • 0
   
  Patrick84 06 december 2018 19:48

  Alleen apart dat het TCR Europe nog niet weet welk circuit het gaat worden dat weekend.....

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 06 december 2018 21:38

  Jumbo dagen ?

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet