GT

GT: Eerste FIA GT Nations Cup prooi voor Yoluc en Güven

Turkey FIAGTNationsCup DirkBogaerts1

De allereerste FIA GT Nations Cup is gewonnen door Turkije. Salih Yoluc en Ayhancan Güven waren in Bahrein het sterkste duo in een veld met 18 verschillende nationaliteiten. De Mercedes-AMG GT3 van Yoluc en Güven rekende in het tweede deel van de race af met de Ferrari 488 GT3 van het Verenigd Koninkrijk. Ook de derde en vierde plaats op het Bahrain International Circuit gingen naar teams met een Ferrari. Denemarken eindigde als derde, Rusland werd vierde.

Tekst: Marcel ten Caat
Foto: SRO Motorsports Group

De hoofdrace van de FIA GT Nations Cup begon chaotisch. Nog voor de eerste bocht raakten de Audi van België en de Ferrari van Wit-Rusland elkaar. Mike den Tandt vloog van de baan en miste op een haar na de leiders in bocht 1, terwijl Alexander Talkanitsa Sr hard in de vangrails knalde. Ook voor de Porsche van Australië eindigde de race in de eerste bocht, terwijl Argentinië, Mexico en Zweden schade opliepen. Het leverde direct een safety car op, die pas aan het einde van de zesde ronde weer naar binnen dook.

Chris Froggatt wist namens het Verenigd Koninkrijk bij de herstart de leiding te pakken, terwijl ook Rinat Salikhov (Rusland) de Mercedes van Salih Yoluc kon passeren. Froggatt pakte enkele seconden per ronde en had toen zijn tegenstanders aan het einde van de elfde ronde de pit opzochten al ruim tien seconden voorsprong. Rusland, Turkije, Denemarken en Argentinië doken gelijktijdig naar binnen, terwijl de Ferrari 488 GT3 van het Verenigd Koninkrijk en de Nissan GT-R NISMO GT3 van Hong Kong doorreden.

Aan het einde van de 14e ronde reed Froggatt de pits in, waarna teamgenoot Chris Buncombe achter het stuur van de Ferrari kroop. De ex-Aston Martin Racing fabrieksrijder kwam voor Ayhancan Güven weer terug op het 5,412 kilometer lange circuit en had bij de eerste doorkomst na de pit stop nog acht seconden voorsprong op de Mercedes-AMG GT3 van Turkije. Nicklas Nielsen lag op dat moment namens Denemarken op de derde plaats.

Güven, die dit jaar de titel in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux en de Porsche Carrera Cup France wist te pakken, wist het gat naar Buncombe echter razendsnel dicht te rijden. De voorsprong van acht seconden was binnen vijf ronden verdwenen en bij het ingaan van de 21e ronde zat Güven op de bumper van de Ferrari van het Verenigd Koninkrijk.

Buncombe probeerde nog te verdedigen, maar de Brit kon zijn Turkse tegenstander niet achter zich houden en nog voor het einde van de 21e ronde pakte de door RAM Racing geprepareerde Mercedes-AMG GT4 van Turkije de leiding in de FIA GT Nations Cup. Güven reed vervolgens snel weg van Buncombe en kwam na 27 ronden als eerste winnaar ooit over de finish. Buncombe eindigde namens het Verenigd Koninkrijk op 3,311s als tweede, terwijl Nicklas Nielsen met de Deense Ferrari op 4,459s van de winnende Mercedes als derde finishte.

De volgende FIA GT Nations Cup zal in Italië worden verreden. SRO Motorsports Group en de FIA bevestigden in Bahrein dat de tweede editie van de landenwedstrijd in 2019 in het weekeinde van 2 en 3 november zal worden gehouden op het circuit van Vallelunga in Italië. De organisatoren van het evenement hopen op nog meer deelnemers door het evenement een maand eerder in Europa te houden.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet