Diversen

S5000: Geslaagde shake down voor S5000 met nieuw baanrecord op Sydney Motorsports Park

De nieuwe Australische S5000 bolide werd vandaag tijdens een media sessie officieel gepresenteerd en verbrak daarbij direct het baanrecord op Sydney Motorsports Park. Diverse rijders uit verschillende categorieën draaiden voor het eerst hun rondjes in de Ligier Onroak bolide.


S5000 car
De gloednieuwe S5000 Liger Onroak Ford bolide kwam vandaag voor het eerst in actie. Hopelijk is dit een langer leven beschoren dan Champcar, A1 Grand Prix en Superleague Formula.

Tekst Willem J. Staat
Foto: S5000

Geslaagde shake down voor S5000 met nieuw baanrecord op Sydney Motorsports Park
Vanuit de Supercars kwamen oud kampioen John Bowe, Luke Youlden en Nissan-coureur Andre Heimgartner in actie. Verder Cameron Hill vanuit de Porsche Carrera Cup en Tom Alexander uit de Super Utes. De auto is volgens de laatste FIA specificaties gebouwd en zal dit weekend tijdens het slotweekend van de Supercars op Newcastle in handen van Greg Murphy en John Bowe gedemonstreerd worden.

Luke Youlden: " Een prachtige ervaring. De helm lijkt van je hoofd af te komen. Hij klinkt fantastisch en je moet er werkelijk mee rijden. Ik kan dit iedereen aanbevelen. 15 tot 20 auto's zou het ideale plaatje moeten zijn. Het geluid alleen al. We weten hoe een Supercar klinkt maar deze is nog beter. Hopelijk krijgt dit de tractie die het verdient. Ik heb verhalen gehoord uit het tijdperk van mijn vader. Toen waren er grids van 30 auto's of meer. Het zou fantastisch zijn om een comeback van een dergelijke eenzitterklasse te mogen beleven."

John Bowe: "Mijn eenzitterdagen liggen allang achter mij. Het is een serieuze auto waarvan je een glimlach op je gezicht krijgt. Hij beschikt over de juiste systemen. De juiste banden. The real deal die ons land zo hard nodig heeft. Het is alweer veertig jaar geleden dat ik in een dergelijke auto reed maar dit is een moderne auto met een carbonfire chassis en een halo waarvan je eigenlijk nog niet eens merkt dat hij er is. Als ik de klok kon terugzetten was ik er zeker bij geweest."

Cameron Hill: " De S5000 is ongelofelijk. Het is een echte raceauto. De hoeveelheid grip en rem performance was ongelofelijk. Ik deed slechts een paar rondjes maar het is vrij gemakkelijk om hieraan verslaafd te raken. Eigenlijk had ik graag nog meer rondjes gedraaid om de limiet te vinden. Lof aan iedereen die hierbij betrokken is. Voor mijn leeftijdsgenoten is dit de ideale klasse. Je moet wat ervaring hebben om hier het nodige uit te halen. Deze categorie beschikt over een fantastisch potentieel." Een woordvoerder van de nieuwe klasse verklaarde dat op korte termijn teams en rijders voor volgend seizoen bekend gemaakt zullen worden.

Reacties

  • 6
  • 0
   
  Dirk 21 november 2018 11:58

  Hoe hebben ze toch die 5.0L Ford motor in dat kleine ding gepropt? Bij de F3 zit daar een 2.0L Honda motor. Die achtervleugel en banden zien er natuurlijk wel top uit, erg benieuwd naar de raceklasse!

  • 1
  • 9
   
  Anonieme gebruiker 21 november 2018 20:55

  Dood geboren kind.

  • 6
  • 0
   
  Dirk 22 november 2018 08:49

  Het feit dat men samenwerking zoekt met de gevestigde orde uit de V8 Supercars zegt mij dat ze er serieus werk van maken. Daarbij is het een aangepaste versie van een bestaande race auto met relatief goedkope krachtbron. Dan denk ik dat het betaalbaarder is dan A1GP, Superleague etc.

  • 5
  • 0
   
  ace1 22 november 2018 22:42

  @Dirk, hier antwoord op jouw vraag hoe de 5.0L Ford motor in het chassis is gestopt. https://www.youtube.com/watch?v=ZRjTkelu0Bg

  • 2
  • 0
   
  Dirk 23 november 2018 13:55

  Interessant hoe ze die 5.0L V8 in die ruimte proppen! Ben benieuwd hoe de gewichtsverdeling is in de auto. Oftewel, dit wil ik wel in actie zien!

  • 2
  • 0
   
  ace1 24 november 2018 09:15

  Filmpje van de launch en wat een geluid. https://www.youtube.com/watch?v=2Q49czFT-8E

  • 0
  • 2
   
  Racing-Fan 24 november 2018 11:56

  Volgens mij is F4 ook niet echt van de grond gekomen dus verwacht weinig van deze klasse.

  • 0
  • 2
   
  Anonieme gebruiker 24 november 2018 12:00

  Mee eens

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet