NASCAR

NASCAR: Dutch Nascar Fans Day op Venray Raceway een succes

Afgelopen weekend werd in Miami Homestead de NASCAR MEN's Cup beslist. Na Martinsville verklaarden regerend kampioen Martin Truex Jr. en Penske-coureur Joey Logano elkaar de oorlog nadat laatstgenoemde de Toyota van zijn tegenstander een gemeen duwtje richting finish had gegeven en de wedstrijd op zijn naam schreef. Door diverse oorzaken is de populariteit van NASCAR in de VS dalende maar in Europa juist groeiende. De Dutch NASCAR Fans organiseerden op Venray Raceway in het kader van de titelstrijd in de VS een schitterende dag waarbij prachtige bolides met een rijkelijke historie te bewonderen vielen.

2018 USA
Miami Homestead? Nee, Raceway Venray.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

Dutch Nascar Fans Day op Venray Raceway een succes.
Afgelopen weekend vielen de ex-bolides van grootheden zoals Jeff Gordon, Dale Earnhardt Jr. Kurt Busch en Elliott Sadler gewoon op Venray Raceway te bewonderen. Een initiatief van Venray Raceway en de Dutch NASCAR Fans. Met gelijkgezinden kon in de kantine van Venraij Raceway tot in de late uurtjes de beslissende titelstrijd in Homestead op een groot scherm gevolgd worden.

NASCAR heeft in de Lage Landen de afgelopen jaren duidelijk aan populariteit gewonnen. Collega Ed Heuvink was één van de eersten die deze tak van autosport in Nederland in de diverse media vaak onder de aandacht bracht. Met de komst van ex-Formule 1-coureur Juan Pablo Montoya naar NASCAR eind 2006 nam ondergetekende het estafette stokje van collega Heuvink over en heeft sindsdien voor www.autosport.nl onafgebroken de verslaggeving van de Cup-series verricht. Vanwege het spektakel kwam daar later nog eens de Xfinity-series bij. De live uitzendingen op Ziggo Sport en de werkzaamheden van collega Winkelman hebben zeker tot een nog grotere populariteit van deze spectaculaire tak van autosport in de Lage Landen bijgedragen.

Maar niet alleen dat. Instabiliteit van Nationale autosportkampioenschappen zorgde ervoor dat de Europese NASCAR Whelen Series (die door de Fransman Jerome Galopin werd opgezet) zich inmiddels over een enorme populariteit bij de fans, teams en rijders kon gaan verheugen. Oud F1-coureur Alex Caffi legde afgelopen zomer in een promotiefilmpje van de organisatie nog eens duidelijk uit wat de redenen hiervoor waren.

En daaruit kon je de eenvoudige conclusie trekken dat men in de moderne autosport met haar regels vaak te ver is doorgeslagen en men in de F1 vaak te ver van de realiteit verwijderd is. Alex Caffi vertelde het met passie. Tekenend dat de midden generatie meer op heeft met een concept dat in principe al 70 jaar onveranderd is. Spectaculaire acties, grote namen houden de NASCAR traditie in stand.

2018 Raceway Venray NASCAR Whelen keert in 2019 weer terug naar deze lokatie.

Eind negentiger jaren heeft de NASCAR organisatie duidelijk geprofiteerd van de "Open Wheel War" tussen Champcar en Indycar die uiteindelijk de vredespijp rookten waardoor de belangstelling voor de Cup wedstrijden in de VS toch weer verminderde. Maar ook een aantal politieke beslissingen en technische reglementsveranderingen zorgden in de VS voor een teruggang in de Nielsen TV ratings. Met een nieuw management klimt NASCAR langzaam weer uit het tussentijdse dal.

De NASCAR poorten voor buitenlandse rijders zijn inmiddels ook wat minder gesloten geworden. De Mexicaan Daniel Suarez, afkomstig uit het NASCAR Diversity Programma komt inmiddels alweer enkele jaren voor het team van Joe Gibbs Racing uit.

Loris Hezemans werd na het winnen van de Rookie titel in de European NASCAR Whelen Series inmiddels ook in dit programma opgenomen. De Fransman Lucas Lassere en Anthony Kumpen schitterden destijds bij hun debuut op Amerikaanse grond. Laatstgenoemde reed zelfs niet onverdienstelijk enkele jaren geleden een aantal Xfinity wedstrijden.

2018 Geen publiek
Volgens ons klopte er iets niet?

Ontwikkelingen die bijdroegen tot een groeiende belangstelling van de Europese en Nederlandse fans. Dutch NASCAR Fans Day op Venray Raceway was daar gisteren het beste voorbeeld van. Een event dat voor de toekomst over potentieel beschikt en een flinke wake up call voor de nationale racerij......

En in 2019 keert de NASCAR Whelen Series gedurende het weekend van 13/14 juli overigens weer terug naar Raceway Venray. Noteert U dit maar alvast in uw agenda. Wij maakten een kleine fotografische rondgang rondom Raceway Venray.


2018 Publiek Opkomst in grote getale

2018 Hendriks Motorsport Mustang
De Mustang van Hendriks Motorsport.

2018 Cockpit Hezemans
Het kantoor ofwel de cockpit van Loris Hezemans.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet