WRC

Rally – WRC: Ogier grijpt zesde titel Down Under

Ogier 2

In de strijd tussen 'De Grote Drie', Ogier, Neuville en Tanak, was het de ervaring die won van de jeugdige snelheid. In de zware omstandigheden hield Ogier het hoofd koel waar zijn rivalen in de fout gingen. Ogier pakte daarmee zijn zesde titel en zwaait af bij M-Sport met twee titels voor de Britten. Volgend jaar gaat hij onder de Franse Citroën vlag op jacht naar nummer zeven. Bij de constructeurs won Toyota de titel al in het tweede seizoen sinds hun terugkeer.

Tekst: Steven van Veenendaal
Foto's: Kennards Hire Rally Austrlia Media

Bij de start van de laatste wedstrijd van het seizoen maakten drie man nog aanspraak op titel. Regerend vijfvoudig kampioen Ogier, onze zuiderbuur en lange tijd favoriet voor de titel Neuville en 'the man of the moment' Ott Tanak, die uitgeschakeld leek maar plots alle wedstrijden begon te winnen.

Uitgangssituatie
Het verschil in punten tussen Ogier en Neuville bedroeg 3 punten in het voordeel van de Fransman. Tanak volgde op grotere afstand, 23 punten en kon alleen nog winnen als zijn concurrenten in de problemen kwamen. Neuville had hiermee misschien wel de beste uitgangspositie. Zijn achterstand op Ogier was klein en hij hoefde niet als eerste de weg op en daarmee de eerste stoflaag weg te vegen voor zijn concurrenten. Ogier zag dat anders. 'We staan voor, hij moet eerst nog maar eens die punten zien te scoren'.

Neuville 3
Neuville had misschien wel de beste uitgangssituatie voor de rally.

Neuville in de problemen
In de aanloop naar de wedstrijd lijken de weergoden Ogier gunstig gestemd, er wordt regen voorspeld waardoor het schoonveeg effect minder zal zijn. Als de wedstrijd eenmaal begint blijft de regen echter uit. Ogier en Neuville hebben hierdoor beide moeite het tempo van de leiders te volgen. Dat is echter ook geen noodzaak, de twee hebben vooral oog voor elkaar. Neuville komt vervolgens in de problemen. Na enkele jumps loopt zijn linker achterband van de velg. Hij raakt afgeleid en ramt een chicane en tot slot begeeft de band het. Met een minuut tijdverlies komt Neuville aan de finish. Hij sluit de dag af als tiende.

Teamplay
Ogier heeft geen problemen maar kan het tempo vooraan niet volgen. Hij zou vlak voor Neuville eindigen maar zijn teamgenoten, Evans en Suninen laten zich terugvallen in het klassement. Ze positioneren zich tussen Ogier en Neuville in waardoor Ogier op zaterdag een betere startpositie heeft. Tanak heeft een beter dag en sluit als vijfde af. Hij ligt slechts 19 seconden van P1 en heeft met een betere startpositie op de resterende twee dagen nog alle kans om voor de overwinning te gaan.

Ogier
Ogier mag zijn teamgenoten Evans en Suninen na de wedstrijd bedanken voor hun steun.

Tanak en Neuville in de aanval
Op zaterdag openen Tanak en Neuville de aanval. Tanak is daarin zeer succesvol, hij klimt van P5 naar de leiding en buigt een achterstand van 19 seconden om in een voorsprong van 20 seconden. De Est is ongenaakbaar en voert de druk op Ogier op. Als Tanak de rally en de powerstage wint moet Ogier minstens zesde worden om de titel veilig te stellen. Dat is precies de plek die Ogier bemant na de tweede dag, maar die laat geen enkele ruimte voor fouten.

Tanak 2
Puur op snelheid is Tanak zoals zo vaak dit seizoen ongenaakbaar, maar Australië is een slijtageslag. 

Neuville kiest op zaterdag ook de aanval maar kan door zijn startpositie weinig uitrichten. De Belg weet Australiëdebutant Teemu Suninen wel te achterhalen maar verder komt hij niet. Neuville ligt achtste, waarmee hij niet genoeg punten zal scoren om op de Powerstage nog een vuist te kunnen maken tegen Ogier.

Dan toch de regen
Op de slotdag, die in tegenstelling tot veel andere rally's een echte dag is met 80 km proef komt dan toch de lang verwachte regen. Het maakt de proeven buitengewoon verraderlijk en het is voor de deelnemers meer een kwestie van overleven dan dat er geknokt wordt om de posities. Vrijwel iedereen belandt wel een keer in het struweel en de auto's zien er gaandeweg de dag steeds gehavender uit. Ondanks de slijtageslag vallen er op de dag slechts twee uitvallers te noteren, maar het zijn niet de minste in de vorm van Thierry Neuville en Ott Tanak.

Neuville 4
Neuville zet een alles of niets poging in, die eindigt in tranen.

Neuville is bijna verslagen en kan alleen nog in een alles of niets poging proberen wondertijden op de klokken te zetten om Elfyn Evans te achterhalen. Zijn poging strandt al binnen de eerste kilometers van de tweede boucle. In de glibberige omstandigheden spint Neuville en in de volgende bocht gaat hij direct opnieuw van de weg, dit keer raakt hij een boomstronk die zijn linker achterwiel van de auto rukt. Einde verhaal voor Neuville. Een proef later is het de beurt aan Ott Tanak. Eerder op de dag klaagde hij al dat hij plots alle vermogen verloor en na een schuiver op de voorlaatste proef wilde zijn Toyota geen kant meer op.

De exit van Neuville en Tanak betekende dat Ogier eindelijk opgelucht adem kon halen, zijn titel was veilig. Om het seizoen in stijl af te sluiten ging de kampioen er op de laatste proef nog wel even voor zitten en won hij de Powerstage. Het was een passend einde voor zijn periode bij M-Sport waarin hij Malcolm Wilson twee rijderstitels en een constructeurstitel schonk.

Ogier Wilson
Voor de twee keer mocht Malcolm Wilson met Ogier en Ingrassia op de auto klimmen om de WK titel te vieren.

Constructeurstitel
De strijd om de constructeurstitel was minder spannend. Toyota ging met een redelijke marge als leider de wedstrijd in en domineerde vervolgens het grootste deel van rally. Tanak en Latvala maakte vooraan de dienst uit en Hyundai kwam nooit echt in de gelegenheid om de druk op te voeren. Dat doet niets af aan de prestatie van de Finse Japanners. Tommi Makinen heeft een wereldprestatie neergezet door al in het tweede seizoen de titel binnen te halen voor Toyota. Bovendien deed men het op overtuigende wijze. Na de laatste updates halverwege het seizoen is de Toyota duidelijk de te kloppen auto. Om dat te onderstrepen haalt Latvala ook nog de overwinning in de rally binnen. Het is een belangrijke overwinning voor de Fin die voor het laatst won in Zweden vorig jaar. Hij zet er zijn ongebroken reeks mee voort waarin hij, sinds zijn eerste overwinning, elk jaar een wedstrijd heeft gewonnen.

Toyota
Toyota was het sterkste team dit jaar.

Einduitslag Rally van Australië
1. Latvala-Anttila Toyota Yaris WRC 2.43.43,5
2. Paddon-Marshall Hyundai i20 Coupe WRC +32,5
3. Ostberg-Eriksen Citroën C3 WRC +52,2
4. Lappi-Ferm Toyota Yaris WRC +1.02,3
5. Ogier-Ingrassia Ford Fiesta WRC +2.30,8
6. Evans-Barritt Ford Fiesta WRC +3.05,1
7. Breen-Mrtin Citroën C3 WRC +8.59,0
8. Heller-Diaz Ford Fiesta R5 +22.28,5
9. Glenney-Saradis Skoda Fabia R5 +27.01,8
10. Serderidis-Vanneste Ford Fiesta WRC +35.14,1

Eindstand WK Rijders:
1. Sebastien Ogier 219 pnt
2. Thierry Neuville 201 pnt
3. Ott Tanak 181 pnt
4. Jari Matti Latvala 128 pnt
5. Esapekka Lappi 126 pnt
6. Andreas Mikkelsen 84 pnt
7. Elfyn Evans 80 pnt
8. Hayden Paddon 73 pnt
9. Dani Sordo 71 pnt
10. Mads Ostberg 70 pnt

Eind WK Constructeurs:
1. Toyota Gazoo Racing World Rally Team 368 pnt
2. Hyundai Shell Mobis World Rally Team 341 pnt
3. M-Sport Ford World Rally Team 324 pnt
4. Citroen Total Abu Dhabi World Rally Team 237 pnt
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet