DTM

DTM: Prachtig geluid en meer PK's. Audi-coureurs nu al in extase m.bt. Turbo DTM

Voor Nico Müller, René Rast en Mike Rockenfeller kwam de Kerst dit jaar al vroeg. Op het Portugese Estoril maakten zij voor het eerst met de nieuwe Audi RS5 DTM kennis en daarmee werd het Turbo tijdperk ingeluid. Alle drie stapten met glunderende ogen uit de cockpit.

Audi 3


Tekst Willem J. Staat
Foto's Audi AG

Prachitg geluid en meer PK's. Audi coureurs nu al in extase m.b.t. Turbo DTM
De Zwitser Nico Müller was bijzonder enthousiast. De auto maakt veel geluid en gaat machtig vooruit. De Turbomotor geeft je power in de rug. Wij gaan snelheden zien zoals we ze in de DTM nog niet beleefd hebben. Het aantal extra PK's is duidelijk voelbaar. Van de rijders gaat nog meer geëist worden. Als je op de baan staat dan ziet de auto er snel uit. Het geluid is eveneens fascinerend. Voor geen geval zou ik de Turbo nog voor de V8 in willen ruilen."

Dezelfde geluiden vielen ook bij René Rast en Mike Rockenfeller te bespeuren. René Rast: "Als rijder ben je altijd erg verheugd over meer power. De auto voelt aan als een Go-Kart en het is genieten. Mike Rockenfeller: "Ik hou nu al van de turbomotor en de fans zullen dit zeker ook gaan doen.Het geluid is super, de auto is veel sneller. We kunnen ons nu al op het volgende seizoen verheugen."

Het nieuwe Class I reglement wordt in 2020 ook van kracht voor het Japanse Super GT Kampioenschap en hiermee begint voor de DTM in 2019 een volledig nieuw technisch tijdperk. De huidge generatie atmosferische V8 motoren wordt afgelost door een volledig nieuw geconstrueerde 2L versie die van een turbo is voorzien. Dit biedt een goede mix van Performance en efficiëntie. Bij het serieproduct van Audi zijn 4 cyl 2L motoren wereldwijd belangrijke verbrandingsmotoren.

Audi 2

Met de Turbo is er niet alleen een relatie met het serieproduct. Fans en coureurs mogen zich over 100 extra pk verhogen.De TFSI motor die bij Audi intern als RC8 bekend staat voor de 2019 RS5 DTM levert ongeveer 600 pk.

De aerodynamica is volledig nieuwe, de achtervleugel, bodemplaat en zowel diffusors voor als achter werden opnieuw gedefinieerd. Ook hebben de technici de compacte Turbomotor en de koeling aangepast. De duidelijk veranderde luchtinlaat bij het voorfront geeft de Audi nog een agressiever uiterlijk dan bij zijn voorganger.

Projectleider Andreas Roos: "Natuurlijk hebben we in dit stadium nog veel werk maar de testritten zijn positief verlopen. Het is niet vanzelfsprekend dat een auto bij de eerste dag zo goed functioneert. Daar mag ons team trots op zijn."

Audi Sportchef Dieter Gass: " Erg verheugend dat de eerste indrukken van onze rijders exact datgene bevestigen van wat we wilden bereiken. De auto's zijn sneller, zien er nog dynamischer uit, klinken goed en nog uitdagender te berijden. De DTM staat aan het begin van een nieuw tijdperk. Ik kan nauwelijks wachten tot de eerste wedstrijd. De verbetering van de PK/Gewichtsverhouding is met het blote oog duidelijk te zien. Daarmee zijn we weer een stapje dichterbij de van Gerhard Berger gewenste "Rit op een kanonskogel."

Audi 1
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet