Liveblogs

F3/GT/WTCR: Liveblog Suncity Group 65th Macau Grand Prix

181115 Liveblog F3 rood


15.15 uur: Bleef het vanmorgen tijdens de vrije training van de Formule 3 nog beschaafd en rustig, in de kwalificatie werden de rode vlaggen maar liefst drie keer gezwaaid. De eerste onderbreking was er  na een kwartier, toen de Macanees Charles Leong, uitkomend voor het Hitech-team, crashte bij Police. Na de hervatting kon er opnieuw ongeveer een kwartier gereden worden, maar toen was het Enaam Ahmed, ook rijdend voor Hitech, die in dezelfde bocht het voorbeeld van zijn teamgenoot volgde en ook flink crashte. Dat was de tweede onderbreking, met nog vijf minuten op de klok. Vervolgens ging het anderhalve minuut voor het verstrijken van de tijd nog een keer mis, toen de Japanner Sena Sakaguchi een te ruime lijn koos bij het uitkomen van de laatste bocht en in het zicht van de finishlijn in de vangrails belandde. Toen was er eerst een 'full course yellow', maar uiteindelijk besloot racedirecteur Tamasz Zettner er een punt achter te zetten.

181115 Liveblog Ticktum

De snelste tijd was voor titelverdediger Dan Ticktum (foto boven), die met 2:11,004 minuten de voorlopige pole-position voor de kwalificatierace veroverde. De Britse Motopark-rijder was 0,132 seconden sneller dan zijn landgenoot Callum Ilott. Europees kampioen Mick Schumacher eindigde op de derde plaats, voor Jake Hughes en B-Max-coureur Yuhi Sekiguchi als beste vertegenwoordiger uit de Japanse serie. Sacha Fenestraz eindigde als zesde voor Joel Eriksson, Alex Palou, Ferdinand Habsburg en Sho Tsuboi. Interessant is dat er slechts drie rijders met Mercedes-motoren in de top tien staan, de rest rijdt met Volkswagen, dat dit weekeinde in Macau officieel afscheid neemt van de Formule 3. Het beste resultaat van Van Amersfoort Racing kwam wederom op naam van Sophia Flörsch, die als 15e geklasseerd werd. Keyvan Soori Andres en Frederik Vesti volgden op de plaatsen 21 en 22.

14.05 uur: Macau-specialist Rob Huff eindigde bovenaan in de tweede vrije training van het FIA WTCR. De rijder van het team Sébastien Loeb Racing kwam met zijn Volkswagen GTI TCR tot een tijd van 2:29,766 minuten. Yann Ehrlacher reed in de Honda Civic van Allinkl.com-Münnich Motorsport de tweede tijd, gevolgd door zijn oom Yvan Muller in de snelste Hyundai, uiteraard ingezet onder de vlag van Yvan Muller Racing. Audi-rijder Jean-Karl Vernay, vanmorgen snelste in de eerste vrije training, sloot de tweede sessie als vierde af. Voor Tom Coronel viel er wederom weinig eer te behalen: hij werd als 22e geklasseerd, vier seconden achter de snelste tijd van Huff.

181115 Livblog GT red

13.00 uur: Robin Frijns was het snelst in de eerste vrije training van de FIA GT World Cup. Met zijn Audi R8 LMS van het Audi Sport Team WRT kwam de Maastrichtse rijder tot een tijd van 2:18,588 minuten, waarmee hij 0,129 seconden sneller was dan drievoudig GT Cup-winnaar Edoardo Mortara in een Mercedes-AMG GT3. De Duitser Christopher Haase, die voor het eerst in Macau aan de start verschijnt, sloot in de Rutronik-Audi de sessie als derde af, voor BMW-rijder Augusto Farfus en de beide Porsche-coureurs Earl Bamber en Laurens Vanthoor. Met nog vijf minuten op de klok zorgde Dries Vanthoor, eveneens voor het eerst in Macau, voor een onderbreking nadat hij bij Police, zo te zien als gevolg van olie op de baan, de controle over zijn auto was kwijtgeraakt en de vangrail raakte. Ook Porsche-rijder Mathieu Jaminet gleed op de vloeistof de vangrail in (zie foto boven). Nadat de baan weer vrij was, kon de sessie worden voortgezet.

10.40 uur: Het duurde een tijdje voordat hij echt het tempo te pakken had, maar uiteindelijk eindigde FIA Europees F3-kampioen Mick Schumacher bovenaan in de eerste vrije training van de Formule 3. Met zijn tijd van 2:12,168 minuten was de Duitser exact drie tienden  van een seconde sneller dan de vij Carlin in de F3 teruggekeerde Callum Ilott, die de tweede tijd voor zich opeiste, Daarachter eindigden drie Motopark-rijders: Jüri Vips, Macau-titelverdediger Daniel Ticktum en Joel Eriksson, die na een seizoen DTM als BMW-fabrieksrijder in Macau eveneens zijn terugkeer in de F3 beleeft. De zesde tijd was voor de Fransman Sacha Fenestraz, evenals vorig jaar rijdend in de kleuren van stripheld Michel Vaillant. Vanmiddag wordt het nieuwe Michel Vaillant-album, dat zich in Macau afspeelt, officieel gepresenteerd. Robert Shvartzman, Alex Palou, Shoi Tsubio als beste vertegewoordiger uit het Japans F3-kampioenschap en de Brit Jake Hughes completeerden de top tien. Van de drie Van Amersfoort-rijders deed vooral Sophia Flörsch het keurig: bij haar eerste optreden op het stratencircuit stond ze een tijdlang in de top tien. De Duitse sloot de sessie uiteindelijk als 16e af. Keyvan Andres volgde op de 22e plaats, één plek voor zijn Deense teamgenoot Frederik Vesti. Voor de 51-jarige Ryui Kunita, rijdend onder het pseudonym Dragon voor het B-Max-team, waarvan hij de eigenaar is, blijkt het tempo net als vorig jaar toch wat erg hoog te liggen: hij kwam in de uitslag bijna 16 seconden tekort op Schumacher. Ook de Macanees Hon Chio Leong moest ruim 15 seconden op Schumacher toegeven.

10.15 uur: Voor wie de tijden in de gaten wil houden: de organisatie van de Macau Grand Prix heeft een prima livetiming-service, die te vinden is door te klikken op deze link voor alle series behalve FIA WTCR. Wie de livetiming van de toerwagens wil volgen, kan hier terecht.
 
9.50 uur: Bij de motorfietsen was er een onderbreking van zo'n half uur, nadat een rijder met zijn motor op het stuk na Mandarin onderuit was gegaan en de motor vlam gevat had, waarna uiteraard eerst de baan zo goed en zo kwaad als het ging moest worden schoongemaakt. De eerste training van de FIA WTCR verliep daarentegen zonder noemenswaardige incidenten. De Fransman Jean-Karl Vernay was met zijn Audi RS 3 LMS van het Audi Sport Team Leopard Racing het snelst met een tijd van 2:31,328 minuten. En dat ondanks het maximale compensatiegewicht van 60 kilogram aan boord van zijn auto. De Argentijn Esteban Guerrieri was de snelste Honda-rijder en eindigde met zijn Civic van Allinkl.com-Münnich Motorsport op de tweede plaats, voor Macau-routinier Rob Huff met de Volkswagen van Sébastien Loeb Racing. Daarachter eindigden met Yvan Muller en Norbert Michelisz twee Hyundai-rijders op de plaatsen vier en vijf. Kampipenschapsleider Gabriele Tarquini, eveneens met Hyundai, moest bijna drie seconde op Vernay toegeven en sloot de sessie als twaalfde af. Tom Coronel eindigde met zijn Boutsen Ginion Racing-Honda op de 24e plaats, 5,894 seconden achter Vernay.

181115 Liveblog martial

donderdag, 8.00 uur: Goedemorgen vanuit Macau, waar vandaag de eerste van vier dagen actie op het programma staat met vrije trainingen en kwalificaties in de diverse klassen. Gisteren waren er zoals gebruikelijk de nodige promotionele activiteiten, waaronder een demonstratie van een meester in Aziatische gevechtskunst, waarbij ook geselecteerde coureurs in passende kleding meededen. Dat zorgde uiteraard voor de nodige hilariteit, de rijders kunnen op vier wielen duidelijk beter uit de voeten. Het programma voor vandaag is als volgt (aanduidingen in lokale tijd, Nederlandse tijd is zeven uur eerder):

7.30-8.30 uur: vrije training Motorcycle Grand Prix
9.05-9.35 uur: 1e vrije training FIA WTCR
9.55-10.35 uur: 1e vrije training FIA F3 World Cup
10.50-11.20 uur: vrije training Lotus Cup
11.35-12.05 uur: vrije training Macau Touring Car Cup
12.25-12.55 uur: 1e vrije training FIA GT World Cup
13.30-14.00 uur: 2e vrije training FIA WTCR
14.20-15.00 uur: 1e kwalificatie FIA F3 World Cup
16.00-16.45 uur: 1e kwalificatie Motorcycle Grand Prix 

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet