NASCAR

NASCAR: NASCAR Legende David Pearson overleden

Het team van de fameuze Wood Brothers maakte vanochtend bekend dat David Pearson gisteren op 83 jarige leeftijd is overleden. Na de legendarische Richard Petty(200 overwinningen) staat Pearson met 105 overwinningen op de eeuwige ranglijst als tweede genoteerd. In totaal won Pearson driemaal de titel.

David Pearson

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

NASCAR Legende David Pearson overleden
In 1960 maakte Pearson voor het eerst deel uit van de Cup-series en het zou nog een jaar duren voordat hij wedstrijden begon te winnen. De steeds grijzer wordende Pearson kreeg dan ook als bijnaam "The Silver Fox" en Pearson had evenals Joachim Winkelhock(STW/BTCC in de negentiger jaren) vele jaren later een aansteker op zijn dashboard. In de zeventiger jaren zagen racete Pearson gewoon met een sigaret in zijn mond op de backstretch. Naar huidige maatstaven niet bepaald een voorbeeldfunctie.......

David Gene Pearson werd op 22 december in 1934 geboren en ontdekte al snel de vele dirt tracks die Amerika rijk is. In totaal behaalde hij in de Cup series 113 poles maar zijn allereerste overwinning in de World 600 op Charlotte was men ook niet snel vergeten.

2017 Mercury

Tegenwoordig is dit de Coca Cola 600. In de allerlaatste ronde klapte zijn rechterachterband. En met een enorme vonkenregen achter zich denderde Pearson het zwart-wit geblokt en pakte zijn allereerste Cup-overwinning. In die tijd een prijs van ruim 29.450 U$.

In 1976 zorgden David Pearson en Richard Petty misschien voor de meest spectaculaire finish ooit tijdens de Daytona 500. In het zicht van de finish crashten beide grootheden en Pearson won op kruipsnelheid zijn enige Daytona 500. Aan de succesvolle samenwerking met de Wood Brothers kwam op Darlington 1979 een abrupt einde. Door een miscommunicatie ging Pearson te vroeg op het gas en stond aan het eind van de pitlane op twee wielen... En daarmee werd de samenwerking definitief beëindigd. Nadat Pearson de Wood Brothers verlaten had, won hij nog twee wedstrijden.

Na drie jaar afwezigheid probeerde Pearson in 1989 nog een comeback met het team van de Wood Brothers maar door rugklachten liep het op niets uit. Person zette definitief een streep onder zijn lange carrière .

1976

NASCAR Legende Richard Petty noemde David Pearson één van de grootste rijders waartegen hij ooit geracet had. "Gedurende onze carrière hebben we lang tegen elkaar gestreden. Tussen ons was er geen rivaliteit wel wederzijds respect. David was een Hall of Fame(opgenomen 2011) coureur die van mij een betere rijder heeft gemaakt. Op de baan pushten we elkaar. Ik denk dat wij daar beiden beter van geworden zijn" aldus Petty.

Jim France van NASCAR: " David Pearson's 105 overwinningen en de klassieke rivaliteit tussen hem en Richard Petty zette een platform voor NASCAR's transformatie naar een mainstream sport met nationaal appeal. Toen hij stopte had hij drie kampioenschappen op zijn CV staan en miljoenen fans. Petty noemde hem één van de grootste coureurs waartegen hij ooit geracet had. Wij mogen ons erg gelukkig prijzen om hem één van onze kampioenen te noemen. David Pearson een gigant binnen onze sport. Aan zijn familie en vrienden bied ik mijn condoleances aan."

Hall of Fame 2011
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet