NASCAR

NASCAR: Gevoelige klap voor Kevin Harvick. Race of 4 dit weekend bekend

Dit weekend wordt op Phoenix bekend welke vier coureurs volgende week op Miami Homestead de titelstrijd zullen aangaan. Het SHR Team waarvoor Kevin Harvick uitkomt liep afgelopen week een gevoelige klap op toen de NASCAR-organisatie zijn team na Texas met puntenverlies bestrafte.

2018 Harvick Darlington
Gevoelige klap voor Kevin Harvick afgelopen week.


Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Gevoelige klap voor Kevin Harvick. Race of 4 dit weekend bekend
Kevin Harvick lijkt ineens niet meer zo zeker van zijn zaak. In de Play Off tussenstand zakte hij eerder deze van P1 naar P4 en is nog niet zeker van zijn plek. Na de wedstrijd in Texas ontdekte de organisatie dat het team met opzet veranderingen aan de voorspoiler had aangebracht waardoor Harvick ten opzichte van de concurrentie duidelijk over een performancevoordeel beschikte.

Pas in het NASCAR Technical Research and Development Centre in Noord Carolina werden de veranderingen ontdekt. NASCAR gaf daarbij tevens een waarschuwing aan de andere teams.

"We moeten de cultuur veranderen waar tussen de teams en de organisatie constant een kat en muis spelletje gespeeld. Het is borderline achterlijk aan het worden. Het wordt tijd dat ze een keer met legale auto's naar de baan komen. Het zijn nog grote bedriegers dan Volkswagen met dieselgate" verklaarde NASCAR's sportdirecteur Steve Miller.

Harvick's crewchief Rodney Childers en Robert Smith werden voor twee races geschorst. Childers kreeg voor deze fraude tevens een boete van U$75.000 opgelegd. Harvick en zijn team moesten 40 punten inleveren. Komt Harvick dit weekend qua punten op gelijke hoogte met een andere rijder, dan is hij altijd de verliezer, mocht hij als vierde in de tussenstand genoteerd worden. Het Texas resultaat wordt niet meegeteld. Overigens ging het team van Stewart Haas niet in beroep tegen deze beslissing.

Overigens gingen de crewchiefs van Ryan Blaney en Erik Jones voor soortgelijke delicten ook niet vrijuit. Zij werden eveneens voor twee races geschorst en kregen ieder boetes van U$ 50.000 opgelegd.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet