Formule 1

Formule 1: Grand Prix van Vietnam vanaf 2020 op de kalender

GP Vietnam circuit

Terwijl we ons in Nederland hard maken voor een Grand Prix in eigen land, heeft Vietnam de buit al binnen. In april 2020 wordt in de straten van hoofdstad Hanoi de eerste Grand Prix van Vietnam gereden.

Tekst: Daan Jeuken. Foto's: Formula 1.com

Vietnam is het eerste nieuwe evenement uit de koker van Liberty Media. Eerder leek die eer te beurt te vallen aan Miami, maar dat evenement voor 2019 is met ten minste een jaar uitgesteld. F1-baas Chase Carey: "Sinds we in 2017 in de sport zijn gestapt, zijn we aan het kijken naar nieuwe steden om de aantrekkingskracht van de Formule 1 te vergroten. Met de Vietnamese Grand Prix realiseren we deze ambitie. Hanoi is een van de leukste steden ter wereld, met een rijke historie en rooskleurige toekomst. Dat is de perfecte combinatie om een nieuw hoogtepunt op de F1-kalender te worden."

Vietnam is de vierde race in Azië, naast China, Japan en Singapore.

Het circuit
"Ons Motorsport-team heeft in samenwerking met de stad en promoter Vingroup een circuit samengesteld dat uitdagend is voor de rijders en voor toeschouwers spektakel garandeert", vervolgt Carey.

Het stratencircuit, het vierde na Monaco, Singapore en Azerbeidzjan, is 5,565 km lang, telt 22 bochten en 2 lange rechte stukken. Het is een semi-permanent stratencircuit dat deels loopt over bestaande wegen, aangevuld door speciaal aangelegd asfalt.

Ter inspiratie heeft het team van Hermann Tilke overal ter wereld inspiratie opgedaan – net zoals bij het circuit van Texas is gebeurd. Het mag dan wel een stratencircuit heten, maar het team heeft zijn best gedaan om 90-graden bochten, een grote bron voor treintje-rijden, te vermijden en een circuit te ontwerpen dat wheel-to-wheel racing mogelijk maakt.

GP Vietnam bocht 1-2

De bochten 1 en 2 zijn geïnspireerd door de eerste bochten van de Nürburgring – doorgaans een prima punt voor actie.

GP Vietnam bocht 12-15

De bochten 12 tot 15 doen denken aan de eerste sector in Monaco – die levert doorgaans meer mooie plaatjes dan inhaalacties.

GP Vietnam bocht 16-19

Bocht 16 tot 19 toont gelijkenissen met de S-bochten van Suzuka – wederom een mooie sectie, maar ook eentje waar dicht achter de voorganger rijden vaak moeilijk blijkt. Maar als het goed is wordt dit met de auto's van 2019 en 2020 gemakkelijker.

GP Vietnam rechte stuk

De laatste drie bochten tot slot is vergelijkbaar met Sepang: een snelle links-rechts-combinatie, gevolgd door een scherpe bocht en een lang recht stuk. Een foutje in die technische combinatie geeft de mogelijkheid om aan te vallen op het rechte stuk. Daarvan zijn er twee, met de langste 1,5 kilometer.

Reacties

  • 2
  • 4
   
  Anonieme gebruiker 07 november 2018 12:45

  Geen verrassend nieuws, zat al in de pen. Chase Carey kiest voor nieuwe stratencircuits, niet voor de historie van Zandvoort. Of blijft Bernhard geloven in het sprookje?

  • 3
  • 4
   
  Anonieme gebruiker 07 november 2018 13:06

  Haha nee natuurlijk geen Zandvoort. Waarschijnlijk ook geen Assen.

  • 0
  • 3
   
  Anonieme gebruiker 07 november 2018 14:22

  De kinderachtige en zogenaamde ludieke acties van de liefhebbers van Zandvoort en Assen hebben denk ik de mogelijke komst van de F1 de nek om gedraaid! ipv met ze allen er hard voor werken, vinden ze het belangrijker om de ander zwart te maken.....

  • 3
  • 6
   
  Anonieme gebruiker 07 november 2018 14:46

  Je bedoeld dat de prins blijft liegen over dat zogenaamde voorstel dat hij op zak heeft. Dat noem ik kinderachtig en bovenal een hele slechte beurt gemaakt.

  • 7
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 07 november 2018 15:33

  Nee alle berichten die Assen in de afgelopen maanden heeft verspreid zijn volwassen? Zandvoort heeft iig nog klasse door niet over de ander te praten!

  • 1
  • 0
   
  Michael Breedijk 07 november 2018 21:33

  Circuit ziet er wel leuk uit, hoe spannend het echt wordt zal ook afhangen van de grote van de uitloopstroken. En Zandoort en Assen, denk dat ze beide nog wel kans maken. Denk dat ze bij FOM de beelden of discussies niet of nauwelijks gezien hebben. Waarschijnlijk is achter de schermen veel meer contact tussen de FOM en Zandvoort en Assen dan dat de meeste denken. En hoe mee succes Max Verstappen krijgt hoe groter de kans wordt dat er een race naar Assen of Zandvoort komt.

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 08 november 2018 10:09

  Is er nul komma nul contact met de FOM. Het is namelijk een kwestie van even 5 keer 24 miljoen betalen en dat gaat ook nul komma nul procent gebeuren.

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 08 november 2018 11:16

  Of er nul komma nul contact met de FOM is weet ik niet, maar dat rekensommetje kan aardig kloppen. In de media wordt alleen maar gepraat over 20+ miljoen terwijl minstens het vijfvoudige moet worden opgehoest. Je moet voor minstens 5 jaar een contract afsluiten. Daar komt bij dat de fee elk jaar met (als ik me niet vergis) 5% wordt verhoogd. Lekkere contracten zijn dat!

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 08 november 2018 11:44

  Een GP is praktisch altijd fors verliesgevend. Het is nauwelijks te bevatten hoeveel de Waalse regering voor de GP van België bij heeft moeten passen. De vrije jongens van Liberty / FOM worden slapend rijk, de belastingbetaler mag voor het leeuwendeel het verlies gaan dragen. Business as usual.

  • 0
  • 1
   
  Michael Breedijk 08 november 2018 19:56

  Als de belastingbetaler het verlies moet ophoesten vind ik dan niet zo erg. Zie ik ook een keer iets leuk van mijn belastingcenten. En als ze iets van 30 miljoen per jaar verliezen kost het "maar" 2 euro per persoon. Valt best mee toch. Liever een paar miljoen naar de F1 dan naar die multinationals die voor miljarden aan belasting voordelen krijgen en die voordelen vooral onder zichzelf verdelen,

  • 0
  • 0
   
  Dirk 09 november 2018 12:29

  Tsja, ik heb hier een Korea en India GP gevoel bij

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet