V8 Supercars

V8 Supercars: Succesvolle eerste test voor de Mustang GT

Het Ford Mustang Supercars prototype dat met steun van Ford Performance, Ford Australia en de Ford Asia Pacific Design studio ontwikkeld werd, werkte vandaag op Queensland Raceway in handen van Scott McLaughlin en Fabian Coulthard een succesvol testprogramma af.

2018 Mustang 1
Nog in schutkleuren maar vandaag reed hij dan voor het eerst de Supercars Mustang

Tekst Willem J. Staat
Foto's Tickford Racing

Succesvolle eerste test voor de Mustang GT
Titelkandidaat Scott McLaughlin en Fabian Coulthard werkten ter voorbereiding van de definitieve homologatie een uitgebreid testprogramma af op Queensland Raceway. Na twee decennia laat het Supercars reglement weer tweedeurs versies in "Austrialian Touring Car Racing" toe. (Een noodgreep omdat zowel Ford als GM hun fabrieken in Australië gesloten hebben en er van Ford nauwelijks geschikte vierdeurs modellen beschikbaar zijn die aan de criteria van het huidige reglement voldoen. Het is dus geen toerwagen maar een GT....)

Volgens DJR Team Penske teammanager Ryan Story verliep de test geheel volgens plan. Ryan Story: " Het is natuurlijk een belangrijke mijlpaal om de Mustang voor de eerste maal in actie te zien. Sinds november vorig jaar is er aan het project gewerkt. De auto ziet er fantastisch uit en beide rijders verklaarden dat de auto veelbelovend is. Gelukkiger konden wij vandaag niet zijn."

Van de Ford Performance Aerodynamic afdeling was Siram Pakkam speciaal uit de VS overgekomen om het CFD/CAD werk op de baan tot leven te zien komen. Pakkam: " Het is natuurlijk altijd een bijzonder moment als zo'n project tot leven komt en voor de eerste keer de baan opgaat. Voor Ford is dit een belangrijke auto en dit laat de resources zien die we in het project gestoken hebben zodat we ervan overtuigd kunnen zijn dat we beste auto binnen het Supercars reglement gebouwd hebben. De eerste signalen zijn bijzonder positief en het programma wordt de komende weken voortgezet."

2018 Mustang 2 Het agressieve Mustang front.

Tim Edwards van Tickford Racing: " Het is nog erg vroeg maar de auto deed het extreem goed en wij kijken nu al naar de volgende test uit. Dit vindt natuurlijk bij de fans enorm veel weerklank. In de rondte rijden is niet voldoende. De Mustang gaat voor overwinningen kampioenschappen en natuurlijk Bathurst. Er wordt nu onvermoeibaar aan het project gewerkt om dit te laten gebeuren.

Zowel Scott McLaughlin als Fabian Coulthard verklaarden dat de auto op hun thuistestcircuit enorm competitief was.Scott McLaughlin: "De auto ziet er prachtig auto en het is nog beter om hem volgend jaar in de Shell V Power kleuren te zien. Een fantastische start. Hij deed alles van wat je van een nieuwe raceauto verwacht. De balans van de auto komt met die van de huidige versie aardig overeen. Nu ik erin gereden heb kijk ik al vol spanning naar het 2019 seizoen uit."

Fabian Coulthard reed eveneens een groot aantal kilometers en noemde het één van de meest opwindende auto's die hij ooit in zijn carrière gereden had.Fabian Coulthard: "Meer iconisch dan de Ford Mustang kun je eigenlijk niet vinden. Erg bijzonder dat deze auto in de Supercars en het Australische toerwagen racen terugkomt." De komende weken gaat er uitgebreid getest worden. De homologatietests vinden begin volgende maand plaats.

2018 Mustang 3
Duidelijk een GT zoals de Badge op de achterkant zegt.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet