Clio Cup

Sebastiaan Bleekemolen grijpt titel Clio Cup Central Europe op Paul Ricard

Paulricard.1


Sebastiaan Bleekemolen heeft vanmiddag op het Franse circuit Paul Ricard het kampioenschap in de Renault Clio Cup Central Europe op zijn naam geschreven. Een derde plaats in de voorlaatste race van 2018, alsmede de afwezigheid van zijn naaste belager in het kampioenschap, Tomas Pekar, waren voldoende voor de titel. Pekar is geveld door een hersenvliesontsteking en moest hierdoor helaas, en vooral noodgedwongen, de laatste twee races van dit seizoen laten schieten. Melvin de Groot, collega en teamgenoot van Bleekemolen, maakte het Nederlandse feestje in Zuid Frankrijk compleet door de titel in de Gentlemen klasse voor zich op te eisen.

Tekst: Niels van der Peet
Foto's: PR


Paulricard.2Bij de start van de eerste race van dit weekend, verreden tijdens de Internationale finale Clio Cup op Paul Ricard, greep Bleekemolen vanaf pole direct de leiding en wist deze in de openingsfase te behouden. Achter Bleekemolen was het de Engelse gastrijder Coates die fel aandrong bij de Nederlander, gevolgd door Legutko en Hilgenhovel. Dit groepje van vier maakte er een fraaie strijd van aan de kop van het veld, waarbij Bleekemolen constant op zijn hoede moest zijn voor een aanval op zijn leidende positie.

Paulricard.3

Deze aanval kwam er uiteindelijk toch, want na 10 minuten racen was het Coates die de aanval inzette op Bleekemolen, en de leiding overnam. Vlak na dit gevecht zagen ook Legutko en Hilgenhovel hun kans schoon om Bleekemolen te passeren, waardoor de leider in het Central Europe kampioenschap terug viel naar de vierde positie.

Wat volgde was eigenlijk alles wat het cupracen met Clio's zo leuk en spectaculair maakt, want inmiddels hadden ook de achtervolgers van de kopgroep de aansluiting gevonden. Een lint van zo'n acht Clio's voerden het veld aan, waarin werd gevochten voor iedere vierkante meter asfalt. Bleekemolen viel hierbij zelfs kortstondig terug naar de zevende positie, maar wist zich al snel weer op te werken, om vanaf de vierde plaats het slot van de wedstrijd aan te vangen. Met nog 7 van de 30 minuten te racen kon Bleekemolen zelfs doorschuiven naar de derde plaats omdat Legutko op P.3 dwars ging en hiermee een vrije doorgang verleende aan Bleekemolen.

De wedstrijd werd met nog 4 minuten te gaan beëindigd met een code rood, omdat de Poolse rijder Jakub Dwernicki zijn Clio ondersteboven naast de baan had gezet. De wedstrijdleiding had hierdoor geen andere keus dan de wedstrijd vroegtijdig te beëindigen. De uitslag van de race werd zoals gebruikelijk bij een code rood, de volgorde in de race van de ronde daarvoor. Dit betekende dat Bleekemolen terug werd verwezen naar P.4, maar omdat de Engelse rijders als gastrijders meededen, als derde werd geklasseerd.

Paulricard.4


Bleekemolen na afloop : 'het was weer eens een race die het cupracen met Clio's zo ontzettend leuk maakt. Veel close racing en mooie gevechten. Ik kreeg tot twee keer toe een tik en viel hierdoor even terug naar P.7. Ik liet de forse gevechten voor mij vervolgens maar even gaan, en was er bijna van overtuigd dat daar nog wel eens iets mis zou kunnen gaan. Jammer dat de race werd afgevlagd met een code rood, want ik stond op het punt om ook nog Kevin Hilgenhovel voorbij te gaan. Uiteindelijk ben ik heel blij en tevreden met de derde plaats en natuurlijk het Kampioenschap!'

Melvin de Groot kwam als vierde over de finish en greep hiermee het Gentlemen kampioenschap. Extra knap gezien het feit dat de Groot niet alle wedstrijden heeft gereden, o.a. door zijn nare crash in Oschersleben in April.

Van de overige Nederlanders finishte Michael Bleekemolen als 27e en kwamen de rijders van Certainty Racing als 17e (Lucas Groeneveld) en 24e (Dillon Koster) over de finish. Deze posities zijn inclusief de Engelse rijders in de einduitslag.

Morgen volgt de tweede race van dit weekend op de omloop nabij Le Castellet, waarmee het seizoen bijna ten einde zal zijn. Bijna, want als grote finale van alle Clio Europese Kampioenschappen zal er nog één wedstrijd verreden worden morgen, en wel met de snelste 5 of 6 rijders uit de diverse kampioenschappen in één race. Dat zou wel eens een spektakel van hier tot heb ik jou daar kunnen worden. We kijken daar nu al naar uit!

Uitslag race 1 (eerste 10 incl. rijders GBR)
1. Max Coates GBR
2. Kevin Hilgenhovel DEU
3. Albert Legutko POL
4. Sebastiaan Bleekemolen NLD (Kampioen 2018)
5. Melvin de Groot NLD (Kampioen Gentelemen 2018)
6. Bartlomie Mirecki POL
7. Fabio Citignola DEU
8. Lidsey Brett GBR
9. Marius Rauer DEU
10. Karol Urbaniak POL

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet