Ford Fiesta Sprint Cup

Niels Lagrange pakt volle pot. Kenny Herremans is de eerste Belgische kampioen in de Ford Fiesta Sprint Cup

FFSC BE R5 Herremans

De finale van de Belgische Ford Fiesta Sprint Cup heeft eens te meer aangetoond dat er muziek zit in deze nieuwe sprintklasse: twee keer kregen we boeiende races te zien op TT Circuit Assen en bovendien bleef het titelduel spannend tot de laatste ronden. Niels Lagrange zorgde als vervanger van Frank Van Langendonck in de #30 Herroelen Motors by Niels Lagrange voor een ongemeen sterke prestatie. Hij verwezenlijkte de pole position, won de twee races, tekende ook nog eens twee keer voor de snelste ronde en Herroelen Motors was aldus twee keer de beste en snelste Ford-dealer! In de strijd voor de eerste Belgische titel in de Ford Fiesta Sprint Cup ging de grootste beker naar Kenny Herremans, die tot in de laatste race moest afrekenen met Ayrton Redant, Martin Leburton en Jens Verbesselt.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR


FFSC BE R5 - Start R1


Race 1: Niels Lagrange van de negende startplaats naar de overwinning.
Vanwege het omdraaien van de volgorde van de top 10 van de kwalificatie stonden de meeste favorieten achteraan het startveld. Na een schitterende start verscheen Kenny Herremans vanaf de zevende plaats op de grid, prompt aan de leiding voor Yannick Redant, Hanne Terium, Verbesselt, Leburton, Ayrton Redant en Niels Lagrange. Polepositie man Jo Vandersmissen had zich in het geharrewar laten verrassen en belandde in de grindbak. Eén ronde later was Leburton al opgerukt naar de derde positie en daarachter volgde Hanne Terium sterk die Ayrton Redant voorbleef. Yannick Redant was ondertussen de pits ingedoken met een sputterende motor.

  FFSC BE - R5 - Lagrange-Redant  

In de derde ronde schoof Leburton door naar plek twee en vanaf dat moment kibbelden de twee titelpretendenten om de leiding. Verbesselt had ondertussen gezelschap gekregen van Ayrton Redant en Niels Lagrange. In de vijfde ronde pakte Ayrton de derde plaats, achter het duo Herremans-Leburton. In een zoveelste poging om het commando over te nemen, duwde Leburton de auto van Herremans naar de buitenkant, waardoor hij een pak auto's voorbijsnellen zag snellen en wegzakte naar een zesde positie. Ayrton Redant voerde ondertussen de meute aan, voor Leburton, Verbesselt, Lagrange en een uitmuntende Thibault Parmentier.
In de achtste ronde was Lagrange opgerukt naar de tweede plaats ten koste van Leburton, die alle moeite had om Verbesselt achter zich te houden. Na tien ronden bestond de top drie uit Redant, Lagrange en Verbesselt met daarachter de Junior Parmentier die het (even) aan de stok had met Leburton en teamgenoot Herremans. Aan de spits bleef Lagrange de druk opvoeren en in de laatste ronde en laatste bocht kon hij Redant verschalken en Herroelen Motors by Niels Lagrange de eerste overwinning schenken.

"Gezien ik achteraan startte duurde het even voor ik aansluiting vond met de kopmannen," vertelde een gelukkige Niels. "Vooral Hanne Terium hield mij een hele tijd op en daarna profiteerde ik van de strijd tussen Herremans en Leburton om terrein te winnen. Aan Ayrton had ik daarop tot een lastige klant en het duurde tot de laatste ronde voordat ik het gaatje vond om hem voorbij te gaan."

Ayrton Redant ging als tweede over de eindmeet, voor Jens Verbesselt, allebei nog bestraft met vijf strafseconden wegens het overschrijden van de track limits. Martin Leburton en Kenny Herremans eindigden respectievelijk als vierde en vijfde. Deze vier titelkandidaten verloren aan snelste man Lagrange ook nog dat ene puntje voor de snelste ronde in de eerste race. Alvorens zich op te maken voor de finale race leidde Herremans de tussenstand met 116 punten, tegenover 112 voor Ayrton Redant, Martin Leburton met 111 en Jens Verbesselt 107.

In de Junior Ford Fiesta Sprint Cup stond er geen maat op het overwicht van Ayrton Redant. Hij won verrassend van Hanne Terium, nadat Thibault Parmentier tien seconden straf kreeg voor het niet respecteren van de track limits en vrede moest nemen met een derde plaats. Met 112 punten verzekerde Ayrton Redant zich al van de Junior FFSC-titel. Yannick Redant (72) en Thibault Parmentier (71) zouden in de tweede race nog mogen vechten voor de tweede plaats.

  FFSC BE R5 - Podium Overall R1

Uitslag Race 1:
Lagrange 15 ronden; 2. A. Redant 5.423; 3. Verbesselt 12.623; 4. Leburton 13.425; 5. Herremans 15.869; 6. Terium 25.263; 7. Parmentier 28.473; 8. Huart 32.776; 9. Valckenaere 32.908; 10. Feyaerts 1.00.873; 11. Vandersmissen 14 ronden; 12. Y. Redant 2 ronden
 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet