Racing Shows

Racing Shows: Van 14 dec. 2018 t/m 27 januari 2019 70 Years Porsche in Autoworld Brussel

Sommige automerken blijven tot de verbeelding spreken. Of je er nu een bezit of er als kind over droomde, met hun elegante lijnenspel en vermogen vallen Porsches in de smaak bij jong en oud en bij mannen en vrouwen.

2018 Porsche Autoworld1

Aangeleverd bericht. Foto's PR

Het merk, dat zeventig jaar geleden door Ferry Porsche werd opgericht in zijn kleine atelier in het Oostenrijke Gmünd, vertrok van de Volkswagen die zijn vader Ferdinand tien jaar eerder had ontworpen, en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een – springlevende – mythe.

Over zijn wagen zei Ferry: "Ik keek overal om me heen en vond nergens de auto van mijn dromen. Dus bouwde ik hem zelf!" Die auto was dan ook de eerste die de naam Porsche kreeg.

De voorbije zeven decennia, van de eerste 356 tot de nieuwste hybrides, is Porsche voortdurend blijven evolueren in kracht en schoonheid.

De eindejaarstentoonstelling van Autoworld vertelt het hele verhaal van die evolutie aan de hand van een zestigtal wagens. De tentoonstelling werd mogelijk gemaakt door de steun van Porsche Import en het Porsche-museum van Stuttgart-Zuffenhausen, alsook dankzij verscheidene verzamelaars die ons een auto uitleenden.

Om de bezoeker volledig onder te dompelen in het Porsche-universum en de subtiele evoluties daarvan, worden de wagens voorgesteld in verscheidene zones en configuraties.

De originele 356-familie (Keibl, Gmünd, 356 A, 356 B, 356 C) – de allereerste wagens van het merk – worden tentoongesteld in hun niet-gerestaureerde staat.

Een beetje verderop vertellen een twaalftal Porsches op een podium de evolutie van het merk, gaande van de 356 (een Roadster van D'Ieteren), over de 911, 914, 924 en het prototype van de 928 (75 jaar Porsche) tot de 944 en de 968. En ook de Boxster en de Cayenne van de eerste generatie mochten uiteraard niet ontbreken.

De 911 RS (RennSport) krijgen een bevoorrechte plaats. Niet minder dan acht wagens – alle versies! – getuigen van hun technologische en esthetische vooruitgang.

En dan zwijgen we nog over de Speedsters! Van de 356 tot de 991 (Phase II 70 years edition) worden er vijf wagens tentoongesteld.

Bij Porsche zit ook de Autosport diep geworteld in het DNA van het merk. Met negentien zeges in de 24 Uren van Le Mans, is Porsche momenteel 's werelds voornaamste constructeur van competitiewagens. Er is dan ook een hele zone aan deze modellen gewijd, met wagens zoals de 917 Psychedelic, de Porsche 935 die vroeger aan Jacky Ickx toebehoorde, de LMP2 en andere exemplaren, het ene nog indrukwekkender dan het andere.

2018 Porsche Autoworld 2

De zone 'Street Legal' is gewijd aan racewagens voor de weg, die niet moeten onderdoen voor de competitieafgeleiden. Van de 904 GTS over de 959 tot de huidige 918 Spyder, de GT1 Streetversion en de Carrera GT: zonder twijfel een podium van winnaars!

En vandaag? De expositieruimten op de benedenverdieping van het museum bieden plaats aan de huidige wegmodellen – 718 Boxster en Cayman, 911 991, Panamera, Macan, Cayenne – evenals het gamma competitiewagens en, als kers op de taart, de 991 e-Performance.
De hele tentoonstelling is bovendien aangevuld met historische documenten, oude video's en schaalmodellen.

Met de tentoonstelling 'Porsche 70 Years' sluit Autoworld Brussels het verjaardagsjaar van een van de meest legendarische automerken af!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet