TCR Series

TCR Europe: Mikel Azcona is de kampioen, Tassi en Halder winnen laatste twee races in Barcelona

2018 Barcelona R2 Mikel Azcona


Mikel Azcona verzuimde in de eerste wedstrijd om de titel te pakken. De slotrace zou de beslissing moeten brengen. Zowel Azcona, Borković, Vernay als Tassi konden nog kampioen worden. De spanning steeg tot een hoogtepunt, maar verdween gelijk nadat Dušan Borković zijn wagen in de openingsronde verloor en daarbij ook mede-titelkandidaat Attila Tassi uitschakelde. Beide coureurs moesten opgeven. Alleen Jean-Karl Vernay maakte nu nog een theoretische kans om Azcona te verslaan. De Fransman moest echter de race winnen, terwijl Azcona geen punten mocht halen. Een schier onmogelijke opdracht bleek achteraf, met een zevende plaats voor Vernay en een achtste voor Azcona, die als Spanjaard op Barcelona de titel binnenhaalde in een Spaanse Cupra TCR.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: PR

Op Barcelona kreeg het publiek een dik veld van 32 wagens voorgeschoteld, het grootste veld van dit seizoen. Een aantal teams had extra wagens ingeschreven voor rijders die in andere kampioenschappen furore hadden gemaakt. BTCC-ster Ashley Sutton kwam aan de start voor WestCoast Racing met een Volkswagen Golf, de Duitse TCR Germany-rijder Mike Halder reed voor het Hell Energy Racing team met de Honda Civic, terwijl Norbert Michelisz vanuit de FIA WTCR overkwam met de Hyundai i30N.


Race 1: Atilla Tassi wint eerste race. Kampioenschap nog niet beslist Azcona ging het weekend in met 22 punten voorsprong op Vernay, die na zijn dubbelzege op Monza weer terug was in de strijd om de titel. Door dit succes werd zijn Leopard Lukoil team Audi echter met strafgewicht de zwaarste auto van het veld. Een matige 13de startplaats werd zijn deel. De beide Hell Energy Honda's van Tassi en Josh Files zorgden voor een volledige eerste startrij, gevolgd door Azcona en Borković. Onze enige landgenoot Danny Kroes kende tijdens de kwalificatie de nodige problemen en reikte niet verder dan plaats 23.

  2018 Barcelona R1 9 Attila Tassi 1


Atilla Tassi had een raketstart en overheerste de race. Mede door het nodige afstopwerk van teamgenoot Files op de tweede plaats, pakte de kleine Hongaar een niet meer te dichten voorsprong en reed naar zijn tweede overwinning dit seizoen. Borković moest voor Azcona eindigen om het kampioenschap nog levend te houden. Hij haalde de Spanjaard in de openingsronde in en pakte de derde plaats. Na een vrij lange safetycarperiode, doordat Nikola Miljković zijn Cupra na de start op het rechte stuk zijn Cupra op een gevaarlijke plek moest achterlaten, gingen de wagens met nog 15 minuten en één ronde te gaan weer van start. Tassi nam weer voorsprong terwijl Files doorging met het afhouden van Borković, Azcona, Micheliz en Sutton. De race was inmiddels over voor Danny Kroes, die zijn wagen al rokend aan de kant moest zetten. Ook Files moest uiteindelijk zijn afstopwerk bekopen, en zocht de pits op met een lekke voorband. Borković steeg zo naar de tweede plaats, gevolgd door Michelisz en Sutton.


2018 Barcelona R1 25 Mikel Azcona 2

Azcona kon het tempo niet volhouden en zakte terug naar de vijfde plaats, gevolgd door Vernay die na een inhaalrace een kleine kans op de titel behield.


2018 Barcelona R1 podium

UITSLAG RACE 1

  2018 Barcelona R2 start


Race 2: Beslissingsrace eindigt in anti-climax
Azcona had voor deze beslissende race alleen maar oog voor de titel en liet de andere rijders knokken voor hun posities. Deze met spanning overladen race was al na een kleine ronde over. Titelkandidaten Dušan Borković en Attila Tassi kwamen in de bochtencombinatie 13, 14 en 15 met elkaar in botsing. Einde verhaal voor beide titelkandidaten. Alleen Vernay had nog een theoretische kans op de titel en moest daarvoor als eerste eindigen, terwijl Azcona geen punten mocht halen. Een onmogelijke opdracht voor de Fransman, die rondracend op plaats zeven geen verdere progressie meer maakte, maar door het uitvallen van zijn concurrenten wel de tweede plaats in het kampioenschap behaalde. Azcona hield het allemaal vanaf de achtste plaats goed in de gaten. De 22-jarige rijder behaalde zijn eerste internationale titel, mede geholpen door zijn constant presteren gedurende het gehele seizoen. Winnaar van de tweede race werd de Duitse TCR-ster Mike Halder, gevolgd door Dániel Nagy met de Hyundai en Sutton, die flink moest knokken om Michelisz achter zich te houden. Mede door de overwinning van de ingehuurde Halder pakte Hell Energy Racing with KCMG de titel bij de teams. Een weekend om maar snel te vergeten voor Danny Kroes, die gestart was vanaf een 22ste plaats, maar net als een dag eerder zijn wagen aan de kant moest zetten.

  2018 Barcelona R2 podium

UITSLAG RACE 2


EINDSTAND

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet