Formula E

Formule E: Antonio Felix Da Costa verrast tijdens pre-season test Valencia

BMW i Andretti Motorsport coureur Antonio Felix Da Costa verraste tijdens de driedaagse test in Valencia met de snelste tijd. De Portugees was met 1.16.977 de snelste man gevolgd door Jean Eric Vergne van het DS Cheetah team en Da Costa's teamgenoot Alexander Sims. Van de Benelux afvaarding liet Jerome D'Ambrosio voor het team van Mahindra Racing de vierde tijd noteren. Robin Frijns en Stoffel Vandoorne waren goed voor de 15e en 16e tijd.

2018 Da Costa
Onder alle weersomstandigheden de snelste man.


Tekst Willem J. Staat
Foto's FIA Formule E/BMW/HWA

Antonio Felix Da Costa verrast tijdens pre-season test Valencia
De afgelopen drie dagen betekende voor iedereen de eerste aangelegenheid om uitvoerig met de nieuwe Generatie Formule E kennis te mogen maken. De auto beschikt voor meer power en een grotere batterij capaciteit. De teams moesten wennen aan de nieuwe software, set-up. Verder waren er wedstrijd en kwalificatie simulaties. Vanwege storm en het onbestendige weer kon Da Costa's tijd ook niet meer verbeterd worden.
Bij HWA maakte men voor het eerste met de Formule E kennis en was Stoffel Vandoorne de snelste man. Gary Paffett en Daniel Juncadella kwamn eveneens voor HWA RACELAB in actie. Kervers DTM kampioen Gary Paffett liet een 18e tijd noteren en voor Juncadella was er niet meer dan een 23e tijd weggelegd.

In totaal legde het team van HWA RACELAB maar liefst 283 ronden en 875 km af. Gary Paffett: "Tijdens de seizoensvoorbereidingen geeft het altijd problemen en wij konden niet zoveel kilometers maken als wij eigenlijk gewild hadden maar eigenlijk hebben we toch meer kilometers gemaakt dan de rest. Ik moet zeker nog veel leren hoe dat je met de auto moet omgaan en het beste eruit haalt. Voor zowel de kwalificatie als de wedstrijd heb je twee totaal verschillende rijstijlen nodig.

2018 Paffett
Na al die jaren DTM nu Formule E voor Gary Paffett.

Wel ben ik onder de indruk van de eerste stappen van het team in de Formule E. Wij moeten allemaal nog veel leren maar ben al tevreden over de vooruitgang die het team geboekt heeft. Ik denk dat we op de goede weg zitten. Er is nog veel werk aan de winkel en voor Ryaad zijn we nog niet geheel klaar maar over de testweek ben ik meer dan tevreden. Ik verheug mij nu al op de eerste wedstrijd."

Drukke tijden voor Stoffel Vandoorne, die dit weekend in Austin in de F1 aan de start komt. Omdat Stoffel eerder vertrok werd zijn plek door Daniel Juncadella ingenomen. Stoffel Vandoorne: " De beide testdagen in Valencia waren voor mij een compleet nieuwe ervaring. Ik heb veel geleerd en verheug mij op mijn eerste Formule E wedstrijd. Voor mij verliep de test niet geheel ideaal maar ik kon veel ervaring verzamelen en kon met het team nog enige dingen uitsorteren. Vanaf het begin was het ons duidelijk dat het een totaal nieuwe ervaring is en dat we nog veel moeten leren. Wij bereiden ons op de eerste wedstrijd voor maar eigenlijk kan ik nog nauwelijks wachten.

Ulrich Fritz van HWA: " Wij hadden een erg leerrijke testweek in Valencia. Vanaf het begin was het ons ook duidelijk dat we voor een zeer grote uitdaging staan.Natuurlijk hadden wij graag meer kilometers gemaakt en dat er problemen op zouden duiken. Elk probleem dat wij nu opgelost hebben zal ons gedurende het seizoen verder helpen. Voor de wedstrijd in Ryaad ligt er nog veel werk voor ons. Het is werkelijlk ongelofelijk wat ons team in de laatste weken gepresteerd heeft. Iedereen heeft werkelijk 100 procent gegeven. Ben er enorm trots op"


2018 Vergne Cheetah
Jean Eric Vergne verraste met een tweede tijd,

Antonio Felix Da Costa: " Het ziet er erg veelbelovend uit. Vanaf het begin hadden wij een goede start. Dit was werkelijk positief. We hebben veel getest en elke fabrikant krijgt daarvoor 15 dagen. Erg goed om te zien dat we erbij zitten. Vanwege de stratencircuits is de baan eigenlijk niet echt represenatief. We kunnen hier dan ook niet weggaan met de gedachte dat we de eerste race wel eventjes zullen winnen. Maar de huidige performance motiveert iedereen en ik ben erg verheugd over de uitkomst van de test. Ik verheug mij erg op het nieuwe seizoen. Het is indrukwekkend van wat er hier allemaal in de paddock gebeurt. Vijf jaar geleden in Donington dacht ik niet dat we hier nu met al die topcoureurs en fabrikanten zouden staan. Opmerkelijk hoe dat deze tak van autosport gegroeid is."

Jean Eric Vergne: " De tests verliepen perfect. Ik ben erg verheug dat we niet echt problemen hadden. Het team werkt goed samen en dankzij DS beschikken we over meer mensen en middelen. En de vraag is nu om deze zo goed mogelijk te gaan gebruiken. Ik ben erg verheugd over hetgeen ik gezien heb. Op vele terreinen zie ik verbeteringen en de auto gedraagt zich perfect. Maar er is nog veel werk om de auto en zijn systemen goed te begrijpen. Nu wij teruggaan moet alles voor Ad Diriyah goed geanalyseerd worden."


2018 Frijns
15e tijd voor Robin Frijns.

Alexander Sims: " Voor BMW i Andretti Motorsport was het een positieve pre-season test. Ik aarzelde even hoe dat ik de dingen na de eerste testdag moest beoordelen, maar met de verschillende condities, regen en een droge baan zijn we hier goed doorheen gekomen. Eigenlijk is deze baan niet echt representatief maar we zijn met onze BMW iFE 18 goed door alle situaties heen gekomen. Onder alle condities waren we competitief. Voor mijzelf heb ik veel geleerd omdat het team mij verschillende soorten runs en set-ups liet doen. En daar heb ik profijt van gehad.

2018 Sims
Alexander Sims eveneens snel voor BMW Andretti Motorsport.

Lucas di Grassi: "Ik denk dat wij dit seizoen super competitief kunnen zijn en ik ga er mijn best voor doen."

Tijden totaal
1 - Antonio Felix da Costa , BMW i Andretti Motorsport, 1:16.977s
2 - Jean-Eric Vergne , DS TECHEETAH, 1:17.342s
3 - Alexander Sims , BMW i Andretti Motorsport, 1:17.402s
4 - Jerome D'Ambrosio , MAHINDRA RACING, 1:17.431s
5 - Andre Lotterer , DS TECHEETAH, 1:17.437s
6 - Sebastien Buemi , Nissan e.dams, 1:17.473s
7 - Lucas di Grassi , Audi Sport ABT Schaeffler, 1:17.535s
8 - Felipe Massa , VENTURI Formula E Team, 1:17.696s
9 - Edoardo Mortara , VENTURI Formula E Team, 1:17.729s
10 - Pascal Wehrlein , MAHINDRA RACING, 1:17.781s
11 - Daniel Abt , Audi Sport ABT Schaeffler, 1:17.819s
12 - Jose Maria Lopez , GEOX DRAGON, 1:17.830s
13 - Mitch Evans , Panasonic Jaguar Racing, 1:17.864s
14 - Maxi Gunther , GEOX DRAGON, 1:17.947s
15 - Stoffel Vandoorne , HWA RACELAB, 1:18.032s
16 - Robin Frijns , Envision Virgin Racing, 1:18.088s
17 - Sam Bird , Envision Virgin Racing, 1:18.115s
18 - Gary Paffett , HWA RACELAB, 1:18.164s
19 - Tom Dillmann , NIO Formula E Team, 1:18.217s
20 - Oliver Turvey , NIO Formula E Team, 1:18.240s
21 - Antonio Fuoco , GEOX DRAGON, 1:18.284s
22 - Nelson Piquet Jr , Panasonic Jaguar Racing, 1:18.498s
23 - Dani Juncadella , HWA RACELAB, 1:19.353s
24 - Oliver Rowland , Nissan e.dams, 1:20.416s
25 - Alexander Albon , Nissan e.dams, geen tijd

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet