DTM

DTM: R-Motorsport met Aston Martin vanaf 2019 in DTM

181011 AM DTM
Een silhouet-versie van de Aston Martin Vantage komt volgend jaar in de DTM in actie

Naast Audi en BMW, die eerder al hun deelname aan de DTM voor volgend jaar bekendmaakten, zal ook Aston Martin vanaf volgend jaar in de toerwagenserie vertegenwoordigd zijn. Het Zwitserse R-Motorsport, nu al met Aston Martin actief in de Blancpain GT Series, zet onder licentie van Aston Martin een silhouet-design van de Vantage in. In een persbericht wordt "op middellange termijn" de inzet van "tot vier" voertuigen, "gebaseerd op het design van de Aston Martin Vantage" aangekondigd. Het Duitse HWA, nu nog actief met Mercedes, ontwikkelt en bouwt de auto's. Het team dat het operationele deel van de inzet zal verzorgen (in Blancpain een combinatie van Arden en Jota) en de rijders worden op een later tijdstip bekendgemaakt.

Tekst: René de Boer (vanuit Hockenheim, Twitter: @renedeboer)
Foto: Aston Martin

De aankondiging van de komst van Aston Martin volgt op een voor de DTM gunstig tijdstip, want dit weekeinde is Mercedes-AMG er tijdens de seizoensfinale voor de laatste keer bij. Zoals bekend stopt Mercedes-Benz na 30 jaar met de deelname aan de DTM. Het positieve nieuws van de komst van een nieuw merk is dus meer dan welkom, hoewel er nog wel de nodige haken en ogen aan het verhaal zitten.

Zo stelt R-Motorsport in een uitgegeven persbericht, dat de "geforceerde implementatie" van de door de DTM-organisatie ITR nagestreefde internationalisatie van de serie een voorwaarde voor deelname is. Het gemeenschappelijke 'Class 1'-reglement van de DTM-organisatie en het Japans Super GT-kampioenschap wordt hierbij genoemd als een belangrijk element, waardoor "privéteams Aston Martins met een DTM-silhouet-design ook in tal van andere markten buiten Duitsland en Japan kunnen inzetten". Op welke landen hierbij specifiek wordt gedoeld, en in welke raceseries dit dan zou moeten gebeueren, vermeldt het bericht niet.

Eind juli werd al een joint-venture tussen AF Racing AG, de eveneens Zwitserse onderneming achter R-Motorsport, en het Duitse HWA AG aangekondigd. Het laatstgenoemde bedrijf verzorgde zoals bekend het ontwerp, de bouw en de inzet van de Mercedes-Benz-DTM-auto's en presenteerde afgelopen maandag zijn team voor de Formule E. Het ligt voor de hand dat er bij de Aston Martins voor de DTM onderhuids ook gebruik gemaakt wordt van Mercedes-technologie, temeer omdat er in het persbericht van R-Motorsport zo nadrukkelijk over 'silhouet' gesproken wordt. Ook in de serieproductie maakt Aston Martin al deels gebruik van Mercedes-motoren.

Mede-eigenaar van AF Racing AG en teambaas van R-Motorsport dr. Florian Kamelger zegt: "De instap van R-Motorsport in de DTM met licentie van Aston Martin is een mijlpaal in de ontwikkeling van onze onderneming. We zijn er trots op, het merk Aston Martin in de competitieve internationale top-raceserie te vertegenwoordigen. De DTM is een van de bekendste internationale kampioenschappen in het toerwagen- en GT-segment en de ingezette verdere internationalisatie opent grootse perspectieven. De DTM biedt sport van topklasse en is met zijn toegankelijkheid voorfans en grote internationale presentie in de media voor ons het ideale platform."

De deelname aan de DTM komt naast de bestaande fabrieksactiviteiten van Aston Martin in ondermeer het FIA WEC, zo benadrukt bestuursvoorzitter Andy Palmer: "We begroeten de deelname van AF Racing AG, een ´betrouwbare partner van onze onderneming. Dit project toont de toenemende belangstelling van toonaangevende privéteams als R-Motorsport voor het merk Aston Martin. Naast onze fabrieksinvestering in het World Endurance Championship met de Vantage GTE en de activiteiten met klanten- en officiële partnerteams in GT3 en GT4 is de instap van R-Motorsport in de DTM een belangrijke uitbreiding van ons autosportprogramma."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet