Formula E

Formule E: Robin Frijns keert bij Virgin terug in de Formule E

181005 FE Frijns 2
Robin Frijns (l.) en Sam Bird zijn de rijders van het Envision Virgin-Formule E-team

Na één seizoen zonder is er binnenkort weer een Nederlander als full-time-coureur actief in het ABB FIA Formule E-kampioenschap. Zoals al voorspeld werd Robin Frijns vandaag op het circuit van Silverstone gepresenteerd als een van de beide rijders van het Envision Virgin Racing-Formule E-team. Frijns wordt de teamgenoot van Sam Bird, die al vanaf het begin van de serie voor het team actief is. Samen met Audi-rijder Lucas di Grassi is Bird de enige die in elk seizoen tot nu toe minstens één race op zijn naam wist te schrijven. Frijns keert na een jaar afwezigheid terug in de Formule E, waarin hij eerder uitkwam voor het Andretti-team.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Het Britse Virgin-team gaat voortaan door het leven als Envision Virgin Racing. Het Chinese Envision, een grote speler op het gebied van duurzame technologie en eigenaar van het IoT (Internet of Things)-platform EnOS, verwierf een meerderheidsbelang in het team van Sir Richard Branson, dat na het vertrek van DS als technisch partner naar Techeetah op klantenbasis gebruik zal maken van de aandrijflijn van Audi. Dat betekent dat er, afgezien van de collectieve test ter voorbereiding op het nieuwe seizoen, medio deze maand in Valencia, verder door het team geen testwerk mag worden verricht. Dat je daarmee desondanks kampioen kan worden, bewees Jean-Eric Vergne het afgelopen seizoen bij Techeetah, dat als klantenteam van Renault ook niet kon testen, maar toch geregeld goed scoorde.

Frijns, door AUTOSPORT.NL de afgelopen weken veelvuldig aangesproken op zijn Formule-E-toekomst, speelde het spel uitstekend door niets los te laten voorafgaand aan de presentatie van vandaag. Wel gaf hij te kennen, een eventuele deelname aan de Formule E graag te willen combineren met een verlenging van zijn verblijf als fabrieksrijder voor Audi in de DTM volgend jaar. "Als het kan, zou ik graag beide naast elkaar willen doen", aldus Frijns. In het officiële persbericht van het team wordt Frijns als volgt geciteerd: "Ik ben blij, met Envision Virgin Racing terug te keren in de Formule E. Het is super om bij zo'n sterk team te komen en met het werk dat we al hebben gedaan is het duidelijk, dat we over een zeer goed pakket beschikken. Het 'live-event' op Silverstone heeft laten zien waartoe het team in staat is en het is prachtig om daarvan deel uit te maken. We kijken nu vooruit naar de pre-season-test, waar we onze prestaties op de baan beter kunnen beoordelen."

181005 FE Virgin
De kleur paars overheerst op de Formule E-auto van Envision Virgin Racing

Bij Envision is de Duitser Franz Jung als vice-president smart mobility verantwoordelijk voor het Formule E-programma. Jung was eerder actief in het management van BMW en leidde de afgelopen drie jaar de Porsche-organisatie in China. Hij neemt de rol van directievoorzitter van het Formule E-team op zich. De dagelijkse leiding is in handen van Sylvain Philippi, die deze taak naast zijn opgave als technisch directeur gedurende het afgelopen seizoen al overnam na het vrij plotselinge vertrek van Alex Tai als teambaas bij Virgin.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet