Retro

Retro: Vier dagen historisch genieten op Porsche Rennsport Reunion

181001 RRVI 8
De tractor van John Oates, compleet met vleugels

Het andere uiterste was de wedstrijd met Porsche-tractoren, aangedreven door dieselmotoren die in kracht uiteenlopen van één tot 50 pk. In de vijftiger jaren werden er in totaal zo'n 120.000 van gebouwd en ook nu kom je er in Zuid-Duisland of Oostenrijk nog wel eens een op een boerderij tegen. Op Porsche-clubevenementen zijn de tractoren een vertrouwde verschijning, maar bij de Rennsport Reunion waren ze voor het eerst. Een eigenaar had het wel heel bont gemaakt, letterlijk: niet alleen had John Oats, zanger van het duo 'Hall and Oates' zijn tractor roze geschilderd, zoals de 917-20 van destijds en de GT-klassewinnende 911 RSR uit de 24 Uur van Le Mans van dit jaar, hij had ook een enorme achtervleugel laten monteren.

181001 RRVI 31
Le Mans-start voor Jeroen Bleekemolen, maar met 1 pk kwam hij niet erg ver

Op het circuit legden de tractoren een halve ronde af, wat al genoeg tijd kostte, want hard ging het allemaal niet. Tijdens de 'race', compleet met 'Le Mans-start' op zondag kwam Jeroen Bleekemolen zelfs niet verder dan een paar honderd meter. "Gisteren had ik die Master, die grote met 50 pk, maar nu had ik de allerkleinste met één pk, die komt niet eens de heuvel op", lachte hij. "Maar leuk is het wel!"

181001 RRVI 34
Jeroen Bleekemolen reed met de ex-Horag-RS Spyder

Leuk was voor Bleekemolen natuurlijk ook het rijden met de RS Spyder, waarmee hij in 2008 de klasse in Le Mans won. "Al die herinneringen komen weer boven", zei hij. In de race voor de 'Stuttgart Cup', waarin RS Spyders uitkwamen tegen de Groep C-modellen 956 en 962, reed Bleekemolen met de RS Spyder die in 2008 als reserveauto werd gebruikt door het Zwitserse Horag-team. Het was de auto waarmee ondermeer Jan Lammers in dat jaar in Sebring reed. "Ook wel bijzonder om in Jans auto te rijden", vond Bleekemolen. In de race moest hij zijn meerdere erkennen in de Amerikaan Gunnar Jeanette in de Essex-RS Spyder, die duidelijk wat sneller liep.

181001 RRVI 40
Altfrid Heger was (te) snel en mocht na protest van een concurrent niet starten

Hoewel de races sportief gezien niet zo heel veel voorstelden, waren sommigen wel erg fanatiek. Zo werd er tegen de Duitse oud-DTM-coureur Altfrid Heger een protest ingediend, omdat hij met zijn 935 te snel zou zijn. De Amerikaanse wedstrijdleiding verzocht Heger daarop vriendelijk, maar met klem, toch maar van deelname af te zien. "Belachelijk, zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Echt een teleurstelling, want ik had gewoon graag lekker willen rijden op dit prachtige circuit."

181001 RRVI 21
Dr. Wolfgang Porsche reed met 'Nummer 1'

Het was feitelijk de enige wanklank tijdens het evenement, dat verder voor iedereen wel wat te bieden had. Dr. Wolfgang Porsche reed enkele ronden met de 'Nummer 1', de 356 Roadster die in 1948 als eerste auto onder de merknaam Porsche op kenteken werd gezet. Tennisster Maria Sjarapova, ambassadeur van het merk, was aanwezig, evenals zanger Seal, die op vrijdagavond een concert verzorgde.

181001 RRVI 11
Seal verzorgde een concert op vrijdagavond

Vrijwel alle types Porsche waren wel te vinden op de speciale parkeerplaatsen rondom het circuit. Talloze stands met onderdelen, boeken, modelauto's, kleding, merchandise en nog veel meer zorgden voor een rijk aanbod. Legendarische coureurs waren er natuurlijk ook volop: naast Gijs van Lennep en Brian Redman en vrijwel alle actuele Porsche-fabrieksrijders ook Jacky Ickx, Derek Bell, Hurley Haywood, Vern Schuppan, Richard Attwood, Gérard Larrousse, Jackie Oliver, Rudi Lins, Manfred Schurti, Jochen Mass, Vic Elford, Willi Kauhsen, Kees Nierop en Arie Luyendijk.

181001 RRVI 29
Drie Nederlandse 'Porsche Legends': Arie Luyendijk, Kees Nierop en Gijs van Lennep

"Eigenlijk heb ik maar een keer echt met Porsche geracet, maar ik ben blij dat ze me uitgenodigd hebben", zei Luyendijk. "Ik heb enorm genoten van al die prachtige auto's, die mensen en die mooie verhalen. Dit is echt zo'n evenement waarvan ik na vier dagen op zondagmiddag zeg: 'Jammer dat het voorbij is'." Dat gevoel onderschrijven we van harte.

181001 RRVI 13

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet