GT

GT: SRO lanceert Blancpain GT World Challenge

BlancpainGTWorldChallenge

Een dag voor de laatste race van het seizoen in de Blancpain GT Series presenteerde Stephane Ratel een update van de plannen van SRO voor 2019. Er waren de afgelopen weken de nodige geruchten over de onzekere toekomst van de Blancpain GT Series en de sponsoring, maar op het circuit van Barcelona werd duidelijk dat Blancpain ook in 2019 aan boord blijft. SRO kiest daarnaast voor een nieuw concept voor de sprint series: de Blancpain GT World Challenge.

Tekst:
 Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto's: PRIn 2018 waren er op drie continenten verschillende sprint series: de Blancpain GT Series Sprint Cup, de Blancpain GT Series Asia en de Pirelli World Challenge GT. Vanaf 2019 zullen deze drie kampioenschappen onderdeel zijn van de nieuwe Blancpain GT World Challenge.Elk kampioenschap zal zijn status als individueel kampioenschap behouden en daarom zijn er vanaf komend seizoen de Blancpain GT World Challenge Europe, Asia en America. Fabrikanten kunnen voor de 18 ronden tellende Blancpain GT World Challenge 12 coureurs nomineren die punten gaan scoren voor het algemene kampioenschap: vier in Europa, vier in Amerika en vier in Azië. Bovendien moet in elke categorie een rijder genomineerd zijn (Platinum, Gold, Silver en Bronze).

De nieuwe Blancpain GT World Challenge is overigens geen vervanger van de Blancpain GT Series of de Intercontinental GT Challenge. In Europa blijft de Blancpain GT Series ongewijzigd, met net als in dit seizoen vijf endurance en vijf sprint races. De 24U van Spa telt mee voor de Blancpain GT Series en de Intercontinental GT Challenge, terwijl alle sprint races meetellen voor de Blancpain GT Series en de Blancpain GT World Challenge Europe.SRO bevestigde ook de kalender voor de GT4 European Series, die ten opzichte van de op Spa-Francorchamps gepresenteerde kalender twee wijzigingen heeft ondergaan. Zo zal de wedstrijd op Paul Ricard toch geen endurance race zijn en werd de tweede geplande endurance race op Spa van de kalender geschrapt. Het kampioenschap zal nu net als dit jaar zes sprint weekends tellen. De race op Spa tijdens de Spa Speedweek werd omgedoopt in de Spa GT4 Endurance Cup, een 5-uursrace die niet voor het kampioenschap meetelt.

De op Spa aangekondigde GT2 categorie zal in 2019 debuteren in de Blancpain GT Sports Club. Volgens Ratel hebben inmiddels zes fabrikanten interesse getoond. Blancpain GT Sports Club deelnemers mogen in 2019 ook deelnemen aan de Blancpain GT Series Endurance Cup Bronze test. Daarnaast werd de datum voor de Amerikaanse finale bevestigd voor 19-20 oktober en komt er een apart GT4 kampioenschap in Azië, wat volledig is voorbehouden aan gentlemen-rijders met een Aziatische nationaliteit.

SRO2019structuur
Het SRO GT landschap in 2019 ten opzichte van 2018
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet