Formule 3

F3: Ook in 2019 een klasse met F3-auto's in het voorprogramma van de DTM

180922 Liveblog F3 R1

Ook in 2019 rijdt er een serie met Formule 3-auto's in het voorprogramma van de DTM. Dat maakte de Formule 3 Vermarktungs-GmbH, een volle dochter van de DTM-organisatie ITR, vandaag middels een persbericht bekend. Opmerkelijk is dat er in het bericht nergens een naam van de serie wordt genoemd, wat duidt op het feit dat er waarschijnlijk nog met de FIA wordt gesproken over het al dan niet mogen gebruiken van de naam Formule 3 voor de huidige chassisgeneratie, die nog tot eind 2019 gehomologeerd is. Het zou voor de hand liggen, de naam 'Euro Serie' weer nieuw leven in te blazen, al dan niet in combinatie met de aanduiding 'Formule 3'.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: FIA EK F3/Thomas Suer

Zoals bekend is er volgend jaar sprake van een nieuw internationaal FIA Formule 3-kampioenschap, dat de plaats van de huidige GP3 in het programma van diverse Formule 1-Grands Prix gaat innemen. Daarmee verdwijnt het FIA EK Formule 3, zoals dat sinds 2013 door de Formule 3 Vermarktungs-GmbH wordt georganiseerd en gepromoot. Het overgrote deel van de huidige EK-wedstrijden wordt ook in het voorprogramma van de DTM verreden, zoals dat vroeger ook met de Euro Serie en daarvoor het Duits Formule 3-kampioenschap het geval was.

Volgens informatie van AUTOSPORT.NL willen alle bestaande teams uit het huidige FIA EK Formule 3 volgend jaar ook deelnemen aan de serie met Formule 3-auto's in het voorprogramma van de DTM, ongeacht of ze daarnaast wel of niet ook in de nieuwe internationale FIA Formule 3 willen starten. De ervaring heeft uitgewezen dat het zinvol is om tenminste één niveau tussen de Formule 4 en GP3 danwel de nieuwe internationale FIA Formule 3 te hebben, iets waarin de geplande serie van de Duitse organisatie uitstekend zou kunnen voorzien.

Het reglement voor de nieuwe serie is al ter goedkeuring voorgelegd aan de Duitse auto- en motorsportfederatie DMSB en de mondiale federatie FIA. Vorige week verleende de formulewagencommissie van de FIA al zijn goedkeuring voor het reglement. Dat is grotendeels identiek aan dat wat nu in het EK van toepassing is, inclusief bijna vier uur rijtijd per evenement en drie races per weekeinde. Sommige regels, zoals bijvoorbeeld de maximale leeftijd van 25 jaar, het maximale aantal van vier seizoenen waarin aan de serie mag worden deelgenomen of de verplichting om als kampioen de overstap te maken naar een andere serie worden afgeschaft.

De organisatie spreekt van 'negen tot tien raceweekeinden' die 'voor het overgrote deel' in het programma van Europese DTM-evenementen verreden zullen worden. Daarmee blijft de deur open voor bijvoorbeeld de klassieker in Pau of het optreden in het voorprogramma van de Total 24 Hours of Spa. "De uiterst professionele omgeving van de evenementen van de DTM biedt rijders de mogelijkheid, zich in vele facetten zowel op als naast de baan verder te ontwikkelen", zegt Walter Mertes, CEO van de Formule 3 Vermarktungs-GmbH. "In het voorprogramma van goedbezochte evenementen op veeleisende circuits kunnen ze hun kwaliteiten tonen en toewerken naar de volgende stappen in de autosport. Het grote aantal deelnemers dat de stap naar de professionele autosport zoals in de DTM en de Formule 1 gemaakt heeft, onderstreept het succes van het concept. We zijn blij, dat de serie ook in het komende jaar met de DTM samenwerkt."

Reacties

  • 1
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 25 september 2018 10:59

  Jammer dat ze de door de FIA opgelegde beperkingen (leeftijdsklasse, verplicht afscheid van kampioen) voor dit specifieke kampioenschap hebben geschrapt. Krijgen we met drie internationale F3 kampioenschappen (m.i.v. de Euroformula) niet teveel opsplitsingen?

  • 0
  • 0
   
  TheNextGeneration 26 september 2018 17:46

  Goed nieuws! Dan staat het DTM weer op een raceweekend met 3 raceklassen. Hoop dat daar nog een en ander bij gaat komen. Wellicht een junior toerwagenklasse van niveau Luop/Polo Cup? Wat F3 betreft, ik hoop dat ze van de gelegenheid gebruik maken om het reglement samen te trekken met dat van de Euroformula Open, want ik las dat zij de huidige Euroserie motoren willen BOP-en zodat deze ook aan hen klasse kunnen deelnemen. Het zou voor teams ook goed zijn als ze auto's dubbel kunnen inzetten..

  • 1
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 28 september 2018 13:12

  Ook in 2019 treintje rijden.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet