TCR Series

TCR Europe: Jean-Karl Vernay dankzij dubbelzege op Monza weer titelkandidaat

2018 Monza R1 Vernay and Azcona

Jean-Karl Vernay heeft met twee zeges en de maximale score van 55 punten op de Autodromo di Monza zijn kansen op de TCR Europe-titel weer leven ingeblazen. Zijn achterstand op klassementsleider Mikel Azcona is nu nog maar 19 punten en met nog twee races in Barcelona (20 en 21 oktober) te gaan zijn alle opties weer open. Azcona werd tweede in de eerste en vijfde in de tweede race en liep daarbij 23 punten averij op. Mogelijk valt het voor Azcona nog slechter uit, want een clash met Abreu in de tweede race is nog in onderzoek en kan hem nog punten kosten. 

Tekst: Marco Antheunisse/PR
Fotografie: PR

Race 1
Na zijn dominante optreden in de vrije trainingen en kwalificatie waren de verwachtingen voor Jean-Karl Vernay bij de eerste van de twee TCR Europe-races op Monza hoog gespannen. De Fransman was vanaf pole echter minder goed weg dan Mikel Azcona en moest vijf ronden lang in de achtervolging. Toen hij echter de Spanjaard wist te passeren, had Vernay geen verdere problemen. Hij controleerde de race en claimde zijn tweede overwinning van het seizoen. Azcona vond het prima, want met zijn tweede plaats liep hij verder uit op Dušan Borković die als vijfde eindigde achter Josh Files en Maxime Potty.

2018 Monza R1 start

De overwinning bracht voor Vernay ook de hoop terug in het titelgevecht, want hij klom in het klassement op naar de derde plaats, 24 punten achter de leider en tien punten voor Dániel Nagy, die was uitgevallen na een incident in de eerste ronde.

2018 Monza R1 podium

Jean-Karl Vernay: "We weten dat de Audi een geweldige topsnelheid heeft. De auto was inderdaad geweldig, maar het was niet gemakkelijk. De Cupra-jongens zijn bijna zeker van het (Teams) kampioenschap omdat de auto overal snel is en Azcona goed werk levert. Hier op Monza goed scoren om mijn kans op de titel in leven te houden was het doel en na de eerste race heb ik de optimale score behaald, dus we zijn tevreden. Nu proberen dat te herhalen in de tweede race!"

2018 Monza R2 start

Race 2
Jean-Karl Vernay rondde zijn perfecte TCR Europe-weekend in Monza af met een tweede overwinning en boekte de maximale score van 55 punten over de twee dagen. Met deze resultaten heeft de Leopard Lukoil Team-coureur zijn kansen in de titelstrijd weer nieuw leven ingeblazen. Hij is nu tweede in het klassement, 19 punten achter Mikel Azcona en 11 voor Dušan Borković.

2018 Monza R2 69 Jean-Karl Vernay

Azcona werd vijfde, maar is in onderzoek voor een ruwe inhaalmanoeuvre op Francisco Abreu die leidde tot botsing, waardoor de Portugees in de slip terechtkwam. Borković viel uit met een lekke band en werd vervolgens gediskwalificeerd voor het hele evenement vanwege een gevecht in de paddock na de race.

Teamgenoten Josh Files en Attila Tassi vergezelden Vernay op het podium, nadat ze goed hadden samengewerkt om Maxime Potty in de laatste ronde achter zich te houden.
Tassi is nog steeds in de race voor het titelgevecht, maar heeft een enorme achtestand op Azcona van 41 punten. Met nog maximaal 55 punten in het laatste evenement, is wiskundig gezien nog alles mogelijk en zelfs Dániel Nagy is nog een kanshebber, hoewel zijn achterstand is gestegen naar 50 punten omdat hij puntloos bleef in Monza. Zelfs Files, 55 punten achter de leider, heeft nog steeds een kans, maar hij heeft meer nodig dan een wonder.

Net als in race 1 was de race vol met incidenten. De ernstigste gebeurde in de Ascari-chicane waar Benjamin Lessennes na een botsing met Abreu in de vangrail crashte. Dit kostte de Portugees een straf van 30 seconden die hem de vijfde plaats ontnam. Lessenes moest naar het ziekenhuis voor medische controles en heeft vermoedelijk een gebroken sleutelbeen. De stewards onderzoeken nog steeds de botsing tussen Azcona en Abreu en die tussen Kris Richard en Nicola Baldan.

Het laatste evenement van de TCR Europe Series zal op 19 en 21 oktober plaatsvinden op het circuit de Catalunya in Barcelona.

2018 Monza R2 podium

Jean-Karl Vernay: "Het is echt een perfect weekend, de poleposition en een dubbele winst brengen ons terug in de titelstrijd .We wisten dat de auto hier competitief zou zijn, ook omdat we geen succesballast hadden. Mijn start in race 2 was veel beter dan gisteren en na een paar ronden op kop het een kwestie van uit de problemen blijven, en er was nogal wat aan de hand achter me. Nu gaan we naar Barcelona voor het laatste gevecht, het zal heel zwaar zijn met extra succesballast, maar we zullen er volledig voor gaan!"

Uitslag TCR Europe, Monza, race 1
1. Jean-Karl Vernay (FRA) Leopard Lukoil - Audi RS3 LMS TCR 11 ronden in 25:11.646
2. Mikel Azcona (ESP) PCR Sport - Cupra TCR +0.569
3. Josh Files (GBR) Hell Energy Racing - Honda Civic TCR +1.640
4. Maxime Potty (BEL) Comtoyou Racing - VW Golf GTI TCR +1.964
5. Attila Tassi (HUN) Hell Energy Racing - Honda Civic TCR +5.451
6. Stefano Comini (SUI) Autodis Racing - Honda Civic TCR +8.706

Uitslag TCR Europe, Monza, race 2
1. Jean-Karl Vernay (FRA) Leopard Lukoil - Audi RS3 LMS TCR, 11 ronden in 25:19.170
2. Josh Files (GBR) Hell Energy Racing - Honda Civic TCR +0.480
3. Attila Tassi (HUN) Hell Energy Racing - Honda Civic TCR +1.654
4. Maxime Potty (BEL) Comtoyou Racing - VW Golf GTI TCR +2.263
5. Mikel Azcona (ESP) PCR Sport - Cupra TCR +3.333
6. Peter Terting (DEU) Autodis Racing - Hyundai i30 N TCR +4.001

Stand na 12 van 14 races
1. Mikel Azcona - 164
2. Jean-Karl Vernay - 145
3. Dušan Borković - 134
4. Attila Tassi - 123
5. Dániel Nagy - 114
6. Josh Files - 109

Reacties

  • 0
  • 0
   
  Michael Drost 24 september 2018 14:32

  Ik zag de beelden van de 'voortzetting van de discussie met andere middelen' gistermiddag met verbijstering aan. Mazepin is er een koorknaap bij en ik hoop ten zeerste dat hier hard tegen wordt opgetreden.

  • 0
  • 0
   
  Racing-Fan 24 september 2018 18:26

  Borković heeft wel vaker z'n emoties niet in bedwang.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet