Sportscars

ELMS: Job van Uitert en RLR Msport scoren goed op kletsnat Spa

RLR-ELMS-Spa-2018-07

Job van Uitert heeft dit weekend in de vijfde European Le Mans Series race samen met teamgenoten Rob Garofall en John Farano beslag gelegd op de tweede plaats in de LMP3 klasse. Onder extreem natte en lastige omstandigheden op het circuit van Spa-Francorchamps vocht Job zich naar voren, waarna het RLR Msport team de plek op het podium behield totdat de wedstrijdleiding de baan te gevaarlijk vond om verder te gaan en de race stopte. Hiermee verstevigt het team haar greep op de titelstrijd in de LMP3 klasse.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

In de kwalificatie was Job een van de favorieten voor de eerste startrij, echter het perfecte rondje werd in de tien minuten dat een coureur heeft, niet aan elkaar geknoopt. Een vijfde plaats op de startgrid was daardoor het resultaat voor de 19-jaar-oude Dongenaar: "Dit was geen gemakkelijke sessie en ik ben niet compleet tevreden maar met een vijfde plaats staan we precies tussen de kampioenschapconcurrenten in en doen we dus vol mee om de belangrijkste plaatsen", aldus Job na de tijdtraining op zaterdag.

Waar het weer gaandeweg op zaterdag slechter werd was het op zondagochtend al duidelijk dat de weergoden zich tegen de European Le Mans series hadden gekeerd. De wedstrijdleiding, in de wetenschap dat na het middaguur het weer dermate slecht zou worden dat racen vrijwel onmogelijk zou zijn, besloot dan ook om de race een paar uur eerder te starten.

Op een kletsnatte baan startte het veld achter de safety-car om voorzichtig te wennen aan de situatie maar toen na een paar ronden de race echt startte was Job meteen ontketend. De eerste positie werd gepakt in de eerste bocht en meteen werd de jacht op de podiumplaatsen geopend. Na 15 minuten racen pakte Job de leiding in de LMP3 klasse en probeerde hij een gat te slaan.

Dat lukte echter niet door een paar safetycarsituaties waardoor het veld bij elkaar bleef, en toen Job ook nog eens last kreeg van een langzaam leeglopende band verloor hij zijn voorsprong helemaal en zakte hij terug naar de tweede plaats.

Een goede stop hield het team op de tweede plaats waarna de hemel echt openbarstte en de baan bijna onbegaanbaar was. "Het werd zo lastig dat je links en rechts auto's van de baan af zag glijden. Ook ik had een paar fikse momenten maar gelukkig bleven we uit de muur en in de top van het klassement." Na twee uur racen, en juist op het moment dat teamgenoot Rob Garofall het stuur had overgenomen vond de wedstrijdleiding het wel welletjes en werd na nog een zware crash de race definitief gestopt.

Dit betekent dat het RLR Msport team tweede werd achter de United Autosports Ligier maar, cruciaal, voor de concurrenten in het kampioenschap. Hierdoor staat het RLR Msport team nu 14 punten voor, met slechts de wedstrijd in Portimao, Portugal te gaan. Deze laatste vier-uurs wedstrijd wordt op 28 oktober verreden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet