GT

FIA GT: Dick Waaijenberg met Maserati MC12

Het FIA GT-seizoen is begonnen met een persconferentie en de eerste tests op het circuit van Monza. Naast de al eerder aangekondigde deelname van Peter Kox en Jos Menten met een Lamborghini Murciélago, kwam ook Dick Waaijenberg in actie met een Maserati MC12.


Tekst: Roy van der Laan
Foto's: FIAGT.com


jmb_maserati

Waaijenberg deelde de JMB Racing Maserati met Peter Kutemann. JMB Racing, afkomstig uit Monaco, zet dit seizoen twee MC12’s in. Maserati verwacht in totaal zes MC12’s aan de start, waaronder de twee bolides van het Scuderia Playteam Sara Free. Dit team vertrouwt onder meer op Andrea Bertolini en Andrea Piccini.     


Veranderingen

Er verandert dit jaar veel in FIA GT, met het doel om de kosten enigszins in de hand te houden. De races duren nog ‘maar’ twee uur, een uur korter dan vorig jaar. Elke auto moet in die tijd twee pitstops maken en van rijder wisselen. De teams mogen per evenement nog maar drie sets slicks per auto gebruiken. Elke auto heeft per seizoen de beschikking over maximaal drie motoren. Wie meer motoren nodig heeft, wordt daarvoor gestraft met stop and go-penalty’s. Per auto is daarnaast een maximum van twee sets remmen voor een seizoen afgekondigd.

Verder is er een ‘Citation Cup GT1’ in het leven geroepen, speciaal voor niet-professionele coureurs. Deze cup bestaat uit acht races die samenvallen met de tien races tellende FIA GT-kalender. De (dure) race in China en de (kostbare) 24-uursrace van Spa-Francorchamps vervallen voor deze ‘gentlemen drivers’.

Deze maatregelen komen niet zomaar uit de lucht vallen. Tijdens de test op het circuit van Monza kwamen er slechts twintig auto’s (negen in de categorie GT2, elf GT1-bolides) in actie.

24_lamborghini_murcielago

Menten/Kox in actie in Monza

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet