Formula E

Formule E: António Félix da Costa en Alexander Sims rijden voor BMW in Formule E

180914 BMW Opening
BMW start vanaf het komende seizoen als fabrieksteam in de Formule E

In de BMW Welt in München, nabij het hoofdkwartier van het merk in de beroemde 'Viercilinder', presenteerde BMW de auto en het team voor het komende seizoen in het ABB FIA Formule E-kampioenschap. Nadat BMW de afgelopen seizoenen al optrad als technisch partner van het team Andretti Autosport, ondermeer ook met onze landgenoot Robin Frijns als rijder, wordt het team van Michael Andretti nu opgewaardeerd naar de status van volledig fabrieksteam. Met de BMW iFE.18, zoals de wedstrijdauto wordt aangeduid, komen de Portugees António Félix da Costa en de Brit Alexander Sims voor het team BMW i Andretti Motorsport in actie.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Net als bij vrijwel elk ander merk neemt ook BMW de elektromobiliteit bijzonder serieus, zoals eerder deze week nog bleek met de voorstelling van de BMW iNEXT, een studiemodel dat niet op één plek werd gepresenteerd, maar met een speciaal aangepaste Boeing 777 van Lufthansa Cargo van München via New York en San Francisco naar Peking werd gevolgen. Vier presentaties op drie continenten binnen vijf dagen, een spannend programma waarbij in totaal 300 journalisten met de verantwoordelijke personen van BMW konden meevliegen.

Klaus Fröhlich, als lid van de raad van bestuur verantwoordelijk voor technische ontwikkeling en autosport, stond er ondanks deze rondreis opmerkelijk fris bij tijdens de presentatie van het Formule E-project van BMW. Hij benadrukte de technologietransfer tussen de autosport en de serieproductie, die bij de ontwikkeling van de Formule E-racewagen bij BMW ook de andere kant op werkte: de sportafdeling kon deels profiteren van de ervaring die de technici uit de serieproductie al hadden op het vlak van elektrische aandrijving.

180914 BMW Nota
De Nederlander Pieter Nota, BMW-bestuurslid voor sales en aftersales

Ook de Nederlander Pieter Nota, ex-Unilever en ex-Philips, die sinds 1 januari van dit jaar in de raad van bestuur van BMW verantwoordelijk is voor sales en aftersales, toonde zijn enthousiasme voor de Formule E, inclusief de interactieve presentatie van de nieuwe auto, vanavond om 19.30 uur bij de BMW Welt in München en gevolgd door evenementen in Oslo (17 september), Londen (20 september), New York (24 september), Detroit (26 september), Mexico stad (29 september) en Hongkong (4 oktober).

180914 BMW Scully
Michael Scully gaf tekst en uitleg over het ontwerp en het kleurenschema van de auto

Bovenal gaat het natuurlijk om het sportieve aspect, zo benadrukte BMW-sportdirecteur Jens Marquardt. "Dit is de eerste bij BMW ontwikkelde formulewagen sinds het beëindigen van ons Formule 1-project, eind 2009", verklaarde hij. De nogal nerveus overkomende Michael Scully, hoofd design van BMW Motorsport, gaf de nodige tekst en uitleg over het ontwerp en het kleurenschema van de auto, terwijl dr. Robert Irlinger, hoofd productlijn i, en Stefan Juraschek als vertegenwoordiger vanuit de e-drive-afdeling, de nodige technische uitleg gaven.

180914 BMW rijders
António Félix da Costa en Alexander Sims komen als rijders voor BMW in actie

De aankondiging van António Félix da Costa en Alexander Sims als rijders hadden we eerder deze week al voorspeld. De Portugees was ook de afgelopen seizoenen al als rijder bij het Andretti-team actief, Sims heeft volgens verwachting inderdaad de voorkeur gekregen boven Bruno Spengler, die een deel van het testwerk voor zijn rekening nam. Roger Griffiths, de Britse teambaas van het Formule E-team van Andretti Autosport, was ook in München aanwezig voor de presentatie.

180914 BMW 3
Presentatie in de 'BMW Welt' in München
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet