V8 Supercars

V8 Supercars: Supercars gaan retro op Sandown dit weekend

Op Sandown vindt dit weekend de openingswedstrijd van de Pirtek Endurance Cup plaats. Het Endurance kampioenschap binnen de Supercars dat bestaat uit drie wedstrijden, Sandown 500, Bathurst en de Gold Coast 600. Traditioneel gaat een groot aantal teams met retro kleurenschema's dit weekend op Sandown aantreden.


Retro Schemas 1
Is het niet prachtig om al die hedendaagse bolides in retro sponsorkleurenschema's te laten rijden?

Tekst Willem J. Staat
Foto's PR/Nissan/DJR Team Penske/ Tickford

Supercars gaan retro op Sandown dit weekend
In de internationale racerij worden retroschema's in de septembermaand steeds populairder. Inmiddels is het in de MEN's NASCAR Cup series vrijwel traditie geworden dat vrijwel alle teams op Darlington met een retrokleurenschema aantreden, maar ook bij de Supercars heeft deze traditie met het inluiden van de Pirtek Endurance Cup dit weekend opgang gevonden. Een groot aantal teams treedt met retrokleurenschema's aan om het verleden opnieuw tot leven te brengen of te respecteren. Ook zijn er nog wat nieuwtjes.

Retro Schemas 2 Een fraai overzicht van de betrokken auto's.

Repco terug
Wie herinnert zich niet de Brabham Repco's van Jack Brabham en Denny Hulme, en de fameuze Brabham Repco waarmee Jack Brabham in 1966 het F1 wereldkampioenschap veroverde. De firma Repco die in 1922 werd opgericht bestaat in de automotive sector nog steeds en afgelopen week werd er een meerjarig sponsorcontract met DJR Team Penske gesloten. Eigenlijk een logische deal want Ron Tauranac, die ooit de Brabhams tekende, werkte in het verleden zelfs voor het team van Dick Johnson Racing.

Larry Perkins
Larry Perkins in 2002. Rick Kelly rijdt nu in dezelfde kleuren.

Nissan brengt eerbetoon aan Larry Perkins
Larry Perkins, in Nederland vooral bekend van zijn capriolen bij HB Racing, werd een Supercarlegende. Nissan Motorsport brengt met hun Castrol kleurenschema dan ook een eerbetoon aan Larry. Voor Rick Kelly betekende he zijn debuutjaar in de Supercars en hij werd in 2006 dan ook kampioen. Rick Kelly: " Die auto is nogal bijzonder voor mij want 2002 was mijn debuutjaar in het kampioenschap. En het is nogal surreëel om mijn naam hier nu op te zien.

Overigens ging het bedrijf Perkins engineering in 2009 op in Kelly Racing. En de toenmalige motorenbouwers van Perkins Engineering werken overigens nog steeds bij Kelly. Rick Kelly staat in de tussenstand van het kampioenschap als zevende genoteerd en rijdt tijdens de Pirtek Endurance Cup samen met Garry Jacobson die in de Super2(opstapklasse naar de Supercars) eveneens met een Nissan actief is.

Supercheap Ellery
Bij Tickford fraaie herinneringen aan de BA Falcon.


Tickford Racing
Bij Tickford Racing ofwel het voormalige FPR zal men proberen het succes van vorig jaar te herhalen. Toen wonnen Cameron Waters en Richie Stanaway de Sandown 500 terwijl de combinatie Chaz Mostert/Steve Owen de Pirtek Endurance Cup op hun naam schreef. Dit jaar rijdt Stanaway met Owen en Mark Winterbottom met Dean Canto terwijl Cameron Waters met David Russell een combinatie vormt. In de tussenstand van het kampioenschap bezet Mostert de achtste plek en rijdt in een kleurenschema uit 2004. De auto van Mostert/Owen is in de Supercheap Auto kleuren uit dat jaar gespoten.Toen reed Steve Ellery met een schitterende BA Ford Falcon. Overigens betekent de Sandown 500 voor Waters zijn 50e Supercars start.

Ellery 2004
De BA Falcon veertien jaar geleden alweer.

De overigen
Bij Gary Rogers Motorsport is het kleurenschema van de combinatie Tander/Pither dit weekend een eerbetoon aan de fameuze Holden Torana A9X en de Holden Commodore VH. Bij Walkinshaw Andretti Autosport grijpt men terug naar het kleurenschema van exact tien jaar geleden. Brad Jones Racing opteert voor een schema dat refereert aan de fameuze Holden Monaro's die begin millenniumjaren tijdens de 12U van Bathurst in actie kwamen en waarbij broer Kim Jones betrokken was.

99
Chickadee kleurenschema.

Wie van de oudere fans herinnert zich niet die fantastische privé Holden van Allan Grice en Graeme Bailey die in het midden van de tachtiger jaren zelfs de Europese circuits onveilig maakte. Voor de inmiddels 75-jarige voormalige kippenboer Graeme Bailey is het een hele eer dat het team van Betty Saunders Klimenko de moeite genomen had om aan zijn prestaties een kleurenschema te wijden. Grice/Bailey wonnen in 1986 verrassend de Bathurst 1000.

Eerste Holden Bathurst winnaar
Eerbetoon aan de eerste Holden overwinning op Bathurst.

Een uniek kleurenschema bij het team van Preston Hire Racing waarvoor Lee Holdsworth en Jason Bright uitkomen. Zij brengen een eerbetoon aan de allereerste Holden Monaro overwinning van Bruce McPhee en Barry Mulholland. Underdogs die exact vijftig jaar geleden Holden de allereerste overwinning op Bathurst bezorgden. Op één ronde na reed McPhee vrijwel de gehele wedstrijdafstand.

Helaas is Red Bull Holden Team Australia één van de weinige teams die waarschijnlijk niet retro gaan. Misschien dat men morgen alsnog met een verrassing uitpakt maar die kans wordt vrij klein geacht.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet