Formule 3

F3: Mick Schumacher klasse apart, en overige conclusies na het FIA EK F3-weekeinde op de Nürbrgring

180912 F3 Schumacher Trophy
Mick Schumacher was met drie overwinningen de man van het weekeinde in de Eifel

Als je, zoals uw verslaggever, een kleine 30 raceweekeinden per jaar bezoekt, dan blijven ze niet allemaal in het geheugen gegrift. Maar soms worden er zodanige prestaties geleverd, dat je je die nog lang herinnert. Het afgelopen weekeinde met DTM en FIA EK F3 op de Nürburgring was er zo één. De twee overwinningen van René Rast in de DTM documenteerden we al eerder. De maximale score van Mick Schumacher met drie zeges in de Formule 3 is net zo bijzonder, dus verdient het ook om nader op in te gaan.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA EK F3/Thomas Suer

Tijdens de afgelopen drie raceweekeinden op Spa-Francorchamps, Silverstone en Misano had Mick Schumacher telkens een van de drie FIA EK F3-races op zijn naam geschreven. Drie overwinningen in één weekeinde was echter een feit dat nog niemand in de serie dit seizoen gerealiseerd had. Voor Schumacher begon het raceweekeinde op de Nürburgring al met de snelste tijd in de gecombineerde uitslag van de beide vrije trainingen. Daarna stond er voor de jonge Duitser met een heel andere ervaring, namelijk een test in een Mercedes-AMG-DTM-racetaxi. Het was voor Schumacher zijn eerste optreden met een toerwagen, maar alweer een uur later was hij in 'Formule 3-modus' voor de kwalificatie, waarin hij slechts 0,047 seconde achter zijn Russische teamgenoot Robert Shvartzman als tweede eindigde.

Het feit dat Schumacher in de eerste kwalificatie net niet de snelste was, was één van de twee minimale smetjes op het blazoen van de Duitser tijdens het achtste EK-F3-raceweekeinde van dit seizoen. De andere aftrek bestond uit de snelste ronde van de Spanjaard Alex Palou in de derde en laatste race van het weekeinde. Voor de rest domineerde Schumacher naar believen. Winst en snelste ronde in race één. Snelste in de tweede kwalificatie en daarmee pole-position voor race twee. Bovenaan in de ranglijst van de op-één-na-snelste kwalificatieronden en derhalve ook pole-position voor race drie. Overwinning in de tweede race, waarin hij ook de snelste ronde reed. En tenslotte de winst in race drie, waarmee hij de maximale score completeerde. Drie uit drie in één weekeinde, dat was tot dusver slechts vijf rijders in de historie van het FIA EK F3 in zijn huidige vorm gelukt: Raffaele Marciello (finale Hockenheim 2013), Felix Rosenqvist (Red Bull Ring en Zandvoort 2013 plus Nürburgring 2015), Max Verstappen (Norisring en Spa 2014), Esteban Ocon (Moskou 2014) en Lance Stroll (finale Hockenheim 2016).

180912 F3 Schumacher actie

Geheide titelaspirant
En met die uitzonderlijke prestatie van afgelopen weekeinde, in combinatie met zijn sterke vorm van de laatste vier weekeinden – na Zandvoort behaalde Schumacher 197 van de 300 mogelijke punten, meer dan wie ook – staat de rijder van het team Prema Theodore Racing nu opeens tweede in de tussenstand van het kampioenschap, slechts drie punten achter Daniel Ticktum. Als Schumacher zijn blakende vorm van het moment ook gedurende de twee nog resterende raceweekeinden op de Red Bull Ring en in Hockenheim weet vast te houden, dan is hij een geheide titelaspirant, en dat is veel meer dan velen, uw verslaggever incluis, hem op grond van zijn weinig opzienbarende prestaties in de Formule 4 en zijn eerste anderhalve seizoen in de Formule 3 hadden toegedicht. Zonder telkens de vergelijking met vader Michael te willen trekken, maar het is wel interessant om te constateren dat die in de juniorklassen ook niet direct de sterren van de hemel reed...

180912 F3 Shvartzman pk
Robert Shvartzman eindidge drie keer als tweede en leidt nu in het rookie-kampioenschap

Bij alle euforie rondom de prestaties van Schumacher junior zou je de drie tweede plaatsen van diens Prema-teamgenoot Robert Shvartzman bijna vergeten. De kleine Russische rijder presteerde echter prima op de Nürburgring, inclusief eenmaal pole-position. Op de vraag waar hij zelf het verschil tussen Schumacher en zijn eigen prestatie zag, kon hij nog geen eenduidig antwoord geven. "Het zit ook allemaal heel dicht bij elkaar, het zijn minimale verschillen", aldus Shvartzman. Die voert nu het rookie-kampioenschap aan, terwijl zijn eerste algehele overwinning met de snelheid die hij het afgelopen weekeinde aan de dag legde, slechts een kwestie van tijd lijkt.

Kampioenschapsleider Dan Ticktum werd in de eerste twee races op de Nürburgring als derde afgevlagd en eindigde in de derde race als vierde. In tegenstelling tot de twee voorgaande weekeinden in Silverstone en Misano, waar het Motopark-team over de gehele linie sterk was en ook Jüri Vips en Jonathan Aberdein podiumplaatsen behaalden, was Ticktum ditmaal de enige rijder van de Noord-Duitse renstal die het de Prema-rijders echt moeilijk kon maken. Jüri Vips, met een overwinning, een derde en een vijfde plaats nog de man van het weekeinde in Misano, scoorde ditmaal alleen met zijn zesde plaats in de derde race punten. In de tweede wedstrijd tikte hij, bepaald niet erg 'gentleman-like', Van Amersfoort-rijdster Sophia Flörsch in de rondte, in de eerste race raakte hij, ondermeer samen met Motopark-teamgenoten Sato en Scherer, betrokken bij de massacrash in de eerste ronde na de start.

180912 F3 Norris Coach
Lando Norris (l.) was het weekeinde als coach actief bij het Carlin-team

Bij het Hitech-team lijkt men de weg naar boven weer enigszins te hebben gevonden, getuige de behoorlijke score met een zesde en een derde plaats voor Alex Palou en de vierde plaats voor Enaam Ahmed. Zelfs Ben Hingeley scoorde als achtste in de eerste race voor het eerst sinds elf races weer eens punten, maar was in de andere twee wedstrijden betrokken bij aanrijdingen, ondermeer met Sophia Flörsch. Bij Carlin daarentegen, waar Lando Norris enkele dagen na de aankondiging van zijn promotie naar de Formule 1 als rijderscoach op de Nürburgring actief was, ontbreekt het nog steeds aan goede resultaten. Ook de aanwezigheid van onze landgenoot Stefan de Groot, normaliter als chief-engineer actief bij het Formule 2-team van Carlin, bood wat dat betreft weinig soelaas. Een zevende en een negende plaats voor Sacha Fenestraz en een tiende plaats van Ferdinand Habsburg waren de enige top-tien-scores voor Carlin dit weekeinde.

180912 F3 Floersch
'Dare to be different': Sophia Flörsch was het weekeinde regelmatig betrokken bij aanrijdingen, maar toonde wel inzet

VAR-sensatie hing in de lucht
Tijdens de eerste race van het weekeinde leek er voor Van Amersfoort Racing even een sensatie in de lucht te hangen: de drie rijders van het team bleven in de mêlée in de eerste ronde wonderwel uit de problemen en toen de safety-car de baan op kwam, reed Artem Petrov op de zesde plaats, Sophia Flörsch op de achtste positie en Keyvan Andres Soori als elfde in de rondte. Twee VAR-rijders in de punten en één met de top tien in het vizier: dat hadden we het hele seizoen nog niet gezien. Maar helaas: Petrov moest de pits in voor een 'drive-through' vanwege een valse start en Flörsch strandde na de herstart met een defect aan de stuurinrichting. In ieder geval redde Andres nog een punt door als tiende te finishen. In de tweede race waren de plaatsen twaalf, 13 en 15 de respectievelijke klasseringen voor Soori, Petrov en Flörsch, in de derde race was Soori met de15e plaats de beste VAR-rijder, gevolgd door Petrov op de 17e en Flörsch op de 21e plaats na een 'drive-through' voor een botsing met Hingeley. Omdat ze in dezelfde race ook nog eens een aanrijding veroorzaakte met Vaidyanathan, moet Flörsch voor de eerstvolgende race op de Red Bull Ring bovendien drie plaatsen terug op de grid, maar positief is wel dat ze, eigenlijk voor het eerst dit seizoen, een vechtersmentaliteit laat zien.

180908 FIA EK F3 Nurburgring uitslag race 1

180909 FIA EK F3 Nurburgring uitslag race 2

180909 FIA EK F3 Nurburgring uitslag race 3

180909 FIA EK F3 Nurburgring stand na 24 van 30 races
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet