Formula E

Formule E: Deelnemersveld Formule E neemt vorm aan, mogelijk ook weer met een Nederlander

180911 FE Venturi Mortara
Venturi-teambazin Susie Wolff (l.) kondigde Edoardo Mortara (m.) als rijder naast Felipe Massa aan

Ruim drie maanden voor de start van het Formule E-seizoen 2018-2019 in Ryadh in Saoedi-Arabië neemt het deelnemersveld meer en meer vorm aan. Komende vrijdag presenteert BMW zijn fabrieksteam in München, waarbij we ervan uitgaan, dat António Félix da Costa en Alexander Sims als coureurs gepresenteerd worden. Vanmorgen maakte het Venturi-team bekend, dat naast de al eerder aangekondigde Felipe Massa ook Edoardo Mortara voor de Monegaskische renstal van Gildo Pastor zal uitkomen. Bovendien lijkt het erop, dat er in het nieuwe seizoen ook weer een Nederlander in de Formule E actief zal zijn.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Niet alleen in de Formule 1, ook in de Formule E is het 'silly season' in volle gang. Met de bekendmaking van Edoardo Mortara bij Venturi valt er weer één puzzelstukje op zijn plaats. De Italiaan met Franse wortels kwam ook het afgelopen seizoen al voor Venturi in actie, mede in het kader van de versterkte samenwerking tussen Venturi en HWA. In het voorjaar kondigde teameigenaar Gildo Pastor al het vastleggen van Felipe Massa aan. De contractverlenging van Edoardo Mortara betekent dat Maro Engel bij Venturi na twee seizoenen het veld moet ruimen.

Komend seizoen start HWA met een eigen team in de Formule E, als een soort vingeroefening voor Mercedes, dat vanaf het seizoen 2019-2020 als fabrieksteam aanwezig is. De rijders zijn hier nog niet bekend, maar het ligt voor de hand dat die uit het bestaande DTM-kader van Mercedes zullen worden gerecruteerd. Zoals bekend stopt Mercedes-AMG aan het eind van het lopende seizoen met de DTM-activiteiten. Volgens de altijd bijzonder goed geïnformeerde website e-racing365.com zijn Gary Paffett en Pascal Wehrlein de voornaamste kandidaten voor een HWA-zitje in de Formule E, maar we zouden ook Lucas Auer en Paul Di Resta niet uitsluiten.

180911 FE Frijns
Robin Frijns en Sam Bird (r.), hier naast elkaar bij de handtekeningsessie in Montréal 2017, komend seizoen samen bij Virgin?

Daarnaast is er een gerede kans dat er komend seizoen ook weer een Nederlandse rijder in de serie bij is. Robin Frijns wordt meer en meer in verband gebracht met het Virgin-team, dat vanaf het komende seizoen een klantenteam van Audi in de Formule E is. Mede dankzij deze verbintenis zou Frijns als Audi-coureur bij Virgin kunnen worden ondergebracht, waar hij dan de plaats van Alex Lynn naast stamcoureur Sam Bird zou gaan innemen. Tijdens het afgelopen DTM-weekeinde op de Nürburgring vroegen we Frijns naar zijn Formule E-plannen, maar hij mocht en wilde daar niet teveel over zeggen. "Ik heb veel ervaring in de serie en ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik er graag weer wil racen", aldus de Limburger. "Kiezen tussen de DTM of Formule E zou ik wel moeilijk vinden. Het liefst allebei, al ben ik dan helemaal nooit meer thuis, maar dat zou wel gaaf zijn!"
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet