Formule 1

Formule 1: Räikkönen keert terug naar Sauber, Leclerc promoveert naar Ferrari

180048 ita

Een tijd leek het er juist naar uit te zien dat Kimi Räikkönen zijn sterke seizoen 2018 bekroond zou zien worden met wéér een eenjarig contract bij Ferrari. Totdat in de afgelopen maand het tij begon te keren en het steeds duidelijker werd dat de Italianen het toch aandurven om Charles Leclerc een kans op het allerhoogste niveau te geven. Vandaag maakte Ferrari dat officieel bekend: Leclerc is in 2019 de teamgenoot van Sebastian Vettel. Kimi Räikkönen verlaat de Formule 1 niet, maar keert terug naar Sauber, het team waar hij zijn F1-carrière begon.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Scuderia Ferrari

De keuze voor Leclerc hing dit voorjaar al in de lucht na een enorm sterke reeks van de regerend Formule 2-kampioen. De Monegask was een favoriet van de toenmalige CEO van Ferrari, Sergio Marchionne, die zich er tegelijk ook niet voor geneerde om kritiek op Räikkönen naar buiten te brengen. Het plotselinge overlijden van Marchionne leek roet in het eten te gooien voor Leclerc, omdat Louis Camilleri – de opvolger van Marchionne – juist van de Fin gecharmeerd was.

Nu heeft Ferrari toch de voorkeur gegeven aan het oorspronkelijke plan van Marchionne. De 20-jarige Leclerc was de afgelopen twee jaar de revelatie in de GP3 en Formule 2, waarin hij allebei kampioen werd. Zijn F2-titel was wellicht nóg indrukwekkender dan die van Stoffel Vandoorne, omdat de Belg dezelfde dominantie pas in zijn tweede seizoen aan de dag kon leggen.

170025-fda charles-leclerc-formula-2

Na een aarzelend begin van zijn F1-debuutseizoen bij Sauber liet Leclerc zien waarom hij samen met Verstappen en Ocon tot het exclusieve groepje hoort dat de dienst in de F1 gaat uitmaken zodra Hamilton en Vettel een streep onder hun carrière zetten. Leclerc werd zesde in Bakoe en had zijn ervaren teamgenoot Marcus Ericsson al gauw onder de duim.

Een streep onder zijn F1-carrière zetten doet Kimi Räikkönen in ieder geval nog niet, ook al heeft hij al 284 GP's achter de rug, met een wereldtitel (2007) en 20 overwinningen als resultaat. De Fin verliet de F1 al eens omdat hij het zat was, maar lijkt nu geen afscheid te kunnen nemen omdat hij het te leuk vindt. In 2019 keert hij terug naar Sauber, het team waarmee hij in 2001 zijn F1-debuut maakte, toen kersvers vanuit de Formule Renault.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet