DTM

DTM: René Rast klasse apart op Nürburgring

180909 DTM R2 Rast teamfoto
Een perfect weekeinde voor René Rast

René Rast presteerde dit weekeinde iets wat nog geen enkele andere DTM-rijder voor hem deed sinds de huidige opzet met twee kwalificaties en twee races in 2015 werd ingevoerd: met twee pole-positions en twee overwinningen behaalde de Audi-rijder op de Nürburgring de maximaal mogelijke score van 56 punten. Daarmee klom hij op van de zevende naar de derde plaats in de stand van het rijderskampioenschap en is daarmee plotseling naast de beide Mercedes-AMG-coureurs Gary Paffett en Paul Di Resta ook weer een kandidaat voor de titel, zij het als outsider. Achter Rast eindigden Paul Di Resta en Marco Wittmann in de zondagsrace als tweede en derde, terwijl Robin Frijns als tiende weer een kampioenschapspunt pakte.

Tekst: René de Boer (vanuit Nürburg, Twitter: @renedeboer)
Foto's: ITR/Jürgen Tap

In de kwalificatie zette René Rast zijn goede optreden van het weekeinde voort door met een tijd van 1:22,140 minuten wederom de pole-position voor zich op te eisen. Gary Paffett eindigde met een achterstand van 0,006 seconden als tweede, Philipp Eng kwalificeerde zich op slechts 0,019 seconden van Rast als derde, waarmee opnieuw alledrie de merken in de DTM in de top drie vertegenwoordigd waren. Bovendien was het met een verschil van 0,019 seconden tussen de top drie één van de meest 'close' kwalificaties in de historie van de serie.

180909 DTM R2 Todt
Hoog bezoek op de grid met FIA-president Jean Todt en diens echtgenote Michelle Yeoh

Geen enkel spoor van nervositeit was er bij Rast tijdens de start van de race, want hij pakte opnieuw zonder problemen de kop. Lucas Auer startte bijzonder sterk en klom op de paar honderd meter tussen de grid en de eerste bocht op van de vijfde naar de tweede plaats, voor Glock, Paffett en Rockenfeller. Auers vreugde was echter slechts van korte duur, want in de derde ronde tikte Glock hem in de eerste bocht in de rondte, waarmee alle kansen van de Oostenrijker op een goede klassering teniet werden gedaan. Glock kreeg voor het incident een drive-through-penalty opgelegd, maar was niet eens de eerste die de pitstraat inreed, want eerder al was Jamie Green binnengekomen met een lekke linker voorband na de eerste ronde.

180909 DTM R2 AUE GLO
Botsing tussen Timo Glock en Lucas Auer

Vooraan reed Rast ondertussen onbedreigd aan de leiding, voor Paffett en Spengler, die een sterke opmars had gemaakt vanaf de achtste plaatsop de grid. Datzelfde gold voor Paul Di Resta, die na een teleurstellende kwalificatie als elfde was gestart, maar na drie ronden al vijfde was en in de achtste ronde de vierde plaats veroverde ten koste van Rockenfeller. Rast maakte in de 17e ronde zijn pitstop, Paffett volgde tweeronden later, maar terwijl Rast na een vlotte stop virtueel de leiding behield, verloor Paffett vanwege problemen met het rechter achterwiel onnodig veel tijd en daarmee ook de nodige posities. Na de stops leidde Rast voor Di Resta en Wittmann en zo bleef ook de volgorde tot aan het vallen van de finishvlag. Achter het trio eindigden oud-kampiooenen Spengler en Paffett als vijfde en zesde, voor BMW-rijders Eriksson, Farfus en Eng, Mercedes-rijder Wehrlein en Robin Frijns, die als tiende nog één punt voor het kampioenschap binnenhaalde.

180909 DTM R2 Frijns
Tiende plaats en één punt voor Robin Frijns

René Rast was uiteraard dolblij met zijn perfecte score. "Als iemand me een week of zes, zeven geleden had gezegd dat ik op de Nürburgring beide races zou winnen en na het weekeinde derde zou staan in het kampioenschap, had ik hem voor gek verklaard. Natuurlijk wordt het prolongeren van de titel een lastig verhaal, maar aan de andere kant zijn Paffett en Di Resta ook gewoon keiharde concurrenten van elkaar op de baan en kunnen ze elkaar ook wel eens dwars zitten. Dan ben ik graag de lachende derde." Robin Frijns zei: "In de tweede race was het tempo oké, al heb ik wel het gevoel dat we niet het maximale eruit gehaald hebben. Met de tiende plaats en één punt ben ik echter gezien de rest van het weekeinde niet ontevreden."

180909 DTM Nuerburgring uitslag race 2

180909 DTM Stand na 16 van 20 races

180909 DTM R2 podium
Podium na race 2 met vlnr Di Resta, Rast, Wittmann en Arno Zensen, teambaas van het Audi Sport Team Rosberg
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet