NASCAR

NASCAR: Kampioensteam van Furniture Row stopt eind 2018

Het team van Furniture Row Racing dat eigendom is van Barney Visser kondigde enkele uren geleden haar afscheid uit de NASCAR Cup-series eind 2018 aan.

2018 78 Truex Jr
De No 78 behoort eind 2018 tot het verleden.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASAR/Toyota Racing USA

Kampioensteam van Furniture Row stopt eind 2018
Furniture Row Racing dat vorig jaar met Martin Truex Jr. de prestigieuze NASCAR Monster Energy Cup won stopt eind 2018 haar activiteiten. Teameigenaar Barney Visser: " Dit is voor niemand goed en om een competitief team te behouden moet ik geld gaan lenen en dit ga ik absoluut niet doen. Ik weet dat dit enkele getalenteerde mensen behoorlijk gaat raken.

Wij hebben agressief naar opvolger van sponsor 5-Energy gezocht en zelfs de samenwerking met Joe Gibbs Racing om de kosten te beperken heeft geen enkele resultaat gehad. Daarom vind ik het juist om deze beslissing nu bekend te maken zodat al onze teamleden voor volgend jaar elders werk kunnen vinden. Ik ben ervan overtuigd dat al onze mensen hun carriere verrijkt hebben door voor Furniture Row Racing te werken."Martin Truex Jr. won vorig jaar de Monster Energy Cup titel.

Martin Truex Jr. : "Hoewel ik bedroefd ben door deze bekendmaking kan ik het volledig begrijpen. Barney Visser, Joe Garone en Furniture Row Racing namen mij in dienst toen mijn carriere zich in een diep dal bevond en samen hebben we de top bereikt. Ik zal hen, Furniture Row, Denver Mattress en de familie Visser voor altijd dankbaar zijn.

Maar maak niet de fout dat dit het onmiddellijke einde is. We zullen alles geven om de Monster Energy Cup opnieuw te winnen. Dit is nu ons belangrijkste doel."

2018 2017
David tegen Goliath. Het kleine Furniture Row ontwikkelde zich tot een topteam, maar schaalde dit jaar al terug naar één auto.

Furniture Row Racing is het enige team dat niet Noord of Zuid Carolina gevestigd is, maar haar basis in Denver, Colorado heeft. Het team begon in 2005 als een Xfinity Team en later datzelfde jaar nog als een Cup Team.

Hoewel het Furniture Row Team in de beginjaren de nodige troubles had, ontwikkelde het zich snel tegen de giganten van Hendrick, Penske en Ganassi. De laatste zes jaar kwalificeerde het team zich vijfmaal voor de playoffs in de Cup. Vorig jaar won Erik Jones tevens de rookie titel bij Furniture Row.

Na 25 races dit seizoen ziet de balans er van Furniture Row als volgt uit: 70 top 5 klasseringen, 18 overwinningen, 70 top vijf resultaten, 126 top tien resultaten 15 poles en 6142 ronden aan de leiding tot nu toe.

Regan Smith behaalde in 2011 op Darlington de allereerste overwinning voor het team. Martin Truex behaalde sinds 2015 de andere 17 overwinningen.

2018 Martin Truex Jr Voor Martin Truex Jr. betekende het team van Furniture Row de doorbraak.

Visser en Garone maakten in ieder geval duidelijk dat het team voor de komende playoffs over het beste materiaal zal beschikken. De uit Denver afkomstige Visser is een 69 jarige Vietnam veteraan met Nederlandse wortels is eigenaar van één van de grootste meubelzaken in de VS. Visser heeft nooit getwijfeld aan het feit dat het team zich tot een titelkandidaat zou ontwikkelen.

Barney Visser: " Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat we tot een competitief team zouden uitgroeien. Zeker omdat dit voor veel insiders een droom leek. Maar als je in het zakenleven wil slagen, moet je de juiste mensen om je heen verzamelen om resultaat te behalen. We hadden het gevoel dat we de Mount Evertest beklommen hadden. Ik neem er geen genoegen mee om met een minder competitief door te gaan."

Door een hartaanval had ik vorig jaar een wake up call en hoewel ik mij nu uitstekend voel moet ik voor mij en mijn familie de beste beslissingen nemen. Mijn vrouw Carolyn heeft mij altijd ondersteund en het is een ongelofelijke rit geweest.

Zonder Joe Gibbs Racing, Toyota, Bass Pro Shops, 5- Hour Energy, Auto Owners Insurance, Furniture Row en Denver Mattress zou het niet mogelijk geweest zijn om het kampioenschap te winnen." Ook bedankte Visser de media voor hun bijdrages. Zeker omdat NASCAR over één van de meest veeleisende kalenders beschikt.

Truex Jr titel
Behaalt Truex Jr. dit jaar nog een tweede titel voor Furniture Row?
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet