GT

GT: Baptista wint laatste twee PWC-seizoensraces, titels voor Vilander en Hargrove

1800903 PWC Baptista
Rodrigo Baptista won met de K-Pax-Bentley beide PWC-races op Watkins Glen

De Braziliaan Rodrigo Baptista won het afgelopen weekeinde beide wedstrijden tijdens de seizoensfinale van de Pirelli World Challenge op het circuit van Watkins Glen. In beide wedstrijden reed de coureur met de K-Pax-Bentley nagenoeg onbedreigd naar de overwinning. Ook werden de kampioenstitels verdeeld. De Fin Toni Vilander, die met zijn R. Ferri Motorsports-Ferrari al kampioen in de Sprint-X-serie werd, won ook de algehele Pirelli World Challenge-titel. Het Sprint-kampioenschap ging naar de Canadees Scott Hargrove in de Pfaff Motorsports-Porsche. K-Pax-Bentley veroverde de teamtitel.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

Uiteindelijk stonden er dit weekeinde op Watkins Glen slechts tien auto's aan de start, een trieste vertoning. Het begon met Audi-coureur Parker Chase, die verstek moest laten gaan vanwege een sterfgeval in de familie. Vervolgens kwam Yuki Harata zonder nadere opgaaf van redenen gewoon niet opdagen, waarop ook Martin Fuentes te kennen gaf, niet te willen rijden. Door het niet starten van Chase en Harata was Fuentes met de Scueria Corsa Garage-Ferrari immers al zeker van het kampioenschap in de GTA-klasse, waarin hij voorafgaand aan het finaleweekeinde al een voorsprong van 18 punten had op Harata, de enige andere overgebleven rijder die nog titelkansen had.

In de eerste race leidde pole-sitter Rodrigo Baptista in de K-Pax-Bentley van start tot finish, op bijna twaalf seconden gevolgd door Daniel Mancinelli in de TR3 Racing-Ferrari. Voor Baptista was het zijn eerste overwinning als solorijder in een PWC-race. De derde plaats leek een nagenoeg zekere prooi voor Alvaro Parente in de andere K-Pax-Bentley, maar een lekke linker voorband band met nog twee ronden te gaan maakte een einde aan de kansen van de Portugees. Zo behaalde Michael Christensen in de Alegra-Porsche de laatste podiumplaats. De Deen wist in de slotfase de hevig aanringende Toni Vilander in de R. Ferri Motorsports-Ferrari achter zich te houden. Voor Vilander was de vierde plaats genoeg voor het binnenhalen van de algehele PWC-GT-titel, nadat zijn enig overgebleven opponent, Scott Hargrove in de Pfaff Motorsports-Porsche door een lekke band en een extra pitstop niet verder kwam dan de zesde plaats. Anthony Imperato won de GTA-klasse in de Wright Motorsports-Porsche.

180901 PWC Watkins Glen uitslag race 1

Baptista schreef ook met overmacht de tweede wedstrijd van het weekeinde op zijn naam. In de slotrace van het seizoen bleef hij Scott Hargrove in de Pfaff-Porsche ruim twaalf seconden voor. Dankzij de tweede opeenvolgende overwinning van de Braziliaan behaalde het K-Pax-Bentley-team de kampioenstitel in het Sprint-teamklassement. Hargrove won de Sprint-titel. Alvaro Parente eindigde in de andere K-Pax-Bentley op de derde plaats, voor Toni Vilander in de R. Ferri Motorsports-Ferrari. In de openingsronde kwam het tot een incident met meerdere auto's, nadat de TR3-Ferrari van Mancinelli in de rondte ging en de HART-Acura van Mario Farnbacher en de CRP-Mercedes van Michael Cooper raakte. Mancinelli en Cooper vielen direct uit, Farnbacher viel later uit met koppelingsproblemen. Daarmee haalden slechts zeven auto's de eindstreep, Imperato won opnieuw de GTA-klasse.


180902 PWC Watkins Glen uitslag race 2

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet