GT

GT4: Mark van der Aa en Koen Bogaerts scoren twee maal punten in Hongarije

180902 Van der Aa Bogaerts Hungaroring action

Na de zomerpauze werd de slotfase van het seizoen in de GT4 European Series ingeluid met twee races op de Hungaroring in Mogyoród nabij de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Wisselende weersomstandigheden speelden de deelnemers parten, onder wie ook Mark van der Aa (Oisterwijk) en Koen Bogaerts ('s-Hertogenbosch) met de BMW M4 GT4 van het team MDM Motorsport. Niettemin overtuigden ze met een sterk optreden tijdens de beide races, waarin ze in totaal niet minder dan 30 plaatsen wisten goed te maken. Zo kwamen ze in de eerste race, waarin ze vanaf de 29e plaats vertrokken, op de negende plaats in het algemeen klassement en als vijfde in de Silver Cup. In de tweede race startte het duo als 25e en werd als 15e algemeen en negende in de Silver Cup geklasseerd. "Twee top tien-resultaten en daarmee punten voor het kampioenschap, en ook nog eens volop progressie in de beide races", zo kijken de Brabantse coureurs tevreden terug op het voorlaatste raceweekeinde van het seizoen.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

In de eerste kwalificatie kwam Mark van der Aa tot een tijd van 1:56,229 minuten, waarmee het team als 29e geklasseerd werd. Koen Bogaerts nam de tweede tijdtraining voor zijn rekening en reed een tijd van 1:55,953 minuten, wat resulteerde in de 20e plaats. "Ik zat goed in de aanvalsmodus,maar er mag voor ons als geheel in de kwalificatie nog wel een tandje bij", gaf Bogaerts te kennen. Omdat het duo ook nog eens een 'grid penalty' van vijf plaatsen had gekregen vanwege het overschrijden van de afgrenzing van de baan in de vrije training, een bekend euvel op de Hungaroring, moesten Bogaerts en Van der Aa voor de tweede race als 25e vertrekken.

Van der Aa startte in de eerste race en begon voortvarend: "Mijn snelheid was meteen goed en ik kon gelijk veel plaatsen goedmaken", zei hij. "Vervolgens begon het te regenen, maar we besloten om op slicks, profielloze racebanden, te blijven rijden, om zodoende tijdwinst te kunnen boeken. Dat pakte goed uit." Tijdens de pitstop met rijderswissel nam Bogaerts het stuurwiel over en net na de wissel kwam de safety-car de baan op vanwege de regen. "Die ging vervolgens niet meer naar binnen en na een paar ronden achter de safety-car werd de race gestaakt", berichtte Bogaerts. "Op dat moment reden we op de negende plaats algemeen en de vijfde plaats in de klasse, dat was ook onze klassering in de wedstrijd. Het staken van de race was ook de juiste beslissing, want er was in die regen echt niet te rijden: zelfs met 50 km/u was er nog aquaplaning."

180902 Van der Aa Bogaerts Hungaroring rain

Regen voorafgaand aan de tweede race van het weekeinde maakte de bandenkeuze wat lastig: twee derde van het veld stond op regenbanden, een derde van de deelnemers startten met slicks. Bogaerts was met regenbanden de startende rijder in de tweede race, waarin hij meteen progressie boekte: "In de eerste twee ronden klom ik op van de 25e naar de elfde plaats", zei hij. "Zo'n negen minuten voordat het venster voor de pitstops open ging, bleken de deelnemers op slicks sneller te zijn, dus we besloten om bij de stop ook van banden te wisselen." Van der Aa vertrok dus met slicks, waarmee hij de opmars van het team voortzette. "Aanvankelijk was het wel wat lastig om de banden op de juiste temperatuur te krijgen, maar toen ze eenmaal warm waren, ging het prima", aldus Van der Aa. "Qua snelheid zat ik er goed bij. Jammer dat uiteindelijk de safety-car weer de baan opkwam, want we waren goed aan het inlopen, maar met onze klassering als 15e algemeen en als negende in de klasse was ik zeker tevreden."

De laatste twee races van het seizoen in de GT4 European Series worden op 15 en 16 september verreden op de Nürburgring verreden. "Als we niet te zwaar bestraft worden in het kader van de 'balance of performance' hopen we daar opnieuw goed te kunnen scoren. Als we het in de kwalificaties nog wat beter kunnen doen, dan moet het in de races ook wel lukken", zeggen de beide rijders.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet