V8 Supercars

V8 Supercars/NASCAR: Samenwerking tussen NASCAR en V8 Supercars verwacht

Op het gloednieuwe Bend Motorsport Park was afgelopen weekend een NASCAR-delegatie te gast. Andretti Autosport en Roger Penske zijn natuurlijk nauw bij de teams van Walkinshaw en Dick Johnson betrokken. Het is duidelijk dat zowel NASCAR als Supercars toenadering tot elkaar zoeken.

2018 Bend Motorsport Park De openingswedstrijd op Bend Motorsport Park werd door een NASCAR delegatie bijgewoond.


Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR/archief autosport.nl/Red Bull

Samenwerking tussen NASCAR en Supercars verwacht
Afgelopen weekend was er op Bend Motorsport Park een delegatie van NASCAR te gast. Geruchten dat de NASCAR-organisatie zich bij de Archer Group, die de commerciële rechten van de Supercars bezit, zou willen inkopen, worden voorlopig nog met klem ontkend.

2018 Mustang Supercars
De introductie van de Mustang in 2019 bracht de Amerikanen op ideeën.

De Supercars-organisatie legde afgelopen weekend wil de rode loper uit voor NASCAR's executive vice President Steve O'Donnell en John Probst, vice President of innovation and racing development. Daarbij zijn tussen betrokken partijen informele gesprekken gevoerd om nieuwe ideeën voor beide series te ventileren. Daarbij is door de NASCAR mensen gekeken naar het wedstrijdformaat, maar ook naar esports en de groei van de fanbase. In Amerika is NASCAR de vierde sport achter NFL, MBL en NBA. In de autosportwereld beschikt NASCAR na de F1 nog steeds over de grootste fanbase.

Mustang 1
De NASCAR Mustang.

Duidelijk is dat NASCAR naar modules zoekt om de TV ratings te verbeteren en de fans weer terug te halen naar de circuits. De introductie van de Roval, waar bij een oval in een normale circuit-layout geïntegreerd is, is nog maar het begin. Op 30 september vindt op Atlanta de eerste wedstrijd plaats. En de verwachting is dat de NASCAR-organisatie dit in de toekomst verder gaat uitbouwen. Een wedstrijdmodule zoals bij de Supercars waar twee races per weekend en een Top 10 kwalificatie gehouden wordt bijv. vooral de TV ratings weer kunnen verhogen.

Anderzijds bezoekt een Supercars delegatie de twee slotraces op Phoenix en Miami Homestead later dit jaar. Ook om ideeën op te doen.

Ook de deelname van de Ford Mustang aan de Supercars en NASCAR in 2019 triggered nogal wat belangstelling van het NASCAR management. "Beide series hebben nogal wat overeenkomsten van wat er allemaal in geracet wordt en wat de consument allemaal koopt" aldus O'Donnell.

Roval Atlanta
Gaan de Supercars in de toekomst ook op Roval rijden of gaat NASCAR naar een nieuw toekomst concept? Vernieuwing in de autosport kan nooit geen kwaad toch?

Of het ooit werkelijk tot een NASCAR-overname komt, moet worden afgewacht, wel dat er in het wedstrijdformaat van beide series in de toekomst veranderingen verwacht kunnen worden om de TV ratings te verhogen en weer meer toeschouwers naar de circuits te lonken.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet