Formule 3

David Beckmann wint zijn eerste GP3 Series wedstrijd op Spa-Francorchamps

beckmann

Een overtuigende eerste overwinning in de GP3 Series voor de van pole gestartte David Beckmann in de eerste race op een koud Spa-Francorchamps. De Duitser moest alleen in de spiegels kijken naar de aandringende Trident teamgenoot Ryan Tveter. De Amerikaan maakte echter een foutje in Les Combes en verloor daarna de aansluiting, en moest zich in de slotfase nog verdedigen tegen Anthoine Hubert, die de laatste podiumplaats voor zich opeiste.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: GP3 Series

De verschillen zijn erg klein in deze competitieve serie. Tijdens de kwalificatie bleven 17 van de 20 wagens binnen één seconde vanaf de polepositie man Beckmann. Ook de debuterende Richard Verschoor zat er met een 15de plaats goed bij. Jammer genoeg werd de MP Motorsport rijder na afloop van de kwalificatie gediskwalificeerd. Onze landgenoot had tijdens de sessie zich niet gemeld voor de verplichte weging en werd daardoor teruggezet naar de 20ste plaats en moet de race aanvangen vanuit de pitstraat. De debuterende rijder had wellicht beter gecoacht kunnen worden vanuit zijn team.

Het was zaterdagochtend koud op Spa-Francorchamps. De thermometer kwam niet boven de 10 graden uit. De baan was nog behoorlijk vochtig. Na de regenbuien vannacht bleef het vocht nog lang hangen in de bossen rond de baan. Ondanks de moeilijke omstandigheden startten alle rijders op slicks.

Na het doven van de lichten had Beckmann de beste start. Daarachter gingen, aan de buitenkant van de eerste reckter knik van La Source, een trio ART rijders Anthoine Hubert, Nikita Mazepin en Jake Hughes, met elkaar in gevecht. De van de achtste plaats gestarte Tveter profiteerde hiervan optimaal, en pakte aan de binnenkant van de bocht gelijk de tweede plaats, gevolgd door Pedro Piquet en klassementleider Hubert.

Beckmann was gelijk weg en nam voorsprong op de achtervolgers Tveter, Piquet en Hubert. De Fransman wist de Braziliaan op weg naar Bruxelles te passeren. Eén van de zeven kinderen van oud wereldkampioen Nelson Piquet had het moeilijk op de vierde plaats en moest ook Jake Hughes voor zich dulden op Kemmel Straight.

Tveter had de snelheid te pakken en kwam in de achtste ronde binnen de DRS zone van koploper Beckmann. De Amerikaan had de beste kans aan het einde van Kemmel Straight maar verremde zich in Les Combes, schoot rechtdoor en verloor tijd en de aansluiting en moest weer helemaal opnieuw beginnen. Door deze actie kwam Hubert ook dichterbij. Piquet herpakte zijn vierde plaats ten koste van Hughes, die in een flink strijdende groep terechtkwam, met Mazepin, Ilott, Mawson en Alesi.

Vooral de strijd voor de belangrijke achtste plaatswas stevig. Deze plaats is goed voor de polepositie van de sprintrace op zondag. Joey Mawson moest zich hard verdedigen tegen Giuliano Alesi. In de laatste ronde in probeerde Alesi nog van alles maar moest de Australier laten gaan. Ook Hubert kwam in de slotfase nog erg dichtbij Tveter, die de aanvallen wist te pareren en met een tweede plaats zijn beste positie van het seizoen behaalde. Aan kop had Beckmann nergens last van en reed naar zijn eerste overwinning. MP Motorsport bleef met zijn drie rijders in de achterhoede hangen. Richard Verschoor eindigde zijn eerste GP3 race als 17de.

hubert-beckmann


Uitslag race 1 Spa-Francorchamps:

1. D. Beckmann (Trident) 17 ronden in 36:56.427 2. R. Tveter (Trident) +1.363
3. A. Hubert (ART Grand Prix) +2.027
4. P. Piquet (Trident) +9.167
5. N. Mazepin (ART Grand Prix) +11.015
6. C. Ilott (ART Grand Prix) +13.392
7. J. Hughes (ART Grand Prix) +14.330
8. J. Mawson (Arden International) +16.170
9. G. Alesi (Trident) +17.015
10. T. Calderón (Jenzer Motorsport) +20.479
14. N. Kari (MP Motorsport) +29.176
17. R. Verschoor (MP Motorsport) +36.065
18. D. DeFrancesco (MP Motorsport) +37.632

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet