Liveblogs

DTM/F3: Liveblog vanuit Misano

180824 Liveblog Pitstop

22.10 uur:
De eerste DTM-sessie in het donker sinds de kwalificatie op de Nürburgring in 2003 is een feit. Lange tijd leek het erop, dat onze landgenoot Robin Frijns in zijn Audi RS 5 DTM met een tijd van 1:29,434 minuten de training als snelste zou gaan afsluiten, maar net voor het einde van de training dook Jamie Green er met 1:29,407 minuten nog onderdoor. Zo eindigde Frijns achter de Brit uiteindelijk als tweede, gevolgd door René Rast, Loïc Duval en Nico Müller. Daarmee eindigden er vijf Audi-rijders op de eerste vijf posities. Alleen Mike Rockenfeller, die twaalfde werd, kon het tempo van zijn merkgenoten niet helemaal bijhouden. Beste niet-Audi-rijder was BMW-man Joel Eriksson op de zesde plaats, Edoardo Mortara was als zevende de best geklasseerde Mercedes-AMG-coureur. Alex Zanardi deed het bij zijn DTM-debuut bepaald niet onverdienstelijk, hij moest 2,6 seconden op Green toegeven en sloot de sessie als 19e af.

180824 Liveblog Audi R8

21.22 uur: Kris Heidorn, wie anders, was het snelst in de tweede vrije training van de Audi Sport Seyffarth R8 LMS Cup in Misano. In het donker reed de Duitser een tijd van 1:44,293 minuten,waarmee hij 0,111 seconde sneller was dan Rahel Frey. De Pool Bartosz Paziewski eindigde op 1,039 seconden van Heidorn als derde. Met zes minuten te gaan werd de sessie kort onderbroken met de rode vlag, nadat Robin Rogalski van de baan was geraakt, maar de actie kon snel weer worden hervat. 

180824 Liveblog night

20.30 uur: Interessant om te zien dat het om 20.30 uur echt volledig donker is. Ondertussen zijn drie DTM-taxi's van Audi, BMW en Mercedes-AMG plus de safety-car onderweg voor een parade over de boulevard in de kustplaatsen Misano en Riccione.

180824 Liveblog Wickens

19.45 uur: De DTM-familie is Robert Wickens nog niet vergeten. Het zware ongeval van de Canadees, die vorig jaar nog in de DTM actief was en tot vorige week een sterk rookie-seizoen in de IndyCar beleefde, bleef uiteraard in Misano ook niet onopgemerkt. Alle rijders signeerden een spandoek met een genezingswens voor Wickens erop en poseerden daarmee.

180824 Liveblog F3 MSC quali

19.30 uur:
Mick Schumacher (foto) heeft het tempo in het FIA EK Formule 3 duidelijk te pakken. Voor de tweede maal in zijn loopbaan start hij morgen vanaf de pole-position. Met een tijd van 1:27,934 seconden was de Duitser in de kwalificatie op het circuit van Misano het snelst. Daarachter volgden zijn Prema-teamgenoten Marcus Armstrong, Guanyu Zhou en Robert Shvartzman. Beste niet-Prema-rijder was kampioenschapsleider Dan Ticktum met de vijfde tijd. Minder voortvarend verliep de kwalificatie voor de rijders van Van Amersfoort Racing: Artem Petrov kwalificeeerde zich als 18e, Sophia Flörsch als 20e en Keyvan Soori Andres als 22e.

180824 Liveblog PK 2

18.00 uur: Met een vrije training die pas vanavond om 22.00 uur begint, hebben de DTM-rijders volop tijd voor PR-activiteiten, interviews en andere plichtplegingen. Voor de officiële persconferentie zaten er drie rijders op de bühne die alle het Italiaans machtig zijn: Edoardo Mortara namens Mercedes-AMG, Augusto Farfus voor BMW en Nico Müller als vertegenwoordiger van Audi. Echt veel informatiefs kwam er niet, afgezien van onzekerheid over het weer, niet uit de persconferentie.

17.30 uur: Kampioenschapsleider Kris Heidorn, nog ongeslagen in de dit seizoen nieuwe Audi Sport Seyffarth R8 LMS Cup, was het snelste in de eerste vrije training op het circuit van Misano. De Duitser reed een tijd van 1:44,925 minuten, waarmee hij 0,249 seconden sneller was dan de Zwitserse Rahel Frey, die evenals twee weken geleden op Brands Hatch ook hier in Misanio weer als gastrijdster actief is. De onderlinge verschillen in de tweede helft van het veld waren flink: de Duitser Matthias Kämpf werd als 13e en laatste geklasseerd, 10,753 seconden langzamer dan snelste man Heidorn.

180824 Liveblog F3 Aron

16.30 uur:
De Est Ralf Aron (foto), vorige week op Silverstone redelijk teleurstellend, eindidge als snelste in de gecombineerde uitslag van de beide vrije trainingen van het FIA EK Formule 3 op het circuit van Misano. In de tweede sessie, uiteraard de snellere van de twee, eindigde de rijder van het team Prema Theodore Racing met een tijd van 1:28,719 minuten bovenaan, voor zijn Nieuw-Zeelandse teamgenoot Marcus Armstrong. De Est Jüri Vips, rijdend voor het Motopark-team, eindigde als derde. In de eerste sessie eindigde Dan Ticktum, leider in de tussenstand van het kampioenschap, met 1:29,444 minuten bovenaan, maar in de tweede training kwam hij niet verder dan de negende tijd.

180824 Liveblog F3 Petrov

Verrassend sterk was Van Amersfoort-rijder Artem Petrov (foto), die in de eerste training als zesde geklasseerd werd en de tweede sessie als tiende afsloot. Sophia Flörsch werd 17e en 18e, Keyvan Andres Soori werd in beide sessies als 19e geklasseerd.

14.30 uur: Vanwege de late starttijd van de DTM-races is het tijdschema van dit weekeinde in Misano volledig anders dan wat we normaliter gewend zijn. Elke dag begint het programma pas tegen drie uur in de middag, waarbij er dan wel tot laat in de avond doorgereden wordt. 's Morgens is er dan tijd om wat uit te slapen en het wat rustig aan te doen, al dan niet op het nabijgelegen strand.

Het programma voor vandaag is als volgt:
14.55-16.20 uur: vrije training FIA EK F3
16.40-17.10 uur: 1e vrije training Audi R8 LMS Cup
19.15-19.35 uur: kwalificatie FIA EK F3
20.40-21.10 uur: 2e vrije training Audi R8 LMS Cup
21.30-22.00 uur: 1e vrije training DTM

180824 Liveblog Zanardi PK

14.00 uur: Tijdens een speciale, zeer goed bezochte persconferentie sprak Alex Zanardi over de voorbereidingen op zijn gastoptreden van dit weekeinde en zijn verwachtingen voor de beide DTM-races op Misano. "Het is best een raar gevoel om op 51-jarige leeftijd nog ergens 'rookie' te zijn, maar ik kijk er erg naar uit", aldus Zanardi. "Het probleem is een beetje dat de Italiaanse fans heel hooggespannen verwachtingen hebben bij alles wat ik doe, terwijl ik zelf realistisch genoeg ben om te weten dat ik in een hoogwaardig veld als dit al blij mag zijn als ik niet teveel tijd verlies. Maar ik ga natuurlijk zo goed mogelijk mijn best doen. Racen in het donker is voor iedereen nieuw, dus dat helpt mij misschien een beetje, terwijl er ook regen verwacht wordt, wat voor mij ook goed kan zijn. We zien wel wat het wordt."

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet