Liveblogs

DTM/F3: Liveblog vanuit Misano

180825 Liveblog Frijns race

23.30 uur: De eerste DTM-podiumplaats voor een Nederlandse rijder sinds Christijan Albers in 2004 is een feit. Met een geweldige manoeuvre in de laatste ronde van de avondrace in Misano veroverde Robin Frijns de tweede plaats ten koste van Edoardo Mortara en kwam zo achter winnaar Paul Di Resta als tweede over de eindstreep. Omdat kampioenschapsleider Paffett na een aanrijding voortijdig uitviel en daarmee geen punten scoorde, kwam Di Resta met zijn tweede opeenvolgende DTM-zege tot op één punt van zijn land- en merkgenoot in de tussenstand van het rijdersklassement.

De race bood volop actie met twee safety-car-fases, de eerste nadat Paffett was gestrand, de tweede na een aanrijding tussen Auer en Eriksson, waarbij de Mercedes van de Oostenrijker en ook de BMW van Spengler op de baan tot stilstand waren gekomen.

180825 Liveblog Gianna

21.45 uur: Flinke drukte in de paddock voor het grote podium bij het optreden van Gianna Nannini, in Italië nog steeds enorm populair. Ook haar broer Alessandro, medio jaren negentig oud-DTM-coureur met Alfa Romeo, is in Misano aanwezig.

180825 Liveblog DTM-quali DIR

20.35 uur: Voor de negende achtereenvolgende race staat er een Mercedes-rijder op pole-position bij de DTM. Paul Di Resta was op een opdrogend circuit in Misano met een tijd van 1;46,826 minuten het snelst in de kwalificatie en eiste daarmee de pole-position voor zich op. De Schot was de enige die onder de 1:47 wist te blijven. Naast hem op de eerste startrij start zijn merkgenoot Edoardo Mortara. De derde tijd was voor René Rast als beste Audi-rijder, gevolgd door kampioenschapsleider Gary Paffett. Robin Frijns kwalificeerde zich als twaalfde.

180825 Liveblog F3 quali2

19.45 uur: De Est Jüri Vips start morgen vanaf de pole-position voor de tweede FIA EK F3-race op het circuit van Misano. Na een enorme stortbui inclusief onweer droogde de baan enigszins op naarmate sde sessie vorderde en daarmee werden uiteraard ook de gereden rondetijden beter. Motopark-coureur Vips eindigde bovenaan met een tijd van 1:46,004 minuten, voor een trio van Prema-rijders, bestaande uit Marcus Armstrong, Mick Schumacher en Ralf Aron. Daarachter eindigde Ferdinand Habsburg, die als vijfde zijn beste kwalificatieresultaat van het seizoen tot nu toe behaalde. Artem Petrov was met zijn 18e plaats de best geklasseerde Van Amersfoort-rijder, één plaats voor Sophia Flörsch. Keyvan Soori Andres werd als 21e geklasseerd.

In het klassement van de op één na snelste rondetijden, bepalend voor de startopstelling van race drie, eindigde Marcus Armstrong voor de beide Esten Ralf Aron en Jüri Vips, Guanyu Zhou en Ferdinand Habsburg. De posities van de Van Amersfoort-rijders: Petrov 17e, Flörsch 19e en Soori 20e.

18.35 uur: Kris Heidorn heeft ook de negende race van het seizoen in de Seyffarth Audi Sport R8 LMS Cup op zijn naam geschreven. In de wedstrijd op een opdrogende baan won de Duitser na 14 ronden met een voorsprong van 5,2 seconden op de Zwitserse Rahel Frey. De Pool Bartosz Paziewski, die vanaf de pole-position startte, kwam als derde over de eindstreep, voor de Hongaarse Vivien Keszthelyi.

17.50 uur: Was het gisteren Audi dat de gang van zaken in de vrije training van de DTM domineerde, ditmaal bezette Mercedes-AMG de eerste vier plaatsen in de tweede vrije training, die op een natte baan plaatsvond. De snelste tijd was voor kampioenschapsleider Gary Paffett, die 1:46,071 minuten op de klokken liet zetten. De als tweede geklasseerde Pascal Wehrlein reed exact dezelfde tijd. Daarachter volgden Paul Di Resta en Daniel Juncadella, eveneens met Mercedes-AMG. Beste niet-Mercedes-rijder was BMW-man Marco Wittmann op de vijfde positie. Robin Frijns, die na de onderbreking de sessie kon voortzetten, werd als achtste geklasseerd en was daarmee de beste Audi-rijder. "Ik had aan het begin een klein probleem, waardoor ik gespind ben, maar daarna ging het redelijk goed", aldus Frijns. "We moeten zien dat we in de regen wat tijd op de Mercedessen kunnen goedmaken."

180825 Liveblog Frijns

16.25 uur: Rode vlag in de vrije training van de DTM, nadat Robin Frijns op een door regen natte baan het spoor bijster raakte. Dat zulke omstandigheden de Limburger eigenlijk liggen, liet hij zien met de tweede tijd van 1:50,328 minuten op het moment van afbreken. De Oostenrijkse BMW-rijder Philipp Eng voerde het klassement aan, achter Frijns volgden de Mercedes-rijders Mortara, Di Resta en Auer. Met nog 18 minuten op de klok wordt de sessie voortgezet wanneer de gestrande Audi van Frijns uit de grindbak gehaald is.

180825 Liveblog Parade 2

16.30 uur: Ondertussen hebben we ook wat beeldmateriaal van de parade met DTM-racetaxi's van Audi, BMW en Mercedes-AMG van het circuit naar Riccione en Misano Adriatico van gisteravond. De publieke belangstelling in het Italiaanse vakantieoord was enorm en rijders Pierre Kaffer (Audi), Mikkel Jensen (BMW) en Christian Vietoris (Mercedes-AMG) maakten er een mooi en luid spektakel van.

180825 Liveblog Parade 1

Hoogtepunt was het bezoek aan de beroemde pizzeria Hochey in Misano, waar uitbater Paolino elke avond om 22.20 uur de replica-racemotor van Marco Simoncelli opstart en flink gas geeft, wat traditioneel een enorm aantal bezoekers trekt. Ditmaal zorgden ook de DTM-vertegenwoordigers voor het nodige akoestische spektakel. Meer foto's volgende week in onze rubriek 'Groeten uit'.

180825 Liveblog Parade 3

16.00 uur: Voor het derde opeenvolgende raceweekeinde heeft Mick Schumacher een wedstrijd van het FIA EK Formule 3 gewonnen. Na zijn successen op de circuits van Spa-Francorchamps en Silverstone zegevierde de Duitser nu ook in het Italiaanse Misano. Bij de thuisrace van zijn team Prema Theodore Racing bezette het team uit Grisignano di Zocco de eerste vier plaatsen: achter Schumacher eindigden zijn teamgenoten Marcus Armstrong, Robert Shvartzman en Guanyu Zhou op de plaatsen twee tot en met vier. Beste niet-Prema-rijder was Jüri Vips op de vijfde plaats, voor zijn Motopark-teamgenoot Dan Ticktum, die daarmee de leiding in de tussenstand van het kampioenschap vasthoudt.

Best geklasseerde Van Amersfoort-rijder was Artem Petrov als 13e, voor Sophia Flörsch als 16e en Keyvan Soori Andres als 19e.

15.15 uur: Verrassing in de kwalificatie van de Audi Sport Seyffarth R8 LMS Cup: niet de tot nu toe dominerende Kris Heidorn, maar de Pool Bartosz Paziewski veroverde met een tijd van 1:43,654 minuten de pole-position voor de eerste race van de Duitse merkencup met de GT4-auto's op het circuit van Misano. Paziewski was 0,060 seconde sneller dan de Zwitserse Rahel Frey, terwijl Heidorn met een achterstand van 0,336 seconde op Paziewski genoegen moest nemen met de derde plaats, voor de Hongaarse Vivien Kesthelyi.

zaterdag, 14.30 uur: Goedemiddag vanuit Misano,waar de tweede dag van het DTM- en Formule 3-weekeinde zojuist van start is gegaan met de kwalificatie van de Audi R8 LMS Cup. Het is benauwd en warm en rond het middaguur kwamen er een paar druppels naar beneden, maar de verwachte regen bleef vooralsnog uit. Het programma voor vandaag is als volgt:

14.25-14.55 uur: kwalificatie Audi R8 LMS Cup
15.25-16.00 uur: race 1 FIA EK F3
17.15-17.45 uur: vrije training DTM
18.05-18.35 uur: race 1 Audi R8 LMS Cup
19.00-19.20 uur: kwalificatie FIA F3
20.00-20.20 uur: kwalificatie DTM
22.30-23.30 uur: race 1 DTM

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet