Liveblogs

DTM/F3: Liveblog vanuit Misano

180824 Liveblog opening

Dit weekeinde zijn de DTM en het FIA EK Formule 3 te gast op het Misano World Circuit Marco Simoncelli in Italië. Daarmee komt de DTM voor het eerst sinds 2010 weer in Italië in actie. Na Mugello (in 2007 en 2008 en ten tijde van de 'oude' DTM en ITC in 1994, 1995 en 1996) en Adria (2003, 2004 en 2010) is Misano het derde Italiaanse circuit waar de DTM rijdt. Daarbij is er sprake van een primeur, want voor het eerst racet de DTM in het donker: zowel op zaterdag als op zondag start de race om 22.30 uur. Bijzonder aandacht is er voor Alex Zanardi, die met een aangepaste M4 DTM als gastrijder voor BMW rijdt. Gianna Nannini, de zus van oud-Alfa Romeo-DTM-coureur Alessandro Nannini, verzorgt op zaterdag een concert, waarmee de organisatie een artieste van naam in huis gehaald heeft. AUTOSPORT.NL is ter plekke en doet verslag via dit liveblog, waarin de meest recente bijdragen telkens met tijdsaanduiding bovenaan verschijnen. Vragen en opmerkingen zijn zoals altijd graag welkom via de commentaarfunctie onderaan het artikel.

Tekst: René de Boer (vanuit Misano, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar, PR

maandag, 1.20 uur: Vanuit de wedstrijdleiding komt het bericht dat het parc fermé voor alle auto's is opgeheven en dat alle onderzoeken van de sportcommissarissen zijn afgesloten. Daarmee komt er een einde aan een interessant raceweekeinde in Misano en sluiten we ook onze berichtgeving via dit liveblog af. Over twee weken wordt het seizoen van de DTM en het FIA EK F3 voortgezet op de Nürburgring.

180826 Liveblog Eriksson action

23.45 uur:
In pas zijn 14e DTM-race behaalde de dit jaar debuterende BMW-rijder Joel Eriksson (foto) zijn eerste overwinning. In de tweede nachtrace op het circuit van Misano zorgden wisselende weersomstandigheden met een forse hoosbui in de beginfase voor een turbulent wedstrijdverloop. Omdat een aantal rijders toen al hun pitstop hadden gemaakt, moesten ze andermaal naar binnen, want verder rijden op slicks was onmogelijk. Toen de safety car na een crash van Lucas Auer de baan op kwam, hadden alleen Mortara, Rast, Frijns en Zanardi nog niet gestopt. Van het veld daarachter was Eriksson de enige die een keer had gestopt en daardoor met regenbanden de race kon uitrijden. Toen in de tweede helft van de race de andere vier genoemde rijders hun pitstop maakten, was voor de Zweed de weg naar zijn eerste DTM-zege vrij. Achter Eriksson eindigde Mortara als tweede en stond zo voor de tweede keer dit weekeinde op het podium. René Rast werd als derde geklasseerd, waarmee opnieuw alledrie de merken in de DTM op het podium eindigden.

Robin Frijns reed opnieuw een ijzersterke wedstrijd. Gestart als twaalfde kwam onze landgenoot na de eerste ronde al als achtste door, won in de volgende ronde nog twee posities en was derde achter Mortara en Rast toen de safety-car de baan opkwam. Vervolgens voerde hij in de slotfase rondenlang het veld aan, totdat ook hij naar binnen kwam voor zijn verplichte stop, waarna hij als vierde weer de baan op kwam. Die positie hield hij tot aan het eind vast. Gary Paffett, die als leider in de tussenstand de wedstrijd inging, beleefde een pikzwart weekeinde. Nadat hij gisteren voortijdig uitviel en niet scoorde, bleef de Brit ook ditmaal zonder punten, omdat Daniel Juncadella hem in de rondte had getikt. Paffett eindigde als 14e en verloor de leiding in het kampioenschap aan Paul Di Resta, die achter gastrijder Alex Zanardi als zesde eindigde.

De vijfde plaats van Zanardi was een opmerkelijke prestatie. Van tevoren had de Italiaan al aangegeven, dat hij heel blij zou zijn met een klassering bij de eerste tien, maar dat dat onder normale omstandigheden niet realistisch zou zijn. De omstandigheden in deze race waren echter allesbehalve normaal, en zo behoorde Zanardi tot het kleine gezelschap rijders dat profiteerde van de regenbui en de safety-car-fase. Daarmee reed hij zijn resultaat naar huis.

21.20 uur: De snelste rondetijd van Loïc Duval uit de DTM-kwalificatie is geschrapt, omdat de wedstrijdleiding tot de conclusie kwam dat de Fransman in een bocht de nooduitgang had genomen en daardoor een te groot voordeel verkregen had. Omdat zijn tweede tijd van 1:45,983 minuten ook sneller was dan die van de concurrentie, mag Duval niettemin vanaf de pole-position starten.

180826 Liveblog Heidorn

21.15 uur: Weer een trofee voor Kris Heidorn: de Duitser behaalde zijn tiende overwinning uit tien races in de Seyffarth Audi Sport R8 LMS Cup. Hij zegevierde in het donker op Misano met een voorsprong van een seconde op de Zwitserse Rahel Frey. De Pool Robin Rogalsi sloot de race als derde af.

180826 Liveblog DTM-quali
De top drie na de kwalificatie: vlnr Juncadella, Duval en Mortara

20.30 uur: Loïc Duval zorgde met een tijd van 1:45,766 minuten voor de eerste pole-position van Audi in het lopende DTM-seizoen en staat daarmee zelf voor de eerste maal in zijn loopbaan op de beste startplaats. In de kwalificatie op een opdrogende baan was de Fransman maar liefst 0,328 seconden sneller dan zijn naaste belager Edoardo Mortara met Mercedes. De Spanjaard Daniel Juncadella raakte in de laatste minuut van de sessie van de baan, maar sloot de kwalificatie niettemin als derde af. Daarachter volgden Audi-rijders Mike Rockenfeller en René Rast. Marco Wittmann (BMW), Nico Müller (Audi), Gary Paffett (Mercedes-AMG), Timo Glock (BMW) en Paul Di Resta (Mercedes-AMG) completeerden de top tien. Robin Frijns kwalificeerde zich als 15e, twee seconden achter zijn merkgenoot Duval.

19.45 uur: Vanwege zware regenval ging de derde en laatste Formule 3-race in Misano achter de safety-car van start, maar na twee ronden besloot wedstrijdleider Tamasz Zettner om de race te onderbreken, want er was teveel water op de baan. Na een pauze van zo'n twintig minuten kon de race worden hervat, omdat de regen minder intensief was geworden. Na nog eens twee ronden achter de safety-car werd de wedstrijd vrijgegeven. Aanvankelijk reed Marcus Armstrong nog aan de leiding, maar korte tijd later moest die zijn meerdere erkennen in zijn Estse teamgenoot Ralf Aron, die vervolgens de overwinning naar huis reed. Tussentijds was er nog een safety-car-interventie na een aanrijding tussen Sato en Fenestraz. Na de herstart passeerde Vips Armstrong in de strijd om de tweede plaats, terwijl Ferdinand Habsburg doorschoof naar de derde positie. Aron reed vervolgens voor de vierde keer dit seizoen de overwinning naar huis, gevolgd door zijn landgenoot Vips. Habsburg behaalde als derde zijn eerste podiumplaats van het seizoen. De Van Amersfoort-rijders eindigden op de plaatsen 15 (Petrov), 17 (Soori) en 18 (Flörsch).

180826 Liveblog R8 Quali
Natte omstandigheden in de kwalificatie voor de Audi's

18.30 uur: Kris Heidorn was ook in de tweede kwalificatie van de Seyffarth Audi Sport R8 LMS Cup het snelst. In de regen kwam de Duitser tot een tijd van 2:00,616 minuten en veroverde daarmee de pole-position voor de race van vanavond. De Pool Jedrzej Sczcesniak eindigde met een achterstand van bijna een seconde als tweede, voor de Zwirserse Rahel Frey. In de regen waren de onderlinge verschillen nog groter: de Duitser Matthias Kämpf eindigde zoals gebruikelijk als laatste, maar hij kwam nu 14,2 seconden op Heidorn tekort.

180826 Liveblog Zanardi
Alex Zanardi eindigde in de derde vrije training als vijfde

17.20 uur: Audi-rijder René Rast eindigde met een tijd van 1:28,528 minuten bovenaan in de derde en afsluitende vrije training van de DTM, op slechts 0,007 seconde gevolgd door de racewinnaar van gisteren, Paul Di Resta. De meeste aandacht ging echter uit naar de vijfde tijd van gastrijder Alex Zanardi, diein zijn BMW M4 DTM met handbediening tot een tijd van 1:29,928 minuten kwam en daarmee slechts vier tienden van een seconde op Rast moest toegeven. Voor Audi liep de sessie zeer voortvarend, want naast René Rast eindigden ook Loïc Duval en Nico Müller op de plaatsen vier en vijf en Jamie Green, Mike Rockenfeller en Robin Frijns op de posities zes tot en met acht in de bovenste gelederen van het klassement. 

180826 Liveblog F3 R2
Openingsfase van de tweede F3-race met Jüri Vips aan de leiding

15.30 uur: Jüri Vips is de winnaar van de tweede FIA EK Formule 3-race op het circuit van Misano. De Est, rijdend voor het Motopark-team, nam bij de start de leiding en leidde vrijwel de gehele race, afgezien van een kort moment van glorie voor Enaam Ahmed in de openingsronde, wat echter slechts enkele meters duurde. Terwijl Ahmed gaandeweg de race verder terugviel en ook nog eens een tijdstraf van vijf seconden kreeg vanwege het overschrijden van de afgrenzing van de baan, stelde de Spanjaard Alex Palou de tweede plaats veilig. Mick Schumacher streed in de eerste helft van de race fors met de Indiër Jehan Daruvala, maar toen de voormalige Force India-junior zich verremde en zijn auto uiteindelijk in de pits parkeerde, was voor Schumacher de weg vrij naar zijn tweede opeenvolgende podiumplaats van het weekeinde. Kampioenschapsleider Dan Ticktum eindigde als vierde.

De rijders van Van Amersfoort Racing begonnen de race in tegenstelling tot de meeste anderen op regenbanden, maar daarvoor was het niet nat genoeg. Zo kwamen ze successievelijk allemaal binnen voor een bandenwissel, terwijl Petrov nog een keer extra door de pitstraat moest rijden vanwege een aanrijding met een concurrent. Niettemin werd de Rus als 17e geklasseerd en was daarmee de beste VAR-rijder. Soori werd 18e, Flörsch 19e.

180826 Liveblog zo opening

zondag 14.15 uur: Goedemiddag vanaf het circuit van Misano, waar de derde en laatste racedag op het programma staat. Na de nodige regenval in de ochtend was het de laatste paar uur droog, maar stormachtig. Wel wordt de lucht steeds donkerder, wat niet zoveel goeds belooft voor de Formule 3-race waarmee het programma vandaag begint. Zo'n start in de middag is eigenlijk best prettig: je kunt 's morgens een beetje uitslapen, in alle rust ontbijten, in het geval van uw verslaggever ook nog naar de kerk (die zo vol was dat de mensen tot buiten stonden) en dan ontspannen naar het circuit. Het progrmma voor vandaag is als volgt:

14.50-15.25 uur: race 2 FIA EK F3
16.40-17.10 uur: vrije training DTM
17.50-18.20 uur: kwalificatie Audi R8 LMS Cup
18.50-19.25 uur: race 3 FIA EK F3
20.00-20.20 uur: kwalificatie DTM
20.45-21.15 uur: race 2 Audi R8 LMS Cup
22.30-23.30 uur: race 2 DTM

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet